Ο Ντόναλντ Τραμπ κλείδωσε την είσοδό του στον Λευκό Οίκο το πρωί της Τετάρτης, συγκεντρώνοντας τους απαραίτητους 277 εκλέκτορες, με την υφήλιο να αναμένει πλέον την επίσημη παράδοση του αξιώματος.
Όλα καλά, όμως υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι επίδικος για 34 διαφορετικές κατηγορίες, από σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, μέχρι δωροδοκία και παραποίηση επίσημων εγγράφων.
Τι θα συμβεί όμως σε αυτή, και τις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν κατά του νέου προέδρου, μετά την ανάληψη της προεδρίας. Σε αυτό απαντά αναλυτικά το CNN.
Τι θα γίνει με τον Ντόναλντ Τραμπ και τις 34 κατηγορίες;
Όπως αναφέρει το μέσο, ο Τραμπ αναμένει την καταδίκη του για την υπόθεση «hush money» στη Νέα Υόρκη και εξακολουθεί να απεργάζεται τέχνας για να αποτρέψει διώξεις σε άλλες πολιτειακές και ομοσπονδιακές υποθέσεις.
Και έτσι σημειώνει άλλο ένα ρεκόρ στη μακρά ιστορία των αμερικανικών εκλογών: Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε εκλεγεί κατηγορούμενος και καταδικασμένος εγκληματίας στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.
Νέα Υόρκη, hush money, Στόρμι Ντάνιελς
Όπως και να' χει ο Τραμπ θα αναγκαστεί να παραστεί στις 26 Νοεμβρίου στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, προκειμένου να απαγγελθεί η καταδίκη του για την υπόθεση της φερόμενης σχέσης του με τη sex worker, Στόρμι Ντάνιελς.
Με βάση τις κατηγορίες, ο Τραμπ είχε αποπειραθεί να δωροδοκήσει εν δυνάμει μάρτυρες, για να κρατήσει κρυφή την «παράνομη» σχέση του με την πρωταγωνίστρια ενήλικων ταινιών.
Το αν ο δικαστής επί της υπόθεσης θα ορίσει καν καταδίκη, εξαρτάται και από μία ακόμα κομβική απόφαση που πάρθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2024, διευρύνοντας τις περιπτώσεις που εμπίπτουν στην «απόλυτη προεδρική ασυλία».
Ποινικές εκκρεμότητες σε Ουάσινγκτον και Φλόριντα
Στις παραπάνω πολιτείες ο Τραμπ αντιμετωπίζει κατηγορίες που κατέθεσε εναντίον του ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, σχετικά με προσχεδιασμένη στρατηγική ακόμα και πριν τις εκλογές του 2020, προκειμένου να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.
Από τότε που κινήθηκαν οι υποθέσεις το 2023, η κύρια νομική στρατηγική του Τραμπ σε αυτές ήταν να καθυστερήσει τις δίκες μέχρι τις εκλογές, ώστε, εάν εκλεγεί, να καθαιρέσει τον Σμιθ, οδηγώντας στην αρχειοθέτησή τους.
Στην υπόθεση της Ουάσινγκτον DC, ο Σμιθ κατηγόρησε τον Τραμπ για τις προσπάθειές του να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020. Στη Φλόριντα, οι κατηγορίες κάνουν λόγο για παράτυπη απομάκρυνση απόρρητων εγγράφων από τον Λευκό Οίκο, και άρνηση του Τραμπ να τα επιστρέψει.
Υπόθεση RICO, Τζόρτζια
Στην Τζόρτζια προωθήθηκε ίσως η βαρύτερη υπόθεση κατά του Τραμπ μέχρι σήμερα.
Στα πλαίσια του νόμου RICO περί οργανωμένου εγκλήματος, το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Τζόρτζια κατηγόρησε τον Τραμπ και άλλους 18 φερόμενους συνεργούς, για συνωμοσία και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2020, μέσω δωροδοκιών και παραποίησης δημοσίων εγγράφων.
Στην Τζόρτζια το μέλλον της υπόθεσης κρίνεται σε πρώτο βαθμό από τις κατηγορίες που επιμοχλεύονται οι Ρεπουμπλικάνοι κατά της περιφερειακής εισαγγελέα Φάνι Γουίλις -η οποία κίνησε την υπόθεση- λόγω σύγκρουσης συμφερόντων που προκύπτει από φερόμενη σχέση της με τον επίσης επί της υπόθεσης, εισαγγελέα Νέιθαν Γουέιντ.
Οι διώξεις κατά του Τραμπ στην Τζόρτζια βρίσκονται ουσιαστικά σε αναμονή, ενώ το Εφετείο αποφασίζει εάν θα απομακρύνει τη Γουίλις, μια απόφαση που δεν αναμένεται μέχρι το 2025.
Πολιτικές αγωγές
Ο νέος πρόεδρος υπερασπίζεται επίσης τον εαυτό του απέναντι σε σωρεία πολιτικών αγωγών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου 2021.
Έχει ήδη χάσει δύο ακόμα υποθέσεις με ενάγουσα την πρώην αρθρογράφο Ε. Τζιν Κάρολ, και μια υπόθεση πολιτικής απάτης που ασκήθηκε από τον γενικό εισαγγελέα στη Νέα Υόρκη, για την οποία ο Τραμπ κλήθηκε να καταβάλλει 454 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Τραμπ έχασε τις υποθέσεις απέναντι στην Κάρολ το 2023 και το 2024 στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, αφού η έδρα έκρινε τον Τραμπ υπεύθυνο για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση της πρώην αρθρογράφου, αποζημιώνοντας την τελευταία.
Είναι πιθανό όλες αυτές οι υποθέσεις να συνεχίσουν να διαδραματίζονται ακόμη και όσο ο Τραμπ υπηρετεί τη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο.
Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1997 που προέκυψε από μια πολιτική αγωγή στην οποία συμμετείχε ο τότε Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, οι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα ότι οι εν ενεργεία πρόεδροι δεν μπορούν να επικαλεστούν την προεδρική ασυλία για να «φρενάρουν» τέτοιες υποθέσεις, όσο βρίσκονται στην εξουσία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.