Μενού
mussolini-pavelic
AP
  • Α-
  • Α+

Ιταλία και Κροατία, λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας, μοιράζονται μια πλούσια και περίπλοκη ιστορία. Για τους Ιταλούς η Κροατία θεωρείται ο ισχυρότερος ιστορικός εταίρος στον σλαβικό κόσμο.

Σε αντίθεση με άλλες σλαβικές χώρες, η Κροατία μοιράζεται την κυρίαρχη θρησκεία της Ιταλίας, τον Ρωμαιοκαθολικισμό, ενώ κροατικές πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα των δύο χωρών μιλούσαν και συνεχίζουν να μιλάνε την ιταλική γλώσσα.

Η πρώτη ένταση μεταξύ τους προέκυψε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όταν στην εξουσία ανέβηκε ο Μπενίτο Μουσολίνι. Ένα από τα σχέδια του Ντούτσε ήταν η πλήρης ιταλοποίηση των Βαλκανίων και για τον λόγο αυτό έγινε εισβολή στην Κροατία. 

Η αντίσταση ήταν ελάχιστη και το πλάνο του Μουσολίνι ήταν η πλήρης ενσωμάτωση στο ιταλικό κράτος. Μεγάλος αριθμός Κροατών και Σλοβένων οδηγήθηκαν από τις ιταλικές δυνάμεις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως αυτό του Ραμπ όπου χιλιάδες έχασαν την ζωή τους ως μέρος της εθνικής εκκαθάρισης των Σλάβων από τις ιταλικές ελεγχόμενες περιοχές της Ίστρας και της Δαλματίας.

Όλα αυτά μέχρι να ξεκινήσει το αντάρτικο από τους κομμουνιστές. Με αρχηγό τον μετέπειτα ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, οι Ιταλοί εκδιώχθηκαν από την Κροατία με τους παρτιζάνους να φτάνουν μέχρι την Ιταλία.

Υπολογίζεται πως περίπου 350.000 Ιταλοί φασίστες κατακτητές και αυτόχθονες Ιταλοί, καθώς και Κροάτες και Σλοβένοι που είχαν πάει με το μέρος της φασιστικής Ιταλίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στην έξοδο της Ίστριας-Δαλματίας όπως έμεινε στην ιστορία. 

tito italy

Ο θάνατος του Τίτο αλλά και ο εμφύλιος πόλεμος που θα ακολουθούσε στη συνέχεια στην Γιουγκοσλαβία έδωσε την δυνατότητα στην Ιταλία να μπει ξανά στα Βαλκάνια, αν και αυτή την φορά χωρίς να χρειαστεί όπλα.

Η Ιταλία προσέγγισε άμεσα την Κροατία, τη στήριξε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, παρέχοντας πολιτική και οικονομική υποστήριξη.

Παρόλα αυτά, οι εντάσεις στις σχέσεις τους δεν έλειψαν. Το 2007, ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολετάνο προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο όταν αναφερόμενος στις απελάσεις των Ιταλών από τους Γιουγκοσλάβους κομμουνιστές κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τις χαρακτήρισε ως τη «βαρβαρότητα του αιώνα» και ως αποτέλεσμα του «αιμοδιψούς μίσους και οργής των Σλάβων».

Αυτό προκάλεσε οργή τόσο στην Κροατία όσο και στη Σλοβενία με τον τότε πρόεδρο της Κροατίας Στιέπαν Μέσιτς να κατηγορεί την Ιταλία για ιστορικό ρεβιζιονισμό.

Για την Ιταλία κάποια μέρη της Κροατίας θεωρούνται ακόμα ιταλικά και μόλις πριν πέντε χρόνια ένα νέο επεισόδιο ήρθε να προκαλέσει ένταση. Ο τότε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, είχε δηλώσει: «Ζήτω η Τεργέστη, ζήτω η ιταλική Ίστρια, ζήτω η ιταλική Δαλματία, ζήτω οι εναπομείναντες Ιταλοί εξόριστοι».

Στη χερσόνησο της Ίστρια όλα θυμίζουν Ιταλία. Η αρχιτεκτονική, η φύση, η γαστρονομία, ακόμα και οι άνθρωποι. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού όχι μόνο μιλάει, αλλά και συμπεριφέρεται «ιταλικά» και για τους Ιταλούς θα είναι πάντα «ιταλική». 

istria

Στην Κροατία ζουν περίπου 20.000 άνθρωποι ιταλικής καταγωγής, ενώ στην κεντρική Ιταλία υπάρχουν 6.000 Κροάτες της Μολίζας που είχαν βρει καταφύγιο κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Είναι τέτοια η ιταλική επιρροή στην Κροατία που τα ιταλικά είναι αναγνωρισμένη γλώσσα με το 15% των Κροατών να γνωρίζει άπταιστα ιταλικά.

Οι δύο ομάδες δίνουν ραντεβού στην Λειψία με μοναδικό στόχο την πρόκριση και μπορεί οι σχέσεις τους να είναι τόσο στενές, αλλά το σίγουρο είναι πως το βράδυ θα τις αφήσουν στην άκρη αφού το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά για τον Μόντριτς και την παρέα του.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA