Μενού
Πλοίο σε κίνδυνο
Πλοίο σε κίνδυνο | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Το διεθνές σήμα κινδύνου "mayday" προκαλεί άμεσο συναγερμό στις Αρχές για την παροχή της απαραίτητης βοήθειας στο πλοίο ή το αεροπλάνο που εκπέμπει SOS.

Τι είναι, όμως, ακριβώς το "mayday" και πώς προέκυψε ο όρος;

Σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster, το "mayday" είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ραδιοφωνική λέξη για να σηματοδοτήσει κίνδυνο. Χρησιμοποιείται τόσο ως επιφώνημα: "mayday! mayday!" όσο και τροποποιημένο ως «σήμα mayday».

Υπάρχει στην αγγλική γλώσσα από το 1200, αλλά πρωτο-χρησιμοποιήθηκε ως σήμα κινδύνου πολλά, πολλά χρόνια αργότερα.

Η ιστορία του "mayday"

Το 1923, όταν είχαν πληθύνει οι πτήσεις και καταγράφονταν πολλά προβλήματα πάνω από τη Μάγχη, Αγγλία και Γαλλία θέλησαν να βρουν έναν κοινό όρο για να σημαίνουν συναγερμό.

Υπήρχε το SOS, αλλά εντοπίστηκαν μία σειρά από προβλήματα που εμπόδισαν από το να χρησιμοποιηθεί.

Το SOS, παρότι εύχρηστο για τα πλοία, δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εύκολα από πιλότους αεροσκαφών καθώς μπορεί να οδηγούσε σε παρανοήσεις, εάν δεν ακουγόταν καλά το μήνυμα. Ο κυβερνήτης, άλλωστε, δεν θα είχε χρόνο να εξηγήσει πως λέει "S", όπως "Sam" κι όχι κάποιο άλλο γράμμα. 

Κατά την ιστορία, το "mayday" επινοήθηκε από τον Frederick Stanley Mockford, έναν Βρετανό ανώτερο αξιωματικό και ειδικό όσον αφορά στους ασυρμάτους, αλλά το στοιχείο αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί. 

Πολύ σύντομα, το σήμα ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Το 1927, οι Ηνωμένες Πολιτείες το υιοθέτησαν επίσημα ως επίσημο ραδιοτηλεγραφικό σήμα κινδύνου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA