Μπαρούτι μυρίζει η Μέση Ανατολή εν αναμονή των αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και του υψηλόβαθμου στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.
«Θα απαντήσουμε σίγουρα» επιβεβαίωσε το ο νεοεκλεγέντας Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεσεσκιάν. «Το Ισραήλ θα λάβει σίγουρα απάντηση για τα εγκλήματα και τη θρασύτητά του», τόνισε ο Πεσεσκιάν, στη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην Υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, στην Τεχεράνη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου, ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε: «Οι εγκληματικές ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του ανυπεράσπιστου λαού της Γάζας και η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στη χώρα μας, ήταν ένα σαφές παράδειγμα παραβίασης όλων των διεθνών κανόνων και νόμων. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν σε καμία περίπτωση δεν θέλει να επεκτείνει το εύρος του πολέμου και της κρίσης στην περιοχή, όμως, το καθεστώς σίγουρα θα λάβει απάντηση για τα εγκλήματα και τη θρασύτητά του».
Να σημειωθεί ότι το Ιράν εξέδωσε NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγια που ήταν προγραμματισμένο να εκτελέσουν.
Οι ΗΠΑ καλούν το Ιράν να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση
Από την πλευρά της η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε άλλες να επιδώσουν μέσω διπλωματικών διαύλων στο Ιράν το μήνυμα ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν θα ήταν προς το συμφέρον της, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή.
Ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε «εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, μέρα και νύχτα» για να αποκλιμακωθεί η ένταση.
«Όλα τα μέρη πρέπει να απόσχουν από την κλιμάκωση», είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την ομόλογό του της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ.
«Όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θα οδηγήσει σε περισσότερη σύγκρουση, περισσότερη βία, περισσότερη ανασφάλεια», ανέφερε.
«Η δολοφονία Χανίγια είχε σκοπό να εξαπλωθεί ο πόλεμος»
Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια έγινε με σκοπό είχε να παραταθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και περιπλέκει τις συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σκοπός της δολοφονίας» του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος «ήταν να παραταθεί και να επεκταθεί ο πόλεμος» στη Μέση Ανατολή, είπε ο κ. Αμπάς, σύμφωνα με το RIA.
«Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί η επίθεση και να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα», πρόσθεσε.
«Το θεωρούμε αυτό άνανδρη ενέργεια και επικίνδυνη εξέλιξη στην ισραηλινή πολιτική», τόνισε ο Μαχμούντ Αμπάς.
«Οι ισραηλινές αρχές κατοχής πρέπει να εγκαταλείψουν τις φιλοδοξίες τους και να τερματίσουν την επίθεσή τους εναντίον του λαού μας και της υπόθεσής μας, να συμμορφωθούν προς το διεθνές δίκαιο και να εφαρμόσουν την αραβική πρωτοβουλία για την ειρήνη, καθώς και άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και απόσυρση (των ενόπλων δυνάμεών τους) από τη Λωρίδα της Γάζας», έκρινε.
Λίβανος: Ετοιμασίες για απομάκρυνση Γερμανών
Την ίδια στιγμή, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για «μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης Γερμανών πολιτών από το Λίβανο και ευρύτερα τη Μέση Ανατολή, καθώς το Βερολίνο εκτιμά ότι το Ιράν πρόκειται να αντεπιτεθεί στο Ισραήλ εντός της εβδομάδας, αναφέρουν το περιοδικό Der Spiegel και το Γερμανικό Πρακτορείο.
Περισσότεροι από 2.000 Γερμανοί πιστεύεται πως βρίσκονται το τρέχον διάστημα στον Λίβανο. Σύμφωνα με το περιοδικό, ειδικοί της κυβέρνησης είναι βέβαιοι ότι η Χεζμπολάχ θα εξαπολύσει μαζική επίθεση εναντίον του Ισραήλ και από τον Λίβανο και θεωρούν ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει η εξάπλωση της σύγκρουσης, αφού το Ισραήλ κατά πάσα πιθανότητα θα ανταποδώσει.
Ο σχεδιασμός του γερμανικού υπουργείου Άμυνας για την επιχείρηση διάσωσης των Γερμανών στον Λίβανο περιλαμβάνει μεταγωγικά αεροσκάφη Α400Μ, με τα πληρώματα να βρίσκονται εδώ και μέρες σε ετοιμότητα στην Κάτω Σαξονία προκειμένου να παραλάβουν υπηκόους της χώρας από την Βηρυτό, να τους μεταφέρουν στην Κύπρο και να επιστρέψουν στον Λίβανο, για να επαναλάβουν την διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2.000 Γερμανοί βρίσκονται ακόμη στον Λίβανο. Στην λίστα έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Εξωτερικών περιλαμβάνονται 2.100 ονόματα, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εγγραφεί.
Το περιοδικό υποστηρίζει ακόμη ότι οι υπεύθυνοι της επιχείρησης εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το αεροδρόμιο της Βηρυτού θα κλείσει άμεσα ή να βομβαρδιστεί από το Ισραήλ.
Σε αυτή την περίπτωση, «η παραλαβή όσων χρειάζονται προστασία με μεταγωγικά αεροσκάφη θα ήταν (...) ουσιαστικά αδύνατη», επισημαίνεται.
Το «Σχέδιο Β» της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει εσπευσμένη απομάκρυνση διά θαλάσσης των Γερμανών που βρίσκονται στον Λίβανο. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί η φρεγάτα Hamburg, η οποία βρίσκεται εν πλω προς την Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης προστασίας της διεθνούς ναυσιπλοΐας της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Ασπίδες»). Το πολεμικό πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ύδατα νότια της Ελλάδας.
Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν για τη Μέση Ανατολή
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν από την ομάδα που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ενημερώθηκαν για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ και τα μέτρα που εξετάζονται για την προστασία των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και την ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης.
Ακόμη, ενημερώθηκαν για τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει στόχος επίθεσης εκ νέου.
Και ακόμη, για τις διπλωματικές προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και στις -ακόμη αδιέξοδες- προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.