Μενού
Σεισμός στη Νάπολη
Πολίτες στους δρόμους της Νάπολη μετά από σεισμό | AP Photos / Salvatore Laporta
  • Α-
  • Α+

Στιγμές τρόμου βίωσαν οι κάτοικοι στη Νάπολη το βράδυ της Δευτέρας (20/5) μετά τη σειρά σεισμών, με κύρια δόνηση αυτή των 4,4 Ρίχτερ, που ταρακούνησαν την πόλη και, μεταξύ άλλων, τα Φλεγραία Πεδία.

Ο σεισμός, συγκεκριμένα, έπληξε, σύμφωνα με το CNN, το υπερηφαίστειο στα Φλεγραία Πεδία της Ιταλίας, προκαλώντας ήπιες ζημιές στην πόλη Ποτσουόλι και στη Νάπολη, με τους κατοίκους της πόλης να «βγάζουν» τη νύχτα στους δρόμους.

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ιταλίας, μιλώντας στο αμερικάνικο δίκτυο, επισήμανε πως κατά τη διάρκεια των σεισμικών δονήσεων καταγράφηκαν ρωγμές σε τοίχους και πτώσεις τοιχίων, χωρίς όμως να αναφερθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός.

Όπως έγινε γνωστό, ο σεισμός των 4,4 βαθμών με βάθος 3 χιλιομέτρων κοντά στη Νάπολη, είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει πλήξει την ευρύτερη περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του «Γεωδυναμικού Ινστιτούτου» της Ιταλίας.

Ο σεισμός αποτελεί μέρος μιας λεγόμενης «σεισμικής καταιγίδας», κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν σημειωθεί περισσότερα από δώδεκα δονήσεις, μεγέθους άνω των 2,0 βαθμών Ρίχτερ.

Αγωνία για το υπερηφαίστειο στη Νάπολη

Αυτό που αξίζει να διευκρινιστεί, είναι ότι του σεισμού των 4,4 Ρίχτερ στις 20:10 (σ.σ. τοπική ώρα) είχε προηγηθεί δόνηση 3,5 Ρίχτερ μια ώρα νωρίτερα.

Σε ιστορικό πλαίσιο, η τελευταία μεγάλη έκρηξη του υπερηφαιστείου κοντά στη Νάπολη ήταν το 1538, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου κόλπου στις νότιες ιταλικές ακτές.

Το ηφαίστειο απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το όρος του Βεζούβιου και είναι επιρρεπές σε ένα φαινόμενο γνωστό ως βραδυσεισμός, κατά το οποίο το έδαφος ανυψώνεται και πέφτει λόγω της πίεσης κάτω από την επιφάνεια. Ο τελευταίος μεγάλος κύκλος ήταν το 1984, αλλά αρκετοί ηφαιστειολόγοι δήλωσαν στο CNN ότι η περιοχή βιώνει έναν νέο κύκλο του φαινομένου.

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι ζουν στη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη» που γειτνιάζει άμεσα με τα Φλεγραία Πεδία, σύμφωνα με την ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA