Μενού
nagkorno prosfiges.jpg
Αρμένιοι πρόσφυγες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. | BBC
  • Α-
  • Α+

Η νίκη των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η κατάληψη της πολύπαθης περιοχής ενδέχεται να δημιουργήσει μια νέα μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών σε διεθνή ΜΜΕ, καθώς χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σχεδόν 5.000 άμαχοι πέρασαν τα σύνορα μέσα σε λίγες ώρες και κατέφυγαν στην Αρμενία. Μετά τη νίκη των Αζέρων και τη συνθηκολόγηση, ο δρόμος της προσφυγιάς φαντάζει ως μονόδρομος για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Δεν περνούσαν πέντε λεπτά χωρίς πυροβολισμούς. Τους ακούγαμε συνέχεια. Δεν μπορούσαμε να βγούμε από το υπόγειο γιατί ήταν επικίνδυνα. Μπορούσαμε να σκοτωθούμε ανά πάσα στιγμή», δήλωσε κάτοικος της περιοχής σε διεθνή ΜΜΕ.

«Περικυκλωμένοι»

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, BBC, πραγματοποίησε αυτοψία στη διαφιλονικούμενη περιοχή και κατέγραψε σημαντικές εικόνες και μαρτυρίες.

«Ανεβαίνουμε σε ένα σημείο από όπου μπορούμε να δούμε το Στεπανακέρτ. Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ την θεωρούσαν πρωτεύουσα τους για τριάντα χρόνια. Τώρα, είναι περικυκλωμένοι από δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Οι κάτοικοι του Στεπανακέρτ δεν έχουν φαγητό. Όλο το Στεπανακέρτ είναι ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων. Δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι αγνοούμενοι, οι νεκροί, οι τραυματίες», ανέφερε η ανταποκρίτρια του BBC.

Συνάντηση με Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ναχιτσεβάν, μία αζέρικη περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της Αρμενίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος γιόρτασε τη «νίκη» του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια στρατιωτική επικράτηση που, σύμφωνα με τον ίδιο, ανοίγει «νέες ευκαιρίες για ομαλοποίηση» στην περιοχή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.