Μενού
robert-menendez
Ρόμπερτ Μενέντεζ | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι φωτογραφίες από τις ράβδους χρυσού και τα χρήματα, που κατηγορείται ότι έλαβε ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του κατηγορούνται από τις Αρχές των ΗΠΑ για διαφθορά.

Σύμφωνα με το Associated Press, από έρευνα των αρμόδιων Αρχών στο σπίτι του, βρέθηκαν μπάρες χρυσού αξίας 100.000 δολαρίων και 480.000 δολάρια σε μετρητά. Άξιο αναφοράς είναι ότι μεταξύ των δώρων, περιλαμβάνεται και ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ενώ φέρεται να έγιναν και πληρωμές στεγαστικού δανείου.

rabdoi xrysoy sto spiti menendez
Ράβδοι χρυσού στο σπίτι Μενέντεζ | Associated Press
hrimata sto spiti menendez
Χρήματα στο σπίτι Μενέντεζ | Associated Press
hrimata sto spiti menendez
Χρήματα στο σπίτι Μενέντεζ | Associated Press

Το χρονικό των κατηγοριών

Για διαφθορά κατηγορούνται ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ, Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ, και η σύζυγός του. Σύμφωνα με το Reuters, το ζεύγος κατηγορείται για δωροδοκία που σχετίζεται με τις επαφές που είχε με τρεις επιχειρηματίες από την Πολιτεία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Η εισαγγελία των ΗΠΑ στο Μανχάταν κατηγορεί τον Μπομπ Μενέντεζ και τη σύζυγό του ότι δέχθηκαν χιλιάδες δολάρια με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσουν την επιρροή του ως γερουσιαστή για να προστατεύσουν τους επιχειρηματίες, οι οποίοι επιδίωκαν να αυξήσουν τα κέρδη τους και να ωφελήσουν την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι δωροδοκίες περιλάμβαναν μετρητά, χρυσό, πληρωμές για υποθήκη σπιτιού, αποζημίωση για θέση εργασίας με ελάχιστες απαιτήσεις, ένα πολυτελές όχημα και άλλα αντικείμενα αξίας.

Ο Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν στο Νιου Τζέρσεϊ για αποδοχή ιδιωτικών πτήσεων, προεκλογικών συνεισφορών και άλλων δωροδοκιών από πλούσιο προστάτη με αντάλλαγμα διάφορες χάρες, αλλά η δίκη του 2017 έληξε σε αδιέξοδο των ενόρκων. Βρίσκεται στη Γερουσία από το 2006.

Ο Μενέντεζ και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν από τρεις ποινικές κατηγορίες ο καθένας. Οι εισαγγελείς επιδιώκουν να καταπέσουν περιουσιακά στοιχεία του Μενέντεζ, μεταξύ των οποίων το σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ, μια Mercedes-Benz του 2019 και περίπου 566.000 δολάρια σε μετρητάράβδους χρυσού και κεφάλαια από τραπεζικό λογαριασμό.

«Προσπαθούν να με φιμώσουν και να σκάψουν τον πολιτικό τάφο μου»

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πριν από λίγο ήρθε και η απάντηση του γερουσιαστή Μενέντεζ σε όλα αυτά. Υποστηρίζει ότι «για χρόνια παρασκηνιακές δυνάμεις προσπαθούν επανειλημμένως να φιμώσουν τη φωνή μου και να σκάψουν τον πολιτικό τάφο μου.

Εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη μία εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον μου. Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτή την εκστρατεία απλά δεν μπορούν να δεχθούν ότι ένας Ελληνοαμερικανός πρώτης γενιάς με ταπεινή καταγωγή θα μπορούσε να γίνει γερουσιαστής και να υπηρετεί τη χώρα με εντιμότητα.

Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς στόχους τους. Με έχουν κατηγορήσει ψευδώς στο παρελθόν. Έχω σταθεί εγώ ακλόνητος απέναντι σε δικτάτορες από όλο τον κόσμο, στο Ιράν, την Κούβα, την Τουρκία και αλλού.

Παραμένω προσηλωμένος στη συνέχιση αυτής της σημαντικής δουλειάς. Καλώ τους φίλους μου και τους υποστηρικτές μου και την κοινότητα που μας στηρίζει γενικότερα, να αφυπνιστεί. Ας θυμηθούν ότι και τις άλλες φορές εισαγγελείς έκαναν λάθος. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το θέμα θα λυθεί επιτυχώς».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.