Αύριο Τετάρτη (7/5) ο Καθολικός κόσμος θα κρατήσει την «ανάσα» του, όσο θα συνεδριάσει το Κονκλάβιο στην πρώτη μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του επόμενου Πάπα, περιμένοντας διακαώς τον λευκό καπνό.
Αναμένοντας την ερμητικά κλειστή ψηφοφορία, το BBC «βούτηξε» στα άδυτα της αίθουσας των Καρδιναλίων, αναλύοντας πώς καταφέρνουν την ολική τους απομόνωση από τον έξω κόσμο.
Όταν οι 133 καρδινάλιοι κλείσουν πίσω τους την πόρτα της Καπέλα Σιξτίνα, για να επιλέξουν τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου, καθένας τους θα έχει ορκιστεί στα Ευαγγέλια να πάρει μαζί του στον «τάφο» τις λεπτομέρειες της διαδικασίας.
Κονκλάβιο: Η πιο κρυφή ψηφοφορία στον κόσμο
Αυτή η «ομερτά» ισχύει όμως όχι μόνο για τους Καρδινάλιους, αλλά και για κάθε άτομο που βρίσκεται μέσα στο Βατικανό κατά τη διάρκεια του Κονκλαβίου.
Από τους δύο γιατρούς που είναι διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή, μέχρι το προσωπικό της σίτισης που φροντίζει να μην πεινάσουν οι καρδινάλιοι. Όλοι ορκίζονται να τηρούν «απόλυτη και διαρκή μυστικότητα».
Για να υπάρχει απόλυτη σιγουριά, λαμβάνεται επίσης μέριμνα ώστε να απενεργοποιούνται κάθε λογής συσκευές επικοινωνίας ή τυχόν «κοριοί».
«Εκπέμπονται ηλεκτρονικές παρεμβολές για να διασφαλίζεται ότι κανένα σήμα τηλεφώνου ή Wi-Fi δεν μπαίνει ή βγαίνει», δήλωσε ο John Allen, συντάκτης της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Crux.
Σκοπός αυτού είναι να εμποδιστούν και «κακόβουλοι τρίτοι» από το να υποκλέπτουν πληροφορίες ή να διαταράσσουν τις διαδικασίες και να διασφαλίσει ότι όσοι ψηφίζουν δεν επηρεάζονται από τον έξω κόσμο σε αυτό που ίσως είναι μια από τις μεγαλύτερες αποφάσεις της ζωής τους.
Ο Θεός μεριμνεί, αλλά το Κονκλάβιο δεν ρισκάρει
Μπορεί η σύνοδος των καρδινάλιων, στον πιο ιερό τόπο του Καθολικισμού να είναι όσο κοντά στον θεό γίνεται, αλλά οι Αρχές του Βατικανού δεν επαναπαύονται στη θεία πρόνοια για να προστατεύσουν τα μυστήριά τους.
Διαβάστε επίσης: Το κονκλάβιο έρχεται, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες στο Βατικανό κόβονται
Κατά την είσοδο στο Κονκλάβιο, όλοι υποχρεούνται να παραδώσουν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων τηλεφώνων, tablet και έξυπνων ρολογιών. Το Βατικανό διαθέτει τη δική του αστυνομία για την επιβολή των κανόνων.
«Η λογική είναι να εμπιστεύεσαι αλλά να επαληθεύεις», είπε ο Τζον Άλεν.
«Δεν υπάρχουν τηλεοράσεις, εφημερίδες ή ραδιόφωνο στους ξενώνες για το κονκλάβιο, τίποτα», δήλωσε ο Μονσινιόρος Πάολο ντε Νικόλο, ο οποίος ήταν επικεφαλής του παπικού οίκου για τρεις δεκαετίες.
«Δεν μπορείς καν να ανοίξεις τα παράθυρα επειδή πολλά δωμάτια έχουν παράθυρα προς τον έξω κόσμο.»
Όλοι όσοι εργάζονται πίσω από τα «Τρωικά» τείχη του Βατικανού για το κονκλάβιο έχουν ελεγχθεί αυστηρά. Παρόλα αυτά, τους απαγορεύεται να επικοινωνούν με τους εκλογείς.
«Οι καρδινάλιοι είναι εντελώς αποκομμένοι από κάθε επικοινωνία», δήλωσε η Ινές Σαν Μαρτίν των Παπικών Αποστολικών Εταιρειών στις ΗΠΑ.
«Διατίθενται μόνο ασύρματοι για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως όταν χρειάζεται γιατρός, ή για να ενημερωθούν οι κωδωνοκρούστες, σε περίπτωση επιτυχούς ψηφοφορίας».
Κονκλάβιο: Οι ποινές για την παραβίαση των κανόνων
Όπως περίμενε κανείς, όπου ισχύουν αυστηροί κανόνες, ισχύουν και αυστηρές τιμωρίες για όποιον τούς καταπατά.
«Υπάρχει ένας όρκος και όσοι δεν τον τηρούν κινδυνεύουν με αποπομπή και αφορισμό από την εκκλησία», λέει ο Μονσινίκ Ντε Νικολό, «Κανείς δεν τολμά να το κάνει αυτό».
Βέβαια, ο όρκος σιωπής των καρδιναλίων δεν περιορίζεται μόνο στις ημέρες των εκλογών, καθώς πρέπει να φυλάσσουν τις απόψεις τους κάθε ώρα και στιγμή, με τα «τσακάλια» του Τύπου να καιροφυλακτούν.
Επισήμως, οι καρδινάλιοι απαγορεύεται να σχολιάζουν τη διαδικασία. Αλλά από τη στιγμή που ετάφη ο Πάπας Φραγκίσκος, μέρος του ιταλικού τύπου και πολλοί επισκέπτες έχουν γίνει αυτόκλητοι «παπαράτσι» καρδιναλίων, προσπαθώντας να εντοπίσουν τον πιθανότερο διάδοχό του.
Έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» όλο το Βατικανό, ψάχνοντας για ντοκουμέντα σε τυχόν συναντήσεις και ψιθύρους μεταξύ Καρδιναλίων, που θα μπορούσαν αν δώσουν και την ελάχιστη ένδειξη για τις προτιμήσεις τους.
Φτάνουν ακόμα και σε σημείο να προσεγγίζουν τους σερβιτόρους που εξυπηρετούν τους καρδινάλιους όσο βρίσκονται στον έξω κόσμο, για «λαυράκια» που μπορεί να πήρε το αυτί τους.
Άλλο σημείο για «κυνήγι» Καρδιναλίων είναι δίπλα στην ίδια τη βασιλική, στην καμπύλη των κιόνων που αγκαλιάζει την κεντρική πλατεία. Κάθε πρωί υπάρχει ένα πλήθος από κάμερες και δημοσιογράφους που δεν αφήνουν ούτε λεπτό ήσυχους τους ιερωμένους.
Τα «πηγαδάκια» στο Κονκλάβιο
Ο Τζον Άλεν επανέρχεται στο θέμα του πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, εξηγώντας: «Υπάρχουν λόμπι στην πόλη που προσπαθούν να προτάξουν θέματα που τους ενδιαφέρουν. Οι καρδινάλιοι γνωρίζουν σχετικά, διαβάζουν τις εφημερίδες. Αλλά θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην επηρεαστούν».
«Υπάρχουν λόμπι; Ναι, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση», συμφωνεί η Ινές Σαν Μαρτίν. «Αλλά δεν είναι τόσο θορυβώδη όσο νομίζει ο κόσμος».
Υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε τόσους πολλούς νέους καρδινάλιους, ακόμη και από νέες θέσεις.
«50% ή 60% από αυτούς δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους. Έτσι, ακόμα κι αν ήσουν μια εξωτερική ομάδα, με δική της ατζέντα, είναι πολύ δύσκολο ακόμη και να επιλέξεις τους καρδινάλιους σου εξαρχής», τόνισε.
Μέχρι το πρωί της Τετάρτης, όλοι οι εκλογείς θα πρέπει να βρίσκονται μέσα στο Βατικανό, χωρίς τα τηλέφωνά τους και αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Τζον Άλεν πιστεύει ότι οι προσωπικές προτιμήσεις θα κυριαρχήσουν έναντι της πολιτικής, των «φιλελεύθερων» ή «συντηρητικών» παρατάξεων ή του «βουητού της δημόσιας συζήτησης».
- LIVE από τη Μέση Ανατολή: Εισβολή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο - Επιθέσεις με drones από το Ιράν
- Εγκλωβισμένος στο Ομάν ο γιος του Αντώνη Γούναρη: «Δεν υπάρχει πρεσβεία»
- Γιατί η Ελλάδα επιλέγει την Κάρπαθο για ανάπτυξη συστοιχίας Patriot - Η στρατηγική σημασία για το Αιγαίο
- Πόσα καταφύγια έχει η Ελλάδα: Πού βρίσκονται σε Αθήνα και Πειραιά
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.