Μενού
Έξοδος Αρμενίων από το Ναγκόρνο - Καραμπάχ
Έξοδος Αρμενίων από το Ναγκόρνο - Καραμπάχ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Με σχετικό διάταγμα που υπέγραψε η αυτονομιστική ηγεσία του Ναγκόρνο - Καραμπάχ, θα καταλυθεί επίσημα το καθεστώς αυτονομίας της περιοχής από το Αζερμπαϊτζάν, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Το διάταγμα, το οποίο δρομολογήθηκε μετά από την ειρηνευτική επέμβαση της Ρωσίας και την εκεχειρία μεταξύ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, διασφαλίζει επίσης τις ομαλές συνθήκες μετατόπισης των Αρμενίων της περιοχής

Με βάση το Αρμενικό 24 News, «η Δημοκρατία του Αρτσάχ θα πάψει να υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου του 2024». Το διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρόεδρο της πρώην αυτόνομης περιοχής Σαμβέλ Σαχραμανιάν περιλαμβάνει όρους για τη διασφάλιση μίας διόδου ανεμπόδιστης και ομαλής μεταφοράς του Αρμενικού πληθυσμού από το Ναγκόρνο - Καραμπάχ προς την Αρμενία.

 

Οι όροι του διατάγματος

Στο δημοσίευμα του site αναγράφεται: «Σύμφωνα με το διάταγμα, σε σχέση με τη δύσκολη στρατιωτικοπολιτική κατάσταση, με βάση την προτεραιότητα της διασφάλισης της φυσικής ασφάλειας και των ζωτικών συμφερόντων του λαού του Αρτσάχ, λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της διοίκησης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, έχοντας συμφωνήσει με τους εκπροσώπους της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν ότι η ελεύθερη, εθελοντική και ανεμπόδιστη μετακίνηση των κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού προσωπικού που έχει καταθέσει τα όπλα, διασφαλίζεται μαζί με την περιουσία τους στα οχήματα κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν». 

Προστίθενται επίσης δύο ακόμη σημεία:

  1. Έως την 1η Ιανουαρίου 2024, διαλύονται όλα τα κρατικά ιδρύματα και οργανισμοί που υπάγονται στη νομαρχιακή εξουσία των αυτονομιστών και η Δημοκρατία του Ναγκόρνο - Καραμπάχ (Αρτσάχ) παύει να υπάρχει.
  2. Ο πληθυσμός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού εκτός της δημοκρατίας, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος διατάγματος, γνωρίζει τις συνθήκες επανένταξης που παρουσιάζει η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να λάβει μια ανεξάρτητη και ατομική απόφαση σχετικά με τη δυνατότητα παραμονής (επιστροφής) στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο μέλλον.

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.