Μενού
μποτσουανα
Εκλογές στη Μποτσουάνα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι ψηφοφόροι στη Μποτσουάνα απέρριψαν το μακροβιότατο κυβερνών κόμμα της χώρας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή στην πλούσια σε διαμάντια νότια αφρικανική χώρα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Μποτσουάνας (BDP), στην εξουσία από την κήρυξη ανεξαρτησίας το 1966, κέρδισε μόνο μία κοινοβουλευτική έδρα από μέχρι αυτή τη στιγμή την Παρασκευή (1/11), στις εθνικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος Μογκουίτσι Μασίσι αποδέχτηκε την ήττα, λέγοντας ότι ήταν σαφές ότι το κόμμα του BDP είχε χάσει "μαζικά".

Μποτσουάνα: Πρώτη φορά αλλαγή ηγεσίας

«Θα παραμερίσω με σεβασμό και θα συμμετάσχω σε μια ομαλή διαδικασία μετάβασης πριν από τα εγκαίνια», είπε ο Μασίσι σε συνέντευξη Τύπου την σήμερα.

Προέτρεψε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν ψύχραιμοι και να συσπειρωθούν στη νέα κυβέρνηση.

Η Ομπρέλα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (UDC), της οποίας ηγείται ο δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντούμα Μπόκο, έχει κερδίσει 25 έδρες, σύμφωνα με τις πρώτες καταμετρήσεις.

Το κόμμα φαίνεται έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς προβλέπεται να περάσει το όριο των 31 εδρών για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το Πατριωτικό Μέτωπο της Μποτσουάνας (BPF), που υποστηρίζεται από τον πρώην πρόεδρο Ίαν Χάμα, έχει εξασφαλίσει πέντε έδρες ενώ το Κόμμα του Κογκρέσου της Μποτσουάνας (BCP) έχει κερδίσει μέχρι στιγμής επτά έδρες.

Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κερδίσει μαζί περισσότερες από 31 από τις 61 κοινοβουλευτικές έδρες, πράγμα που σημαίνει ότι το BDP δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει την πλειοψηφία.

Καθώς οι βουλευτές εκλέγουν τον πρόεδρο στη Μποτσουάνα, ο Μπόκο πρόκειται να γίνει ο επόμενος αρχηγός κράτους μόλις συνεδριάσει για πρώτη φορά το κοινοβούλιο.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή αργότερα την Παρασκευή.

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...