Μενού
biblio-oikogeneia-einai
Σελίδα από το βιβλίο «Οικογένεια είναι...» της Κατρίνας Τσάνταλη | dioptra.gr
  • Α-
  • Α+

Αποσύρθηκε από νηπιαγωγείο της Κύπρου το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι...», μετά από απόφαση του υπουργείου Παιδείας. 

Η απόσυρση ήρθε μετά από καταγγελίες γονέων με πρωτοστατούντες το αυτοαποκαλούμενο «Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών», ενώ άμεση ήταν η αντίδραση των εκδόσεων Διόπτρα που κυκλοφορούν το «Οικογένεια είναι...». 

Όλα ξεκίνησαν όταν το «Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών» έκανε διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας την απόσυρση του βιβλίου επειδή «προσβάλει» τον «παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας». 

«Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα», ανέφερε στη διαμαρτυρία του το Κίνημα προσθέτοντας ότι οι εικόνες του βιβλίου «το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας».

Η απόσυρση 

Ο διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Μάριος Στυλιανίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι το βιβλίο αποσύρθηκε από το νηπιαγωγείο της Κύπρου όπου δόθηκε, στο πλαίσιο δωρεάς 50 βιβλίων πέρυσι από τον σύνδεσμο γονέων.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το σχολείο «δεν έψαξε καλά τα βιβλία μήπως είχε κάτι το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, το έδωσαν και όταν υπήρξε διαμαρτυρία το αφαίρεσαν. Όμως τα σχολεία έχουν δικαίωμα είτε να αγοράζουν είτε να χρησιμοποιούν τέτοια βιβλία είτε επιλέγοντας από τον κατάλογο που εγκρίνει ο Διευθυντής Δημοτικής και είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο ή από κατάλογο που εγκρίνει ο διδασκαλικός σύλλογος», ωστόσο πολλά σχολεία αγοράζουν βιβλία για να ενισχύσουν τη βιβλιοθήκη τους.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η δωρεά δεν έχει κάτι το μεμπτό, ωστόσο για το συγκεκριμένο βιβλίο υπήρξε αντίδραση από μητέρα και το σχολείο το απέσυρε. «Το μεμπτό είναι εκεί όπου επιλέγονται κάποια βιβλία, τα οποία προκαλούν. Φαίνεται ότι αυτό το βιβλίο προκαλεί. Έχει αποσυρθεί», δήλωσε.

Απάντηση από τις εκδόσεις Διόπτρα 

Για το ζήτημα υπήρξε τοποθέτηση των εκδόσεων Διόπτρα, που εκφράζουν τη λύπη αλλά και την απογοήτευσή τους για τον χαρακτηρισμό του «ανήθικου» που προσδόθηκε στο βιβλίο.

Το βιβλίο «προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του δεν μοιάζει με υπόλοιπες. Μπορεί να είναι μια οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας». 

Ταυτόχρονα οι εκδόσεις αναφέρουν πως το βιβλίο έχει στο επίκεντρο «την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια», ενώ «το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους». 

dioptra
dioptra

«Οικογένεια είναι...»: Η εισαγωγή της Κατρίνας Τσάνταλη και οι πρώτες σελίδες 

«Με αφορμή δύο μηνύματα που έλαβα το 2019 στο Instagram, γράφτηκε αυτό το βιβλίο. Με αφορμή δύο μητέρες. Εκείνη που πολύ επιθετικά μου έγραψε την αντίθεσή της για το Athens Pride και εκείνη που πολύ απογοητευμένη μου έγραψε ότι στο πάρτι ενός συμμαθητή της κόρης της είχαν πάει μόνο τρία από τα είκοσι παιδιά της τάξης τους, μόνο και μόνο επειδή η μητέρα του παιδιού ήταν «χωρίς σύζυγο και από γείτονα χώρα. 

Το βιβλίο «Οικογένεια είναι...» γράφτηκε επειδή κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει περιθωριοποίηση, απόρριψη, bullying για το γεγονός ότι η οικογένειά του μπορεί από τύχη να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών. Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως δεν επιτρέπεται να έχουμε λόγο σχετικά με το πώς θα φτιαχτεί ένα σπιτικό, καθώς κάτι τέτοιο είναι ανθρώπινη επιλογή και δικαίωμα του καθενός. Πιστεύω από τα βάθη της καρδιάς μου, όμως, ότι τα παιδιά οφείλουν να μη διακρίνουν το ένα το άλλο. 

Άραγε μπορεί ένα βιβλίο να δηλώσει πως οικογένεια είναι... απλώς και μόνο αγάπη και ασφάλεια; Με την ευχή πως κανένα παιδί δεν θα νιώσει ότι δεν το θέλουν, επειδή οι γονείς του δεν μοιάζουν με τους γονείς των υπόλοιπων παιδιών στην τάξη του».

Οι πρώτες σελίδες: 

oikogeneia-einai
katrina-tsantali-biblio

 

oikogeneia-einai
oikogeneia-einai
oikogeneia-einai
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA