Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές στην Ιταλία αποφάσισαν την αύξηση των ελέγχων στα αεροδρόμια της χώρας, σε επιβάτες που προέρχονται από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, λόγω θανάσιμης ασθένειας που έχει σκοτώσει 80 ανθρώπους.
Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, «στην φάση αυτή, δεν σημαίνεται συναγερμός, αλλά υπάρχει ανησυχία». Αιτία της απόφασης είναι η «μυστηριώδης ασθένεια» η οποία έχει καταγραφεί στην αφρικανική χώρα και μέσα σε ένα μήνα έχει προκαλέσει δεκάδες απώλειες, μεταφέρει το ΑΜΠΕ.
Ο Ιταλός καθηγητής Δημόσιας Υγείας Τζοβάνι Ρέτσα τόνισε ότι «η συγκεκριμένη νόσος θυμίζει, σε έναν κάποιο βαθμό, τον αιμορραγικό πυρετό, αλλά και με σαφώς διαφορετικά συμπτώματα».
Ιταλία: Φόβος για τον πυρετό που σκοτώνει παιδιά
Οι περισσότεροι ασθενείς που πέθαναν εξαιτίας της ασθένειας αυτής είναι ηλικίας μέχρι 18 ετών και τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν έντονη δύσπνοια, πυρετό, αναιμία και βήχα.
Σύμφωνα με τον Ιταλό επιδημιολόγο Ρομπέρτο Μπουριόνι, παράλληλα, «είναι αρκετά πιθανό να πρόκειται για ιό». Στην φάση αυτή, πάντως, τα κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί μόνον σε περιοχή που βρίσκεται 700 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα του Κονγκό, Κινσάσα.
Αναμένονται, τέλος, καθοριστικά αποτελέσματα από μικροβιολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε εργαστήριο της Κινσάσα, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για βακτηρίδιο του μηνιγγιτιδόκοκκου, για αιμορραγικό πυρετό, για κάποια μορφή γρίπης ή για μια νέα ασθένεια.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.