Μενού
rafa gaza
Το πέρασμα στη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας | AP
  • Α-
  • Α+

Δώδεκα Έλληνες πολίτες, οι οποίοι διέμεναν στη Γάζα, διήλθαν σήμερα, Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, με ασφάλεια από τη συνοριακή διάβαση της Ράφα και βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Κατόπιν ενεργειών του υπουργείου Εξωτερικών και υπό το συντονισμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο και του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων οι 12 Έλληνες πέρασαν από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο με ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι το πέρασμα της Ράφα άνοιξε την Τετάρτη (01/11) για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου, γεγονός που επέτρεψε σε 335 κατόχους ξένων διαβατηρίων και 76 τραυματίες πολίτες της Γάζας να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Τι είναι το πέρασμα της Ράφα

Το πέρασμα της Ράφα αποτελεί αποτελεί το πιο νότιο σημείο εξόδου από την Γάζα και συνορεύει με την έρημο του Σινά στην Αίγυπτο. Όπως αναφέρει το BBC, υπάρχουν μόνο άλλα δύο συνοριακά περάσματα από και προς τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ερέζ, συνοριακό πέρασμα με το Ισραήλ στη Βόρεια Γάζα και το Κερέμ Σαλόμ, είναι ένας εμπορικός κόμβος μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. 

Οι δυνάμεις της Χαμάς επιτέθηκαν στο πέρασμα του Ερέζ στις 7 Οκτωβρίου και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές. Λίγες ημέρες αργότερα, το Ισραήλ ανακήρυξε το Ερέζ κλειστό μέχρι νεοτέρας και άφησε το πέρασμα στη Ράφα ως το μοναδικό σημείο εισόδου και εξόδου πολιτών από και προς τη Γάζα. Η Ράφα είναι επίσης το σημείο - πέρασμα για την ανθρωπιστική βοήθεια. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA