Μενού
ουκρανια
Ουκρανοί στον πόλεμο με την Ρωσία | AP
  • Α-
  • Α+

Κλιμακώνεται ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με την πρώτη να εξαπολύει σήμερα (18/8) νωρίς το πρωί επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Κιέβου για τρίτη φορά αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η επίθεση αναχαιτίστηκε με επιτυχία αφού όλοι οι πύραυλοι καταστράφηκαν καθώς πλησίαζαν στην πόλη, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητάει περισσότερα όπλα από τη Δύση για να ενισχύσει την άμυνα στο μέτωπο του Ντονέτσκ, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι κατέλαβε ένα ακόμα χωριό στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν άλλη μία γέφυρα στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, για να δημιουργήσουν προβλήματα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

«Άλλη μια γέφυρα λιγότερη. Η Πολεμική Αεροπορία εξακολουθεί να πλήττει τις δυνατότητες επιμελητείας του εχθρού με αεροπορικά πλήγματα ακριβείας», δήλωσε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Μίκολα Ολεστσούκ δημοσιοποιώντας στο Telegram βίντεο από την επίθεση.

Στα σύνορα με την Ουκρανία το ένα τρίτο του στρατού

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία έχει τοποθετήσει περισσότερους από 120.000 στρατιώτες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία και πως το Μινσκ έχει αναπτύξει σχεδόν το ένα τρίτο των ενόπλων δυνάμεών του σε όλη τη μεθόριο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Δεν ανέφερε πόσοι ακριβώς στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί. Ο επαγγελματικός στρατός της Λευκορωσίας αριθμεί περίπου 48.000 στρατιώτες και περίπου 12.000 στρατιώτες στα κρατικά σύνορα, σύμφωνα με την έκθεση του 2022 για τη Στρατιωτική Ισορροπία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (International Institute for Strategic Studies -- IISS).

"Βλέποντας την επιθετική πολιτική τους, έχουμε παρουσιάσει εκεί και τοποθετήσει σε ορισμένα σημεία --σε περίπτωση πολέμου, θα είναι άμυνα-- τον στρατό μας σε όλη τη μεθόριο", είπε ο Λουκασένκο, σύμφωνα πάντα με το Belta, σε συνέντευξη στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Το Κίεβο δεν απάντησε προς το παρόν σε αίτημα του Reuters για σχόλια. Χθες, Σάββατο, το Κίεβο δήλωσε πως δεν έχει δει σημάδια συγκέντρωσης λευκορωσικών στρατευμάτων στα σύνορα.

Ο Λευκορώσος ηγέτης, πιστός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλούσε στο φόντο μιας εισβολής ουκρανικών στρατευμάτων στη Ρωσία που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες στρατιώτες του Κιέβου διαπέρασαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην ηγεσία του στρατού του Πούτιν.

Ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας Βίκτορ Χρένιν δήλωσε την Παρασκευή πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένοπλης πρόκλησης από τη γειτονική Ουκρανία και πως η κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών "παραμένει τεταμένη".

Ο Λουκασένκο είπε πως τα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας είναι ναρκοθετημένα "όπως ποτέ προηγουμένως" και πως τα ουκρανικά στρατεύματα θα υποστούν τεράστιες απώλειες αν επιχειρήσουν να τα διασχίσουν.

Μόσχα: Απορρίπτει δημοσίευμα περί έμμεσων συνομιλιών με Ουκρανία

Η Ρωσία αρνήθηκε σήμερα ότι η επίθεση της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ έχει εκτροχιάσει έμμεσες συνομιλίες με το Κίεβο για τη διακοπή των πληγμάτων σε ενεργειακούς στόχους, λέγοντας πως δεν έχουν γίνει συνομιλίες με το Κίεβο σχετικά με εγκαταστάσεις μη στρατιωτικών υποδομών.

Η Washington Post ανέφερε χθες Σάββατο πως η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν έτοιμες να στείλουν αντιπροσωπείες στο Κατάρ αυτόν τον μήνα προκειμένου να διαπραγματευθούν μια συμφωνία ορόσημο ώστε να σταματήσουν τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές και στις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Η Post ανέφερε πως η συμφωνία θα ισοδυναμούσε με μερική κατάπαυση του πυρός όμως οι συνομιλίες εκτροχιάστηκαν λόγω της επίθεσης της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος.

"Κανείς δεν διέκοψε οτιδήποτε επειδή δεν υπήρχε τίποτα να διακόψει", δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, σχετικά με το δημοσίευμα της Post.

"Δεν υπάρχουν άμεσες ή έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και το καθεστώς του Κιέβου για την ασφάλεια πολιτικών (σ.σ. μη στρατιωτικών) κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεων υποδομών".

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής σε αίτημα του Reuters για σχόλια. Η Post ανέφερε πως το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας δήλωσε πως η συνάντηση κορυφής στην Ντόχα αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και πως θα διεξαχθεί σε μορφή βιντεοδιάσκεψης στις 22 Αυγούστου.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι πλήττουν μη στρατιωτικές υποδομές στον πόλεμο. Αμφότερες το αρνούνται.

Η Ζαχάροβα παρέθεσε στη συνέχεια δηλώσεις του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος 'διερωτήθηκε' στις 12 Αυγούστου τι είδους συνομιλίες θα μπορούσαν να υπάρξουν με την Ουκρανία μετά τη χερσαία επίθεσή της στη Ρωσία, και αυτό που είπε πως είναι ρωσικές πολιτικές υποδομές.

"Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με ανθρώπους που εξαπολύουν τέτοια πράγματα", είπε η Ζαχάροβα.

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 σε αυτό που αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" και τώρα κατέχει περίπου το 18% της χώρας. Η διασυνοριακή επίθεση της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ στις 6 Αυγούστου, ήταν η πρώτη στρατιωτική εισβολή σε ρωσικό έδαφος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δύο νεκροί σε βομβαρδισμό στο Ντονέτσκ

Ένας άνδρας και μια γυναίκα σκοτώθηκαν σήμερα από ουκρανικό βομβαρδισμό στο Ντονέτσκ, ανακοίνωσε ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος της πόλης, ο Αλεξέι Κουλέμζιν.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία και δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο σχόλιο από την ουκρανική πλευρά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...