Μενού
Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ
Σε ετοιμότητα για την ιρανική απάντηση οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Η απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προωθεί ένα πακέτο πώλησης όπλων αξίας 680 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα (27/11) ένας Αμερικανός αξιωματούχος με γνώση του σχεδίου, μετά την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πακέτο, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times, περιλαμβάνει χιλιάδες συστήματα καθοδήγησης βομβών (Joint Direct Attack Munitions ή JDAM) και εκατοντάδες βόμβες μικρής διαμέτρου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το πακέτο πώλησης όπλων ήταν έτοιμο εδώ και μήνες. Κατατέθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο σε επιτροπές του Κογκρέσου και στη συνέχεια υποβλήθηκε για επανεξέταση τον Οκτώβριο, είπε ο αξιωματούχος.

Ακολουθεί την πώληση τον Αύγουστο μαχητικών αεροσκαφών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ, συνολικής αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Reuters ανέφερε τον Ιούνιο ότι η Ουάσινγκτον, ο μεγαλύτερος σύμμαχος και προμηθευτής όπλων του Ισραήλ, είχε στείλει στο Ισραήλ περισσότερες από 10.000 βόμβες των 2.000 λιβρών και χιλιάδες πυραύλους Hellfire από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο του 2023.

Οι συζητήσεις για το τελευταίο πακέτο όπλων συνεχίζονταν ακόμη και όταν μια ομάδα προοδευτικών Αμερικανών γερουσιαστών, συμπεριλαμβανομένου του Μπέρνι Σάντερς, κατέθεσε νομοσχέδια για να εμποδιστεί η πώληση ορισμένων όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ λόγω της ανθρωπιστικής καταστροφής που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε στη Γερουσία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.