Μενού
kideia navalny
Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι | AP Photo
  • Α-
  • Α+

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του εκλιπόντος Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, δεν παρέστη στην κηδεία του συζύγου της όπως και τα παιδιά του, αλλά τον αποχαιρέτισε με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε μήνυμά της στο Twitter ευχαριστεί τον σύζυγό της για τα «26 χρόνια απόλυτης ευτυχίας».

«Σε ευχαριστώ για τα 26 χρόνια απόλυτης ευτυχίας. Ναι, ακόμη και τα τελευταία τρία χρόνια ευτυχίας. Για την αγάπη, που με στηρίζεις πάντα, που με έκανες να γελάω ακόμα και από τη φυλακή, για το ότι πάντα με σκεφτόσουν.

Δεν ξέρω πως θα ζήσω χωρίς εσένα, αλλά θα προσπαθήσω όμως να κάνω το παν ώστε εσύ εκεί ψηλά να χαίρεσαι για μένα και να είσαι υπερήφανος για μένα. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω ή όχι, αλλά θα προσπαθήσω. Οπωσδήποτε κάποτε θα συναντηθούμε.

Είχα τόσες πολλές ιστορίες να σου πω που δεν στις είπα, έχω κρατήσει τόσα πολλά τραγούδια στο τηλέφωνο μου για σένα, χαζά και αστεία, γενικά για να είμαι ειλικρινής, φοβερά τραγούδια, αλλά είναι τραγούδια για μας και ήθελα τόσο πολύ να στα δώσω να τα ακούσεις. Και πράγματι θα ήθελα να σε βλέπω πως τα ακούς, γελάς και μετά με αγκαλιάζεις.

Σ αγαπώ αιώνια. Αναπαύσου εν ειρήνη. Γιούλια Ναβάλναγια», αναφέρει στο μήνυμά της.

Ο αδερφός του Ναβάλνι, Όλεγκ, αποχαιρέτισε τον αδερφό του με τα εξής λόγια:

«Κοιμήσου ήρεμα, αδερφέ, μην ανησυχείς για τίποτα».

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η κηδεία

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από την εκκλησία και οι παρευρισκόμενοι υποδέχθηκαν το φέρετρο με χειροκροτήματα.

Στην περιοχή βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Μεταξύ αυτών που περίμεναν στην ουρά για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα, κάποιοι είχαν δάκρυα στα μάτια, ενώ άλλοι κρατούσαν λουλούδια.

Παρόντες οι πρεσβευτές της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, όπως και τρία στελέχη της αντιπολίτευσης που παραμένουν ελεύθερα: ο Γεβγκένι Ρόιζμαν, ο Μπόρις Ναντέζντιν και η Εκατερίνα Ντούντσοβα.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε από το νεκροταφείο Μπορίσοφκσκογιε, η μητέρα του Ναβάλνι, Λουντμίλα, και ο πατέρας του, Ανατόλι, έσκυψαν πάνω από το ανοιχτό φέρετρό του για να τον φιλήσουν για τελευταία φορά, ενώ μια μικρή ομάδα μουσικών έπαιζε μουσική, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι παρευρισκόμενοι συγγενείς προχώρησαν μπροστά για να χαϊδέψουν το πρόσωπό του προτού ένας ιερέας τοποθετήσει απαλά ένα λευκό σάβανο πάνω του και κλείσει το φέρετρο.

Χιλιάδες ήταν αυτοί που προσήλθαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στο νεκροταφείο και έξω από τον ναό της Εικόνας της Θεοτόκου, νοτιοανατολικά της Μόσχας όπου οι Ορθόδοξοι ιερείς έκαναν μια σύντομης διάρκειας νεκρώσιμο ακολουθία πριν η σορός του μεταφερθεί στο κοιμητήριο.

Ανάμεσα στο πλήθος των χιλιάδων, πολλοί ήταν αυτοί που κρατούσαν ανθοδέσμες ενώ ορισμένοι φώναζαν τα συνθήματα: «Η Ρωσία θα γίνει ελεύθερη», «Όχι στον πόλεμο», «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν», «Δεν θα συγχωρήσουμε» και «ο Πούτιν είναι ένας δολοφόνος».

Ναβάλνι: Κηδεία στην περιοχή Maryino

Τελικά, οι συνεργάτες Ναβάλνι πήραν άδεια για την κηδεία από έναν ναό στην περιοχή Maryino της Μόσχας, όπου κάποτε ζούσε πριν από τη δηλητηρίασή του το 2020, τη θεραπεία στη Γερμανία και τη σύλληψή του κατά την επιστροφή του στη Ρωσία.

Η εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού, η οποία συμφώνησε να πραγματοποιήσει τη λειτουργία, δεν προανήγγειλε την τελετή στη σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, η ρωσική αστυνομία εθεάθη την Πέμπτη να τοποθετεί φράγματα ελέγχου του πλήθους στην εκκλησία.

Η ταφή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο κοντινό νεκροταφείο Borisovskoye.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA