Μενού
 
YouTube
  • Α-
  • Α+

Το Onkalo στη Φινλανδία κατασκευάζεται εδώ και 20 χρόνια και βρίσκεται 450 μέτρα βαθιά στον βράχο του νησιού Olkiluoto στα νοτιοδυτικά της χώρας. Πρόκειται για την πρώτη μόνιμη τοποθεσία αποθήκευσης πυρηνικών στον κόσμο.

Οι ράβδοι αναλωμένου καυσίμου από πυρηνικούς σταθμούς φυλάσσονται επί του παρόντος σε εγκαταστάσεις προσωρινής αποθήκευσης σε όλο τον κόσμο. 

Σύμφωνα με το BBC, η Φινλανδία είναι η πρώτη χώρα που θα δημιουργήσει ειδικό χώρο μόνο για αυτό. Στόχος είναι σε δύο ή τρία χρόνια, τα απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας να θάβονται βαθιά στο βράχο στο Onkalo, αφού εγκλωβιστούν σε κυλίνδρους από χυτοσίδηρο και χαλκό, ενώ ακόμα θα τυλίγονται σε πηλό μπεντονίτη.

Αυτό θα γίνεται για 100 χιλιάδες χρόνια από το 2025 και σημαίνει ότι κανένας άνθρωπος δεν θα έχει τη δυνατότητα να πάει ξανά σε αυτό το μέρος μέχρι τότε. 

Για την ώρα όποιος πηγαίνει στο σημείο πρέπει να φορέσει εξοπλισμό ασφαλείας και χρειάζεται 15 λεπτά οδικώς για να κατέβει στον χώρο του Onkalo, το οποίο βρίσκεται 437 μέτρα κάτω από το έδαφος.

Καθώς η σήραγγα μήκους 4,5 χιλιομέτρων αρχίζει να καταρρέει, φαίνεται ένα τυπικό σήμα κυκλοφορίας για όριο ταχύτητας 20 χλμ./ώρα. Υπάρχουν επίσης πράσινες πινακίδες στον τοίχο της σήραγγας σε κοντινές αποστάσεις που δείχνουν σε τι ύψος είστε από την επιφάνεια

Δείτε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 44χρονος τραγουδιστής – Κατηγορείται για βία και απειλές σε βάρος αστυνομικών

Γιώργος Λαμπάτος: «Ζούσε 1,5 χρόνο χωρίς ρεύμα» - Λύγισαν στο Πρωινό με τις συνθήκες διαβίωσης του ηθοποιού

Νοσοκόμα συνελήφθη και έγινε viral από φωτογραφία της αστυνομίας - Ζητούν απελευθέρωση λόγω ομορφιάς

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA