Μενού
xaplostra
Ξαπλώστρα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι πρωτοβουλίες κατοίκων στα νησιά για την υπεράσπιση του δημοσίου χώρου, όπως είναι οι παραλίες στην Πάρο, φαίνεται πως έχει τραβήξει τα βλέμματα στο εξωτερικό, με αρκετά διεθνή ΜΜΕ να κάνουν αφιερώματα για να εξηγήσουν το πώς ξεκίνησε το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Daily Mail, η οποία με σημερινό της δημοσίευμα ασχολείται με τις πρωτοβουλίες, για τις οποίες αναφέρει πως κάνουν «σταυροφορία και πόλεμο με τις ξαπλώστρες». Ανάλογο άρθρο, που αποτυπώνει και εκθειάζει την προσπάθεια των πολιτών σε Πάρο και στις υπόλοιπες περιοχές να αποδοθεί τμήμα των παραλιών στους πολίτες, απαλλαγμένο από τα ομπρελοκαθίσματα, φιλοξενεί και η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Το δημοσίευμα

Στο σχετικό δημοσίευμα, μάλιστα, κάνει λόγο πως οι κάτοικοι της Πάρου «θα μπορούσαν να γίνουν πρωτοπόροι για όλη την Ελλάδα στον αγώνα για ελεύθερη πρ΄σοβαση στις παραλίες και κατά των παράνομων beach bars».

«Την Κυριακή πραγματοποίησαν πορεία με πετσέτες και πανό στην παραλία Σάντα Μαρία στο βόρειο τμήμα της Πάρου. "Διεκδικούμε τις παραλίες μας" και "Σώστε τις παραλίες", φώναζαν μπροστά στους έκπληκτους τουρίστες. Η διαμαρτυρία δεν στρέφεται κατά των τουριστών, αλλά κατά των αναρίθμητων παράνομων και ημιπαράνομων beach bars, των οποίων οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες κλείνουν τις παραλίες» σημειώνει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, αναφέρει πως «στις αρχές Μαΐου, με την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έστειλε εγκύκλιο στους Εισαγγελείς όλης της χώρας, με την οποία ζητούσε αυστηρή παρέμβαση. Στόχος ήταν να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, οι οποίες είναι ούτως ή άλλως δημόσιες. "Η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει ιδιωτικές παραλίες", αναφερόταν στην εγκύκλιο».

Και το άρθρο καταλήγει: «Οι διαδηλωτές της Πάρου, που τα μέσα ενημέρωσης βάφτισαν "κίνημα της πετσέτας", θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προηγούμενο στην Ελλάδα, επειδή το φαινόμενο της παράνομης εξάπλωσης των μπαρ στις παραλίες ενοχλεί πολλούς Έλληνες. Ήδη οι διοργανωτές λαμβάνουν τεράστια ενθάρρυνση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα φανεί εάν το κίνημα θα εξαπλωθεί και πέρα από την Πάρο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.