Μενού
kansas-pyrobolismoi
Πυροβολισμοί στο Κάνσας | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Σοκ προκαλεί στις ΗΠΑ το νέο επεισόδιο με πυροβολισμούς στο τέλος της πανηγυρικής παρέλασης στο Κάνσας για την κατάκτηση του τίτλου στο φετινό Super Bowl (τον τελικό του πρωταθλήματος αμερικανικού ποδοσφαίρου) από την ομάδα των Kansas City Chiefs.

Από την επίθεση τουλάχιστον τριών ενόπλων, ένα άτομο, μητέρα δύο παιδιών, σκοτώθηκε και 22 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και οκτώ παιδιά, όπως αναφέρει το Associated Press. Τα κίνητρα των δραστών ερευνώνται.

Η αρχηγός της αστυνομίας του Κάνσας, Στέισι Γκρέιβς, σε συνέντευξη Τύπου και δήλωσε ότι τρία άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση. Οι Αρχές δεν έδωσαν αμέσως στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τα άτομα που τέθηκαν υπό κράτηση ή σχετικά με ένα πιθανό κίνητρο για τους πυροβολισμούς. Είπε ότι βρέθηκαν πυροβόλα όπλα, αλλά όχι τι είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν.

Σε βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, διακρίνονται τρομοκρατημένοι οπαδοί να τρέχουν να καλυφθούν, ενώ σε άλλο ντοκουμέντο άτομα φαίνονται να ακινητοποιούν έναν από τους ενόπλους. Λίγα μέτρα μακριά αστυνομικοί ακινητοποίησαν έναν ακόμα δράστη.

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανήρτησαν συγκλονιστικό βίντεο με την αστυνομία να τρέχει ανάμεσα σε πλήθος, ενώ οι άνθρωποι έτρεχαν βιαστικά να καλυφθούν και να διαφύγουν.

Άλλο βίντεο έδειχνε επίσης ένα άτομο να κάνει μαλάξεις σε ένα θύμα των πυροβολισμών, ενώ ένα άλλο άτομο βρισκόταν στο έδαφος σε κοντινή απόσταση.

Ποια ήταν η νεκρή της επίθεσης

Ο ραδιοφωνικός σταθμός KKFI ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook το βράδυ της Τετάρτης ότι η Lisa Lopez-Galvan, παρουσιάστρια του «Taste of Tejano», σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών.

«Αυτή η παράλογη πράξη αφαίρεσε έναν όμορφο άνθρωπο από την οικογένειά της και αυτή την κοινότητα του KC», ανέφερε το KKFI σε ανακοίνωσή του.

Η Lopez-Galvan, της οποίας το όνομα DJ ήταν «Lisa G», ήταν μια εξωστρεφής και αφοσιωμένη μητέρα από μια εξέχουσα λατινοαμερικάνικη οικογένεια της περιοχής, δήλωσαν η Rosa Izurieta και η Martha Ramirez, δύο παιδικές φίλες που δούλευαν μαζί της σε μια εταιρεία στελέχωσης προσωπικού.

Η Izurieta είπε ότι η Lopez-Galvan είχε παρακολουθήσει την παρέλαση με τον σύζυγό της και τον ενήλικο γιο της, έναν φανατικό οπαδό των σπορ του Κάνσας Σίτι, ο οποίος επίσης πυροβολήθηκε.

Κάνσας: Μία πόλη που μαστίζεται από την ένοπλη βία

Οι πυροβολισμοί έξω από τον σταθμό Union Station συνέβησαν παρά τους περισσότερους από 800 αστυνομικούς που βρίσκονταν στο κτίριο και τη γύρω περιοχή, μεταξύ άλλων και στην κορυφή των κοντινών κτιρίων, δήλωσε ο δήμαρχος Quinton Lucas.

Όπως αναφέρει το Associated Press, το Κάνσας Σίτι παλεύει εδώ και καιρό με την ένοπλη βία και το 2020 ήταν μεταξύ των εννέα πόλεων που είχαν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να πατάξει το έγκλημα. Το 2023 η πόλη σημείωσε ρεκόρ με 182 ανθρωποκτονίες, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν όπλα.

Ο Λούκας έχει ενωθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας ζητώντας νέους νόμους για τη μείωση της βίας με όπλα, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης καθολικών ελέγχων του ιστορικού.

Πλήθος τραυματιών στα νοσοκομεία

Η εκπρόσωπος του University Health, Νάνσι Λιούις, δήλωσε ότι το νοσοκομείο περιθάλπει οκτώ τραυματίες. Δύο ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και έξι ήταν σε σταθερή, είπε. Το νοσοκομείο περιέθαλπε επίσης τέσσερα άτομα για άλλους τραυματισμούς που προέκυψαν από το χάος μετά τους πυροβολισμούς, είπε η Λιούις.

Η Lisa Augustine, εκπρόσωπος του Children's Mercy Kansas City, δήλωσε ότι το νοσοκομείο περιθάλπει 12 ασθενείς από τη συγκέντρωση, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών, ορισμένα από τα οποία φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς.

Το νοσοκομείο St. Luke's του Κάνσας δέχτηκε έναν τραυματία από πυροβολισμό σε κρίσιμη κατάσταση και τρία άλλα άτομα με τραύματα που δεν ήταν απειλητικά για τη ζωή, δήλωσε η εκπρόσωπος Laurel Gifford.

"Όταν έχεις τόσους πολλούς τραυματίες, θα πρέπει να κατανεμηθούν σε πολλά νοσοκομεία, ώστε να μην υπερφορτωθεί κανένα από τα επείγοντα περιστατικά", δήλωσε η Jill Jensen Chadwick, διευθύντρια ειδήσεων του University of Kansas Health System, το οποίο δέχτηκε τουλάχιστον έναν τραυματία από τους πυροβολισμούς.

kansas-pyrobolismoi-3
Πυροβολισμοί στο Κάνσας | Associated Press

Ο Μπάιντεν καλεί τους πολίτες να πιέσουν το Κογκρέσο να απαγορεύσουν τα επιθετικά όπλα

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μιζούρι, Μάικ Πάρσον, και η σύζυγός του Τερέζα Πάρσον παραβρίσκονταν στην παρέλαση κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, αλλά δεν τραυματίστηκαν.

«Χάρη στον επαγγελματισμό των αξιωματικών ασφαλείας και των πρώτων βοηθειών μας, η Τερέζα και εγώ και το προσωπικό μας είμαστε ασφαλείς και προστατευμένοιι», ανέφερε ο Πάρσον σε δήλωσή του.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί «κόβουν βαθιά την αμερικανική ψυχή» και κάλεσε τους πολίτες να πιέσουν το Κογκρέσο να απαγορεύσει τα επιθετικά όπλα, να περιορίσει τους γεμιστήρες όπλων μεγάλης χωρητικότητας και για άλλα μέτρα για την οπλοκατοχή που έχουν απορριφθεί από τους Ρεπουμπλικάνους.

«Τα σημερινά γεγονότα πρέπει να μας συγκινήσουν, να μας σοκάρουν, να μας ντροπιάσουν και να μας αναγκάσουν να δράσουμε. Τι περιμένουμε;», είπε.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι την Τετάρτη ήταν η επέτειος των πυροβολισμών στο λύκειο του Πάρκλαντ της Φλόριντα το 2018, όπου σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι, και δήλωσε ότι το 2024 έχουν σημειωθεί περισσότεροι μαζικοί πυροβολισμοί "απ' ό,τι ήταν οι ημέρες του έτους".

Περιοχές που είχαν γεμίσει με πλήθος κόσμου ήταν άδειες μετά τους πυροβολισμούς, με αστυνομικούς και πυροσβέστες να στέκονται και να συνομιλούν πίσω από μια περιοχή που είχε περιοριστεί με κίτρινη ταινία.

kansas-pyrobolismoi-2
Πυροβολισμοί στο Κάνσας | Associated Press
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA