Μενού
Τουρίστες στη Σαντορίνη
Τουρίστες στη Σαντορίνη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Άρθρο σχετικά με τον υπερτουρισμό στη Σαντορίνη «φιλοξενεί» η βρετανική Mirror, παροσιάζοντας τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ για την «αποσυμφόρηση» του νησιού.

«Οι ντόπιοι παραπονέθηκαν ότι η Σαντορίνη έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού λόγω των τεράστιων ορδών τουριστών που καταφθάνουν, και η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αυστηρούς περιορισμούς στην οικοδόμηση ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων για διακοπές εντός της εμβληματικής ζώνης της καλντέρας του νησιού» αναφέρει αρχικά η Mirror.

«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε δημόσια διαβούλευση, επιδιώκει να σταματήσει τα νέα κατασκευαστικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης νέων ξενοδοχείων, επεκτάσεων κτιρίων και πισινών» συνεχίζει το βρετανικό μέσο για τη Σαντορίνη.

«Στόχος του είναι να σταματήσει κάθε νέα υποδομή που θα μπορούσε να τροποποιήσει τον φυσικό χαρακτήρα του νησιού, εν μέσω των εκστρατειών των κατοίκων για την προστασία και τη διατήρηση του παραδοσιακού τοπίου» διευκρινίζει η Mirror για το τι σκέφτεται η κυβέρνηση μέσω του νομοσχεδίου.

Σαντορίνη: Τι δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού

Ο Νίκος Ζώρζος, δήμαρχος της Σαντορίνης, ο οποίος είχε εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες για το γεγονός ότι το νησί φαίνεται να αναπτύσσεται μόνο για τους τουρίστες, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ζήτησε από την κυβέρνηση να «σταματήσει την κατασκευή όλων των τύπων ξενοδοχειακών μονάδων, βραχυχρόνιων μισθώσεων και κυρίως στρατηγικών επενδύσεων, όχι μόνο για την καλντέρα αλλά για ολόκληρο το νησί της Σαντορίνης».

Στο νησί μένουν 25.000 μόνιμοι κάτοικοι, ενώ το 2023 «φιλοξένησε» 3,2 εκατομμύρια τουρίστες. Ο κ. Ζώρζος υποστήριξε ότι το νησί μπορεί να υποστηρίξει μόνο ένα ορισμένο ποσό κατασκευών.

Είπε ότι «όταν οι ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται, θα δημιουργηθούν νέα διαδοχικά προβλήματα τα οποία δεν θα μπορούμε να επιλύσουμε», συμπεριλαμβανομένων του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος, «για τα οποία έχουμε εργαστεί σκληρά για να φθάσουν στο σημερινό τους επίπεδο και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε».

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της καλδέρας θα πρέπει να εκπονήσουν μελέτες δομικής επάρκειας εντός διετούς προθεσμίας, ανέφερε η Express.Οι τοπικές πολεοδομικές αρχές θα πρέπει επίσης να επανεξετάσουν όλες τις υφιστάμενες οικοδομικές άδειες στη ζώνη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η πρόταση νόμου δεν έχει τύχει ομόφωνης αποδοχής. Ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι η νομοθεσία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA