Μενού
tencommandments
Εργάτες τοποθετούν τις δέκα εντολές έξω από σχολείο στη Λουιζιάνα | AP Photo
  • Α-
  • Α+

Νόμο που επιβάλλει να αναρτώνται οι Δέκα Εντολές σε κάθε σχολική αίθουσα έθεσε σε ισχύ την Τετάρτη η Λουιζιάνα, μια απόφαση άνευ προηγουμένου που ανοίγει ξανά τον διάλογο για τον διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της συντηρητικής πολιτείας του αμερικανικού Νότου, Τζεφ Λάντρι, υπέγραψε νόμο που προβλέπει ότι οι Δέκα Εντολές θα αναρτώνται υποχρεωτικά σε κάθε αίθουσα δημόσιου σχολείου – από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ως τα πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο – από τη νέα σχολική χρονιά.

«Αν θες να σέβεσαι το κράτος δικαίου, πρέπει να ξεκινήσεις από τον αρχέτυπο νόμο, αυτόν του Μωυσή», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του νομοσχεδίου ο κυβερνήτης.

Ο νόμος προβλέπει πως οι Δέκα Εντολές θα αναρτώνται σε κορνίζες ή πόστερ, σε μεγάλο μέγεθος και μεγάλη γραμματοσειρά ώστε να είναι ευδιάκριτες.

Η ισχυρή αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης δικαιωμάτων και ελευθεριών ACLU προειδοποίησε πως το ζήτημα θα κριθεί στη Δικαιοσύνη. «Ο νόμος παραβιάζει τον διαχωρισμό της Εκκλησίας και του κράτους και είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικός», τόνισε σε ανακοίνωσή της.

Η πρώτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος απαγορεύει τον καθορισμό εθνικής θρησκείας, καθώς και την εύνοια σε οποιαδήποτε θρησκεία σε βάρος άλλης.

Και άλλες συντηρητικές αμερικανικές πολιτείες στη λεγόμενη «ζώνη της Βίβλου» στις νότιες ΗΠΑ έχουν αποπειραθεί να θεσπίσουν παρόμοια μέτρα, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό διά νόμου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA