Περισσότεροι από 150 βραβευθέντες με το Νόμπελ και το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία απευθύνουν έκκληση για να αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων πριν από μια «επικείμενη καταστροφή» με πείνα που θα πλήξει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.
Ο συνασπισμός μερικών από τους μεγαλύτερους εν ζωή στοχαστές του κόσμου ζήτησε επείγουσα δράση για να δοθεί προτεραιότητα στην έρευνα και την τεχνολογία για να λυθεί η «τραγική αναντιστοιχία της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης τροφίμων».
Ο φυσικός Robert Woodrow Wilson, η χημικός Jennifer Doudna, ο οικονομολόγος Joseph Stiglitz, η επιστήμονας της NASA Cynthia Rosenzweig, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Akinwumi Adesina, ο νικητής του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας Wole Soyinka και ο φυσικός, επίσης βραβευμένος με Νόμπελ, Sir Roger Penrose, ήταν μεταξύ των ανθρώπων που υπέγραψαν στην έκκληση την οποία συντόνισε η Cary Fowler, βραβευμένη με το Παγκόσμιο Βραβείο Τροφίμων 2024 και ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Επικαλούμενος προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, ο πόλεμος και οι πιέσεις της αγοράς, ο συνασπισμός ζήτησε «φιλικές προς τον πλανήτη» προσπάθειες που οδηγούν σε σημαντικά άλματα στην παραγωγή τροφίμων για τη διατροφή 9,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2050.

Έκκληση για την πείνα
Η έκκληση ήταν για οικονομική και πολιτική υποστήριξη, είπε ο γεωπόνος επιστήμονας Geoffrey Hawtin, ο Βρετανός συναποδέκτης του περσινού Παγκόσμιου Βραβείου Τροφίμων.
«Είναι σχεδόν σαν οι άνθρωποι να θάβουν το κεφάλι τους στην άμμο», είπε.
«Υπάρχουν τόσα άλλα ζητήματα που τραβούν την προσοχή, που αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο ύπουλο και μας απασχολεί και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το σκέφτονται πολύ. Αυτό είναι που κάνει πολύ τρομακτικό το πόσο μακριά είμαστε από την επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για την πείνα», πρόσθεσε.
«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον ρυθμό με τον οποίο συμβαίνει η κλιματική αλλαγή, τότε αυτή η δευτερεύουσα ιδέα ότι πιο κάτω το φαγητό θα είναι πρόβλημα», είπε.
Μείωση σε ρύζι και σιτάρι
Ο Hawtin επεσήμανε τη μείωση της παραγωγής ρυζιού και σιταριού σε όλο τον κόσμο, σε μια εποχή που η παραγωγή τροφίμων έπρεπε να αυξηθεί κατά 50% έως 70% τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Η επιστολή ανέφερε τις πιο ελπιδοφόρες επιστημονικές ανακαλύψεις και τα αναδυόμενα πεδία έρευνας που θα μπορούσαν να τεθούν σε προτεραιότητα ως στόχοι.
Αυτά περιλαμβάνουν τη βελτίωση της φωτοσύνθεσης για το σιτάρι και το ρύζι και την ανάπτυξη δημητριακών που μπορούν να προμηθεύονται άζωτο βιολογικά και να αναπτύσσονται χωρίς λιπάσματα.
«Άβολη αλήθεια»
Ο Mashal Husain, μελλοντικός πρόεδρος του World Food Prize Foundation, δήλωσε: «Αυτή είναι μια στιγμή «άβολης αλήθειας» για την παγκόσμια πείνα. Το να ενωθούν τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου πίσω από αυτό το «ξυπνητήρι» θα πρέπει να εμπνεύσει ελπίδα και δράση. Αν μπορούμε να στείλουμε έναν άνθρωπο στο φεγγάρι, μπορούμε σίγουρα να συγκεντρώσουμε τη χρηματοδότηση, τους πόρους και τη συνεργασία που χρειάζονται για να βάλουμε αρκετό φαγητό στα πιάτα εδώ στη Γη».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.