Μενού
Πλημμύρες στην Κίνα
Παραδοσιακή πύλη στα προάστια του Πεκίνου στο «έλεος» της κακοκαιρίας | AP Photos / Ng Han Guan
  • Α-
  • Α+

Προβλήματα καθίζησης, που χαρακτηρίζονται από μέτρια έως σοβαρά, αντιμετωπίζουν σχεδόν οι μισές από τις μεγάλες πόλεις στην Κίνα, με το Reuters να μεταδίδει πως κινδυνεύει η ζωή αρκετά εκατομμύριων ανθρώπων σε περίπτωση πλημμυρών.

Το Reuters βασίστηκε σε μελέτη δορυφορικών δεδομένων σε εθνικό επίπεδο, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, με τους ερευνητές στην Κίνα να προειδοποιούν και για την άνοσο στη στάθμη της θάλασσας.

Στη σχετική μελέτη για την Κίνα, που αναρτήθηκε στο περιοδικό Science, γίνεται λόγος πως το 45% της αστικής γης στη χώρα, βυθίζεται ταχύτερα από 3 χιλιοστά ετησίως, ενώ το 16% με ρυθμό άνω των 10 χιλιοστών ετησίως, γεγονός που οφείλεται τόσο στη μείωση του υδροφόρου ορίζοντα όσο και στο βεβαρημένο δομικό και πυκνοκατοικημένο περιβάλλον.

Κίνα: Τι δηλώνουν ειδικοί για τη μελέτη

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως, λόγω του μεγάλου πληθυσμού στη χώρα, «ακόμη και εάν υποχωρήσει ένα μικρό μέρος της γης, κινδυνεύουν αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι».

«Αποδεικνύεται πως αποτελεί εθνικό πρόβλημα για την Κίνα, και όχι ένα μονομερές ή διμερές θέμα» δήλωσε ο Robert Nicholls από το Κέντρο Έρευνας για την Κλιματική Αλλαγή Tyndall, το οποίο στεγάζεται στην East Anglia.

«Και είναι ένα μικρό παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο τα επόμενα χρόνια» συνέχισε ο ερευνητής κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η πόλη Tianjin, στην Κίνα, όπου ζουν περισσότερα από 15 εκατομμύρια άνθρωποι, χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο. Πέρυσι, 3.000 κάτοικοι εκκένωσαν τις οικίες τους μετά από μια «ξαφνική γεωλογική καταστροφή», την οποία οι ερευνητές απέδωσαν στην εξάντληση του νερού καθώς και στην κατασκευή γεωθερμικών πηγών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA