Οι ΗΠΑ κατέθεσαν στον Λίβανο σχέδιο για πρόταση εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με δύο καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το πρακτοrείο Reuters.
Συγκεκριμένα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βηρυτό, Λίζα Τζόνσον, υπέβαλε σήμερα σχέδιο εκεχειρίας στον πρόεδρο του λιβανέζικου κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.
Διαβάστε ακόμα: Washington Post: Το Ισραήλ ετοιμάζει σχέδιο εκεχειρίας στον Λίβανο ως «δώρο» στον Τραμπ
«Πρόκειται για ένα προσχέδιο για να λάβουμε παρατηρήσεις από τη λιβανέζικη πλευρά», δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters. Καμία από τις δύο πηγές δεν μπόρεσε να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της πρότασης. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό.
Οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, η οποία θα βάλει τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν. Μέχρι σήμερα όμως οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν καρποφορήσει.
Νωρίτερα σήμερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «ανησυχία» για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε νότια προάστια της Βηρυτού, που θεωρούνται προπύργιο της Χεζμπολάχ.
«Δεν θέλουμε να βλέπουμε τέτοιου είδους (στρατιωτικές) επιχειρήσεις στη Βηρυτό, ιδίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ.
Οι πρωτοβουλίες εκεχειρίας μέχρι στιγμής έχουν επικεντρωθεί στην καλύτερη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έθεσε τέλος στον τελευταίο γύρο συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 2006 και ορίζει ότι ο νότιος Λίβανος πρέπει να είναι ελεύθερος από όπλα που δεν ανήκουν στο λιβανέζικο κράτος.
Τα σχέδια προτάσεων που διέρρευσαν τις τελευταίες εβδομάδες περιλαμβάνουν λεπτομέρειες σχετικά με έναν μηχανισμό παρακολούθησης, στον οποίο θα μπορούσαν να συμμετέχουν και άλλες χώρες.
Ο Λίβανος έχει υποστηρίξει τον 1701 ως διέξοδο από την τρέχουσα σύγκρουση. Το Ισραήλ, ωστόσο, έχει απαιτήσει να διατηρήσει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε στοχοποίηση της Χεζμπολάχ, εάν παραβιάζει τις διατάξεις της εκεχειρίας ή αποτελεί απειλή για το Ισραήλ.
Λιβανέζοι αξιωματούχοι λένε ότι η «άμεση επιβολή» από το Ισραήλ δεν έχει τεθεί επισήμως στο Λίβανο, αλλά ότι θα απορριφθεί από τη Βηρυτό. «Η ιδέα ότι το Ισραήλ μπορεί να επιβάλει ανά πάσα στιγμή - αυτό είναι αδιανόητο», δήλωσε την Πέμπτη μία από τις πολιτικές πηγές.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.