«Πράσινο φως» άναψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή (15/12) για σχέδιο που προβλέπει διπλασιασμό του πληθυσμού στο τμήμα του συριακού υψιπέδου του Γκολάν που έχει προσαρτηθεί στο ισραηλινό έδαφος, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως δεν θέλει να αρχίσει νέα σύρραξη με τη Συρία, αφού κατέλαβε τον έλεγχο της λεγόμενης ουδέτερης ζώνης που επιτηρούσε ο ΟΗΕ.
Μερικές ώρες μόλις μετά την πτώση την 8η Δεκεμβρίου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που εκδίωξε από την εξουσία συμμαχία ανταρτών, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έδωσε διαταγή στον στρατό του να κυριεύσει την ουδέτερη ζώνη που έλεγχαν κυανόκρανοι και χώριζε τα δυο κράτη στο υψίπεδο.
Χθες η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε «ομόφωνα» το σχέδιο του Νετανιάχου για τη «δημογραφική ανάπτυξη των κοινοτήτων του Γκολάν και της (πόλης) Κατσρίν», κοστολογημένο στα «40 εκατομμύρια σέκελ» (10,6 εκατ. ευρώ), υπό το φως «του πολέμου και του νέου μετώπου στη Συρία» και με δεδομένη «τη βούληση να διπλασιαστεί ο πληθυσμός του Γκολάν», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.
Πρόκειται για «απόφαση που ενισχύει τις κοινότητες του Γκολάν και το κράτος του Ισραήλ», κατά την ανακοίνωση.
Ταυτόχρονα, ο κ. Νετανιάχου διαβεβαίωσε πως η χώρα του δεν θέλει να εμπλακεί σε νέο πόλεμο με τη Συρία.
«Δεν μας ενδιαφέρει διόλου να συγκρουστούμε με τη Συρία, θα ορίσουμε την πολιτική του Ισραήλ έναντι της Συρίας ανάλογα με την πραγματικότητα επί του πεδίου», ανέφερε, σε γραπτά μηνύματα και βίντεο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του μέσω X.
«Σήμερα, όλος ο κόσμος κατανοεί την κεφαλαιώδη σημασία της παρουσίας μας πάνω στο Γκολάν κι όχι στους πρόποδες του Γκολάν», που επιβλέπει τους λόφους της Γαλιλαίας και τη λίμνη της Τιβεριάδας στο βόρειο Ισραήλ, δήλωνε ο κ. Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα.
Νετανιάχου: «Το προσαρτημένο τμήμα του Γκολάν θα είναι ισραηλινό για την αιωνιότητα»
Περίπου 30.000 Ισραηλινοί ζουν σε 34 κοινότητες στο προσαρτημένο στο εβραϊκό κράτος τμήμα του Γκολάν, στους οποίους προστίθενται 23.000 Δρούζοι, κοινότητα με θρησκεία που έχει ισλαμικές ρίζες. Οι περισσότεροι δηλώνουν Σύροι, πάντως έχουν καθεστώς κατοίκων του Ισραήλ.
Το Ισραήλ κυρίευσε τμήμα του Γκολάν, στη νοτιοδυτική Συρία, κατά τη διάρκεια του ισραηλινοαραβικού πολέμου του 1967 και το προσάρτησε το 1981. Μόνον οι ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, το 2019, έχουν αναγνωρίσει την προσάρτηση αυτή.
Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε χθες το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης για τον διπλασιασμό του πληθυσμού στο κατεχόμενο τμήμα του Γκολάν, κάνοντας λόγο περί ενέργειας στο πλαίσιο «της συνεχιζόμενης δολιοφθοράς των ευκαιριών για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Συρία» μετά την πτώση του Άσαντ.
Από την πλευρά του το Κατάρ κατήγγειλε το «νέο επεισόδιο στη σειρά ισραηλινών επιθέσεων στα συριακά εδάφη» και την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε πως το προσαρτημένο τμήμα του Γκολάν θα είναι ισραηλινό «για την αιωνιότητα».
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν περιοχές και πέραν της ουδέτερης ζώνης. Το Ισραήλ παρουσίασε την ενέργεια αυτή, που πυροδότησε σειρά αντιδράσεων και καταδικαστικών ανακοινώσεων, ως προσωρινό και αμυντικό μέτρο.
Αλλά ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς διέταξε τα στρατεύματά του να «προετοιμαστούν να παραμείνουν» στην ουδέτερη ζώνη καταρχήν όλο τον χειμώνα.
Σε δήλωσή του χθες έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ, ο κ. Νετανιάχου τόνισε πως η Συρία είχε επιτεθεί στο Ισραήλ κατά το παρελθόν και επέτρεπε σε άλλους, ιδίως στη λιβανική Χεζμπολάχ, να του επιτίθεται από το έδαφός της.
- Τραγωδία στα Τρίκαλα: Η μειωμένη βάρδια, το διάλειμμα των πέντε και η μακάβρια διαδικασία ταυτοποίησης
- Πίσω από κάθε νεκρό σε χώρο εργασίας, υπάρχει μια κοινή αλήθεια
- Πότε και πού θα «χτυπήσουν» δύο νέα κύματα κακοκαιρίας: Τι θα γίνει στην Αττική - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Ιωάννα Τούνη για revenge porn: «Ντρέπεται και η ντροπή - Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι έχει στραβισμό»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.