Μενού
Βλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ένα νέο εργαλείο «ηλεκτρονικού» πολέμου φέρεται να χρησιμοποιεί η Ρωσία ικανό, μέσω ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, να μπλοκάρει το σήμα GPS σε πλοία και αεροσκάφη, βάζοντας στόχο την επικράτεια του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει η Sun, το όπλο φέρεται να παρεμπόδιζε την τεχνολογία GPS σε πτήσεις και πλοία σε ανατολικές περιοχές του ΝΑΤΟ, προκαλώντας σοβαρή αναστάτωση. Οι παρεμβολές σημειώθηκαν στη Φινλανδία, στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, σύμφωνα με το αρχηγό του στρατού της Εσθονίας, Μάρτιν Χαρέμ.

Οι προθέσεις του Πούτιν

Ο επικεφαλής του στρατού εξήγησε: «Αυτό που είδαμε είναι μια δυσλειτουργία του GPS για τα πλοία και την εναέρια κυκλοφορία. Και πραγματικά δεν ξέρουμε αν η Ρωσία θέλει να πετύχει κάτι ή απλώς εξασκούνται και δοκιμάζουν τον εξοπλισμό τους».

Η Εσθονία είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που ανέφερε αυτή την πρόσφατη κίνηση του Κρεμλίνου. Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου λέγεται ότι εδρεύει στο Καλίνινγκραντ, έναν ρωσικό θύλακα μεταξύ της Λιθουανίας και της Πολωνίας, που ειδικοί βλέπουν ως «σημείο μηδέν» σε περίπτωση κήρυξης πολέμου ενάντια στο ΝΑΤΟ από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το σύστημα Tobol

Σύμφωνα με αναφορές δυτικών μυστικών υπηρεσιών, το σταθερό σύστημα εμπλοκής ονομάζεται Tobol, το οποίο μοιάζει με τεράστια ψηφιακή τηλεοπτική κεραία. Οι αναλυτές έχουν εντοπίσει τουλάχιστον επτά τέτοιες εγκαταστάσεις στη Ρωσία.

Το μυστικό όπλο μεταδίδει σήματα στην ίδια συχνότητα με τον δορυφόρο, γεγονός που εμποδίζει τις συνδεδεμένες συσκευές να λαμβάνουν το σήμα. Ο ειδικός σε θέματα ηλεκτρονικού πολέμου, Δρ. Thomas Withington, είπε ότι το πιάτο μπορεί να κατευθύνεται για να διαταράξει τα σήματα GPS σε πολλές κατευθύνσεις, μία λειτουργία-κλειδί για την προστασία του Καλίνινγκραντ, καθώς και της Ρωσίας, από εισερχόμενους πυραύλους.

Υποστήριξε δε ότι το σύστημα είναι μάλλον αμυντικό στη φύση του, και χρησιμοποιείται ως «αόρατη» ασπίδα ενάντια στο οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ με δορυφορικά κατευθυνόμενα πυραυλικά συστήματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA