Μενού
skoupidia seoul
Σκουπίδια στη Σεούλ. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σκουπίδια με κοπριά, αποτσίγαρα, υφάσματα και χρησιμοποιημένες μπαταρίες πετούν στον αέρα μαζί με μπαλόνια και πέφτουν τις τελευταίες ώρες από τον ουρανό σε εδάφη της Νότιας Κορέας.

Δεν πρόκειται για fake news, αλλά για ένα πέρα για πέρα αληθινό γεγονός.

Σύμφωνα με το Associated Press, στη Σεούλ εκτιμούν ότι είναι μια παλιομοδίτικη, ψυχροπολεμική πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα, που έχει χρησιμοποιήσει σπάνια τα τελευταία χρόνια.

Οι αξιωματούχοι στη Βόρεια Κορέα παραδέχθηκαν ότι έστειλαν τα μπαλόνια στη γειτονική χώρα και τους προσάρτησαν σάκους σκουπιδιών. Τονίζουν, επίσης, ότι αυτή ήταν η «απάντησή» τους σε Νοτιοκορεάτες ακτιβιστές που κατηγορούν τη χώρα τους για μια σειρά ζητημάτων.

Νότια Κορέα: Οι εκτιμήσεις για τα σκουπίδια

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν λένε ότι η εκστρατεία με τα μπαλόνια έχει σκοπό να προκαλέσει διχόνοια στη Νότια Κορέα σχετικά με τη σκληροπυρηνική πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησής της για την Πιονγιάνγκ.

Τονίζουν, μάλιστα, ότι η Βόρεια Κορέα πιθανότατα ετοιμάζει νέες προκλήσεις τους επόμενους μήνες για να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Από το βράδυ της Τρίτης, περίπου 260 μπαλόνια από τη Βόρεια Κορέα εντοπίστηκαν σε ολόκληρη τη Νότια Κορέα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει προφανής κίνδυνος: Ο στρατός είπε ότι μια αρχική έρευνα έδειξε ότι τα σκουπίδια που είναι δεμένα στα μπαλόνια δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως χημικά ή ραδιενεργά υλικά.

Επίσης, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στη Νότια Κορέα.

Τα ιπτάμενα μπαλόνια με προπαγανδιστικά φυλλάδια και άλλα αντικείμενα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους ψυχολογικού πολέμου που εξαπέλυσαν τόσο η Βόρεια όσο και η Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA