Μενού
Το διαστημικό σκάφος «Οδυσσέας»
Το διαστημικό σκάφος «Οδυσσέας» | Twitter/NASA
  • Α-
  • Α+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν στην επιφάνεια της Σελήνης, για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 50 χρόνια, αφού ένα ιδιωτικό διαστημόπλοιο με την ονομασία Οδυσσέας ολοκλήρωσε την κάθοδο των 73 λεπτών στο νότιο πόλο του φεγγαριού.

Η NASA πανηγύρισε το «γιγάντιο άλμα προς τα εμπρός», αλλά δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση για την κατάσταση του σκάφους, εκτός από το ότι είχε φθάσει στο προγραμματισμένο σημείο προσεδάφισης, στον κρατήρα Malapert A.

Αργότερα, η Intuitive Machines, η εταιρεία με έδρα το Τέξας που κατασκεύασε το πρώτο εμπορικό σκάφος που προσεδαφίστηκε στο φεγγάρι, δήλωσε ότι το σκάφος ήταν «όρθιο και άρχισε να στέλνει δεδομένα».

Ο Steve Altemus, ιδρυτής της εταιρείας, είχε δώσει 80% πιθανότητες επιτυχίας για την «ομαλή προσγείωση» του Οδυσσέα, αλλά έτσι ανοίγει μία νέα εποχή εξερεύνησης της Σελήνης, με τη NASA να εργάζεται για το ταξίδι επανδρωμένης αποστολής το 2026.

«Καλώς ήρθατε στη Σελήνη» δήλωσε ο Altemus όταν τελικά επιβεβαιώθηκε ότι το σκάφος προσγειώθηκε - επί 10 λεπτά δεν είχε δώσει «σημεία ζωής». 

Ήταν η πρώτη φορά που ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο προσγειώθηκε στο φεγγάρι μετά την αποστολή Apollo 17 τον Δεκέμβριο του 1972, και η πρώτη επίσκεψη με εμπορικό όχημα μετά την αποτυχία του Peregrine One, μιας άλλης συνεργασίας μεταξύ της διαστημικής υπηρεσίας και μιας ιδιωτικής εταιρείας Astrobotic, τον περασμένο μήνα.

«Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από μισό και πλέον αιώνα, οι ΗΠΑ επέστρεψαν στο φεγγάρι. Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια εμπορική εταιρεία, μια αμερικανική εταιρεία, εκτόξευσε και οδήγησε το ταξίδι εκεί πάνω», δήλωσε ο Bill Nelson ο διαχειριστής της NASA.

«Τι θρίαμβος! Ο Οδυσσέας κατέλαβε το φεγγάρι. Αυτό το κατόρθωμα είναι ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός για όλη την ανθρωπότητα».

Δεν υπάρχουν εικόνες από την κάθοδο του σκάφους, αλλά ήταν προγραμματισμένο να τραβήξει εικόνες αμέσως μετά την προσγείωσή του. 

«Ο Οδυσσέας, που τροφοδοτείται από μια εταιρεία που ονομάζεται Intuitive Machines, εκτοξεύεται με έναν πύραυλο της SpaceX, κουβαλώντας ένα πλήθος επιστημονικών οργάνων της NASA, μεταφέρει το όνειρο μιας νέας περιπέτειας στην επιστήμη, την καινοτομία και την αμερικανική ηγεσία στο διάστημα» δήλωσε ο ίδιος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA