Μενού
Κτηνίατρος
Κτηνίατρος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Θορυβημένοι είναι οι ιδιοκτήτες σκύλων στις ΗΠΑ, καθώς μία μυστηριώδης, ανθεκτική στα αντιβιοτικά ασθένεια έχει προσβάλλει εκατοντάδες κατοικίδια και ερευνάται από τις υγειονομικές αρχές.

Μεταξύ των πόλεων που αναφέρουν κρούσματα είναι το Όρεγκον, το Κολοράντο και το Νιου Χάμσαϊρ. Η εν λόγω ασθένεια βρέθηκε πως προκαλεί μία οξεία νόσο του αναπνευστικού και πνευμονία, ενώ τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν βήχα, φτάρνισμα, εκκρίσεις από τα μάτια και τη μύτη καθώς και κατατονία.

«Κανείς δεν ξέρει τι είναι»

«Δυστυχώς, κανείς δεν ξέρει τι είναι αυτή τη στιγμή, αλλά όταν συμβαίνει, καλό είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας», δήλωσε για τη νέα ασθένεια ο κτηνίατρος Μάικ Χάτσινσον στο CBS

«Αν πρόκειται για ιό, δεν υπάρχει κάποιο αποτελεσματικό αντιβιωτικό στην αγορά. Ωστόσο, μπορούμε να απαλύνουμε τα συμπτώματα μέσω αναλγητικών και την χορήγηση υγρών», πρόσθεσε.

Η Υπηρεσία Γεωργίας του Όρεγκον έχει καταγράψει περισσότερα από 200 κρούσματα της ασθένειας από τον Αύγουστο, και συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Γεωργίας για να εξακριβώσει τους παθογόνους παράγοντες. Παράλληλα, έκανε έκκληση στους ιδιοκτήτες να επισκέπτονται άμεσα κτηνίατρο με τα πρώτα συμπτώματα, για την ενίσχυση της βάσης δεδομένων.

Θανατηφόρος ασθένεια

Σύμφωνα με τον Δρ. Κερτ Γουίλιαμς του πανεπιστημίου του Όρεγκον, έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις θανάτου σκύλων λόγω της νόσου. Τόνισε όμως, χωρίς σαφή κλινική εικόνα της ασθένειας, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός τους.

Αντιμέτωποι με την μυστηριώδη ασθένεια, πολλοί επαγγελματίες και φορείς υγείας ζητούν από τους ιδιοκτήτες να βάλουν τα σκυλάκια τους υπό καθεστώς «lockdown», κρατώντας τα μακριά από άλλα κατοικίδια.

«Στα περισσότερα κέντρα σκύλων, απαιτείται τα κατοικίδια να είναι πλήρως εμβολιασμένα, οπότε όλα τους είναι υγιή. Αλλά αν εμφανιστεί έστω ένα άρρωστο σκυλί, θα είναι σαν το κρύωμα που κολλάνε τα παιδιά στο προαύλιο του σχολείου» επεσήμανε ο Δρ. Χάτσινσον.

Εντούτοις δεν συντρέχει λόγος πανικού, όπως ενημερώνει ο ειδικός κτηνιατρικός παθολόγος Ντέιβιντ Νιντλ, του πανεπιστημίου του Νιου Χάμσαϊρ. Καθησυχαστικός, δήλωσε πως η ερευνητική του ομάδα δεν έχει καταγράψει κάποια αύξηση σε θανάτους σκύλων λόγο της ασθένειας τον τελευταίο χρόνο, εφιστώντας όμως προσοχή στις επαφές των κατοικίδιων με «ύποπτα» κρούσματα.

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.