Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι άρχισαν νέα στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας στο στενό της Ταϊβάν, την επομένη ασκήσεων για τον αποκλεισμό της νήσου, που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία.
Τα νέα γυμνάσια σκοπός είναι να «δοκιμάσουν τις δυνατότητες των στρατευμάτων ως προς (...) τον αποκλεισμό και των έλεγχο ζωνών», καθώς και να διεξάγουν «πλήγματα ακριβείας σε στόχους-κλειδιά», εξήγησε ο Σι Γι, εκπρόσωπος της διοίκησης ανατολικού θεάτρου επιχειρήσεων του κινεζικού στρατού.
Διεξάγονται σε κεντρικούς και νότιους τομείς της νήσου, κατά την ίδια πηγή. Πρόκειται για θαλάσσια οδό καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.
Οι κινεζικές αρχές εντείνουν τα τελευταία χρόνια τα γυμνάσια του είδους, αναπτύσσοντας στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία διαφόρων τύπων γύρω από την Ταϊβάν, υποστηρίζοντας έμπρακτα τη διεκδίκηση της νήσου, που η σημερινή κυβέρνηση στην Ταϊπέι απορρίπτει.
Ήδη χθες, η Κίνα είχε κινητοποιήσει χερσαία στρατεύματα, ναυτικούς και αεροπορικούς πόρους για γυμνάσια αποκλεισμού «ζωνών-κλειδιών και θαλάσσιων οδών».
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ουδέποτε κυβέρνησε την Ταϊβάν, όμως χαρακτηρίζει το αρχιπέλαγος αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να ανακτήσει τον έλεγχό του και να εξασφαλίσει τη μελλοντική επανένωσή του με την ηπειρωτική χώρα.
Το Πεκίνο εξάλλου εναντιώνεται σε υψηλούς τόνους στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην Ταϊπέι. Παρότι επισήμως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν, αλλά την Κίνα σε διπλωματικό επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες, προμηθεύουν με εξοπλισμούς τη νήσο.
Η ανάδειξη στην εξουσία στην Ταϊβάν προέδρου που η Κίνα θεωρεί «αυτονομιστή» έχει ανεβάσει κι άλλο το θερμόμετρο.
Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε χαρακτήρισε τον περασμένο μήνα την Κίνα «εξωτερική εχθρική δύναμη», εισηγούμενος νέα μέτρα καταπολέμησης της κινεζικής παρείσφρησης και κατασκοπείας.
«Αυξάνουν τις εντάσεις»
Τα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγουν οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις γύρω από την Ταϊβάν, που συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα, «αυξάνουν τις εντάσεις», έκρινε χθες Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας τις δυο «πλευρές» να δείξουν «αυτοσυγκράτηση».
«Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε για τις ασκήσεις η Ανίτα Χίπερ, εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
- Κασσελάκης και Καμμένος «κρυφοκοιτάζουν» την Καρυστιανού - Πού «πατάνε» και γιατί θέλουν «πολιτικό γάμο»
- Ο «σφαγέας» της Άρτας: Από ένα κέρασμα στο καφενείο, σκότωσε έξι συγχωριανούς του
- «Γενέθλια ’86»: Η αυτοκτονία του Νίκου Σκυλοδήμου που έγινε τραγούδι
- Ρία Ελληνίδου: Η ξεχασμένη εμφάνιση στο «Στην Υγειά Μας Ρε Παιδιά» 12 χρόνια πριν
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.