Μενού
nagkorno karampax
Ναγκόρνο Καραμπάχ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα (21/09) η εκεχειρία στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, μετά τις σφοδρές μάχες που μαίνονταν στην περιοχή και άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς από πλευράς Αρμενίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας, προβλέπει αφοπλισμό των Αρμενίων που ζουν στον διαφιλονικούμενο θύλακα του νότιου Καύκασου. Την ίδια ώρα, στο Γερεβάν μετρούν τις «πληγές» τους, καθώς οι επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και εκτοπισμένους.

nagkorno karampax
Ναγκόρνο Καραμπάχ | Associated Press
nagkorno karampax
Ναγκόρνο Καραμπάχ | Associated Press

Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας

Η «εύθραυστη» συμφωνία εκεχειρίας χαρακτηρίζεται από διπλωματικούς κύκλους ως ήττα για την Αρμενία, καθώς προβλέπει την αποχώρηση «των μονάδων και των στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας» που έχουν απομείνει στον θύλακα καθώς και «τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό» των ομάδων του Στρατού Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Την ίδια, οι εναπομείναντες αυτονομιστές δέχθηκαν να ξεκινήσουν σήμερα, στην αζέρικη πόλη Γιέβλαχ, με θέμα την «επανένταξη» του θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος του Αζέρου προέδρου, είπε ότι στόχος του Μπακού είναι «η ειρηνική επανένταξη των Αρμένιων του Καραμπάχ» και η «εξομάλυνση» των σχέσεων με την Αρμενία.

Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες

Την ίδια ώρα, από τις μάχες εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όπως και τραυματίστηκαν. Μάλιστα, ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο πως, τουλάχιστον, 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Μάλιστα, περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε ο Αρμένιος διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον θύλακα αυτόν.

Η στρατιωτική επιχείρηση τερματίστηκε το βράδυ της Τετάρτης (20/9), 24 ώρες μετά την έναρξή της, με την παράδοση των αυτονομιστών και την επιστροφή της περιοχής στον έλεγχο του Μπακού.

Ο Γκεγάμ Στεπανιάν είπε επίσης ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λόγω των συγκρούσεων. Οι άνθρωποι αυτοί «δεν διαθέτουν αρκετά τρόφιμα, ούτε φάρμακα ή βασικά είδη για την προσωπική υγιεινή τους», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «καταστροφή».

Οι φόβοι για τους εκτοπισμένους

Με τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν ωστόσο εγείρονται φόβοι για μια μαζική έξοδο των 120.000 κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται ένα μεγάλο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ, της πρωτεύουσας του θύλακα. Το αεροδρόμιο ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στη γειτονική Αρμενία απόψε ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στο Γερεβάν, όπως ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι προχώρησαν σε συλλήψεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν επίσης βομβίδες κρότου-λάμψης και προειδοποίησαν ότι θα λάβουν «ειδικά μέτρα» εάν δεν επανέλθει η τάξη.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.