Μενού
Ουρές για διανομή τροφής στη Λωρίδα της Γάζας
Ουρές για διανομή τροφής στη Λωρίδα της Γάζας | AP
  • Α-
  • Α+

Οι γενοκτονικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ο αποκλεισμός εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, και ο ακόλουθος κατασκευασμένος λιμός, τυλίγονται σαν θηλιά γύρω από το σύστημα υγείας.

Γιατροί που υπηρετούν στα νοσοκομεία της πολύπαθης Παλαιστινιακής περιφέρειας, απευθύνουν «κραυγή αγωνίας» για την κατάσταση στα λιγοστά ιδρύματα που δεν έχει βομβαρδίσει το σιωνιστικό κράτος.

Ο Δρ. Τομ Ποτόκαρ, Βρετανός πλαστικός χειρουργός, ο οποίος αυτή τη στιγμή εργάζεται εθελοντικά σε νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, μίλησε σχετικά στο BBC.

Γάζα: «Απλά περιμένουν να πεθάνουν»

Οι περιγραφές του γιατρού σοκάρουν: Αναφέρει πως όσον αφορά τα ιατρικά εφόδια, «έχουμε... κάποια ακόμα αυτή τη στιγμή, αλλά είναι αδύνατο να πούμε πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό, το βλέπουμε σε καθημερινή βάση.

Δεν μας μένει φαγητό στο νοσοκομείο για να υποστηρίξουμε τους ασθενείς, ούτε έξω υπάρχει κάτι διαθέσιμο. Λόγω του εκτεταμένου υποσιτισμού, πρέπει να επιστρέφουμε τους περισσότερους ασθενείς στο χειρουργείο επειδή τα τραύματά τους δεν βελτιώνονται και είναι χρόνια μολυσμένα.

Αλλά ακούς όλο και περισσότερους ανθρώπους να λένε ότι έχουν κουραστεί τόσο, ώστε απλώς περιμένουν να πεθάνουν. Απλώς δεν μπορούν να το αντέξουν άλλο αυτό που ζουν».

Από την πλευρά του ο Αμτζάντ Σάουα, διευθυντής του Δικτύου Παλαιστινιακών ΜΚΟ, τονίζει πως τα τρόφιμα εξαντλούνται και γίνονται όλο και πιο ακριβά στη Γάζα.

«Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα, τόσο από φιλανθρωπικά ιδρύματα όσο και από τις αγορές, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να προμηθεύονται έστω το φαγητό για να επιβιώσουν», είπε σε φωνητικό μήνυμα.

Λόγω της έλλειψης φαρμάκων, «κάθε μέρα χάνουμε έναν μεγάλο αριθμό αυτών των ασθενών από διαβήτη, καρκίνο, νεφρικά ή καρδιακά προβλήματα, και οι τραυματίες υποφέρουν από πόνο», υπογράμμισε.

Γάζα: Πως δικαιολογεί το Ισραήλ τον λιμό

Ο Αντουάν Ρενάρ, ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (WFP), λέει στο BBC ότι τα προβλήματα προέκυψαν επειδή οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ήθελαν, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν, να διασφαλίσουν την ακεραιότητα των πληρωμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα φορτηγά τους θα κινούνταν εντός της Γάζας κατά μήκος μιας διαδρομής που οι οργανώσεις θεωρούσαν επικίνδυνη και όπου θα μπορούσαν να διατρέξουν κίνδυνο επίθεσης από απελπισμένα πεινασμένους πολίτες και ένοπλες εγκληματικές συμμορίες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, αυτές οι δικαιολογίες μόνο τρέφουν μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία: «Όσο λιγότερα παρέχουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος και τόσο περισσότερη απελπισία δημιουργείται» στον πληθυσμό.

Σχετικά με τις αμφιλεγόμενες ισραηλοαμερικανικές προτάσεις να προσληφθεί μια ιδιωτική εταιρεία για τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αντί των ήδη υπαρχόντων οργανισμών του ΟΗΕ και των συνδεδεμένων με αυτούς φορέων, το WFP λέει ότι αυτό θα «ανάγκαζε 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους να ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις» για τρόφιμα.

Νετανιάχου: «Σχέδιο Τραμπ» για τη Γάζα

Σε μία δήλωση που προδίδει τις προθέσεις του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφέρουν οι Times of Israel, είπε πως «η εφαρμογή του σχεδίου εκτοπισμού του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα, είναι απαράβατος όρος για τη λήξη του πολέμου».

Σημειώνεται εδώ πως το σχέδιο που είχε προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα, είναι ο εκτοπισμός των γηγενών Παλαιστινίων της προς όμορα κράτη, όπως η Αίγυπτος, και η μετατροπή της Λωρίδας σε ένα αχανές τουριστικό θέρετρο, που θα λειτουργεί ως «ριβιέρα» του Ισραήλ.

Σε άλλο σημείο, ο Νετανιάχου τόνισε: «Οι δυνάμεις μας εξαπολύουν ισχυρά πλήγματα που θα ενταθούν εναντίον των οχυρών της Χαμάς που εξακολουθούν να υπάρχουν στη Γάζα».

«Οι δυνάμεις μας καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο έδαφος προκειμένου να τα καθαρίσουν τη Γάζα από τρομοκράτες και από τις τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς», υποστήριξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA