Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, ή άλλιως περί τις 75 χώρες στον κόσμο, οδηγούν από την αριστερή πλευρά του δρόμου. Σε αντίθεση, δηλαδή, με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και στην πλειοψηφία των κρατών, στους δρόμους τους κυκλοφορούν δεξιοτίμονα οχήματα και είναι ανεστραμμένη όλη η φορά των δρόμων. Ιστορικά, οδήγηση από την αριστερή πλευρά ήταν εκείνη που εφαρμόστηκε στους πρώτους δρόμους. Έχει ενδιαφέρον τόσο ο λόγος που επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τρόπος οδήγησης, όπως και γιατί πολλές χώρες αποφάσισαν να... αλλάξουν πλευρά.
Γιατί αρχικά οδηγούσαν μόνο από αριστερά
Η αριστερή οδήγηση προέρχεται από τον Μεσαίωνα, όταν οι ιππείς κρατούσαν το ξίφος στο δεξί χέρι και ήθελαν να έχουν ελεύθερη την πιο δυνατή πλευρά τους για μάχη. Αυτό συνεχίστηκε με τις άμαξες και τα πρώτα οχήματα. Στην ηπειρωτική Ευρώπη, τα μεγάλα κάρα που μετέφεραν φορτία οδηγούνταν από άτομα που κάθονταν στο πίσω αριστερό άλογο και χρησιμοποιούσαν το μαστίγιο με το δεξί χέρι. Για να έχουν καλύτερη ορατότητα, κινούνταν στη δεξιά πλευρά του δρόμου.
Οι Βρετανοί, ήταν εκείνοι που καθιέρωσαν την αριστερή οδήγηση, και στη συνέχεια εξάπλωσαν αυτή την πρακτική στις αποικίες της. Έτσι, πολλές χώρες της Κοινοπολιτείας, όπως η Ινδία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Αφρική και αρκετές χώρες της Καραϊβικής, οδηγούν ακόμα από τα αριστερά.
Δεν είναι όμως μόνο αυτές. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία, η αριστερή οδήγηση προέρχεται από την περίοδο των σαμουράι, ενώ αργότερα επηρεάστηκε από τη βρετανική τεχνογνωσία στα σιδηροδρομικά έργα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπως η Σουηδία οδηγούσε αριστερά μέχρι το 1967, αλλά άλλαξε στη δεξιά πλευρά για να εναρμονιστεί με τις γειτονικές της χώρες.
Περίπου 75 χώρες και εδάφη στον κόσμο οδηγούν από τα αριστερά. Οι λόγοι για αυτή την επιλογή ποικίλλουν, αλλά βασίζονται κυρίως στην ιστορία, την αποικιοκρατία και την
Πώς άλλαξαν πλευρά οδήγησης
Για αιώνες, η οδήγηση σε μια συγκεκριμένη πλευρά του δρόμου ήταν ως επί το πλείστον απλώς ένα έθιμο. Δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί ταξιδιώτες και οι δρόμοι δεν ήταν ασφαλτοστρωμένοι ή σηματοδοτημένοι για άμεση κυκλοφορία, οπότε δεν είχε και μεγάλη σημασία. Αλλά καθώς περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να οδηγούν, χρειαζόταν κάποια ομοιομορφία.
Υπάρχουν αναφορές πως η αλλαγή πλευρά ξεκίνησε από τον Ναπολέοντα ο οποίος διέταξε τις στρατιές του να κινούνται από δεξιά. Αυτό το σύστημα διαδόθηκε στις κατακτημένες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Πολωνία.
Ωστόσο, ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες επιρροής της κατεύθυνσης οδήγησης ήταν ο Henry Ford, ο οποίος σχεδίασε το Model T του με το τιμόνι στα αριστερά. Αυτή η απόφαση σήμαινε ότι τα αυτοκίνητα θα έπρεπε να κινούνται στα δεξιά του δρόμου, έτσι ώστε οι επιβάτες τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω κάθισμα να μπορούν να βγαίνουν από το αυτοκίνητο στο κράσπεδο.

Πολλές χώρες ακολούθησαν τελικά. Ο Καναδάς, η Ιταλία και η Ισπανία άλλαξαν σε οδήγηση στη δεξιά πλευρά τη δεκαετία του 1920. Το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης άλλαξε τη δεκαετία του '30. Η Σκανδιναβία περίμενε μέχρι τη δεκαετία του 1960, αλλά οι χώρες της άλλαξαν τελικά και προς τα δεξιά. Τα πράγματα έγιναν ενδιαφέροντα στις αποικιακές χώρες, ειδικά στην Αφρική. Η Γαλλία ήταν από καιρό μια χώρα της δεξιάς πλευράς και η Βρετανία μια χώρα της αριστερής πλευράς, έτσι οι αποικίες τους συνήθως ακολουθούσαν το παράδειγμά τους. Αλλά όταν έγιναν ανεξάρτητα κράτη, πολλοί προσπάθησαν να συμβαδίσουν με τους γείτονές τους για να διευκολύνουν τα πράγματα. Σήμερα, οι περισσότερες αφρικανικές χώρες οδηγούν στα δεξιά.
Γιατί λοιπόν σχεδόν 50 χώρες εξακολουθούν να οδηγούν στα αριστερά; Η σύντομη απάντηση, σύμφωνα με το National Geographic, μπορεί να είναι το πείσμα, το οποίο είναι μέρος του ίδιου λόγου που οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μετρούν σε ίντσες και πόδια. Βέβαια, πολλές μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετούν την αριστερόχειρη οδήγηση, οπότε η αλλαγή δεν θα ήταν απλή διαδικασία. Η αλλαγή των κανόνων του δρόμου είναι ένα πολύ περίπλοκο και δαπανηρό εγχείρημα. Και όσο περνάει ο καιρός, τα περισσότερα αυτοκίνητα στον δρόμο το κάνουν ακόμα πιο δύσκολο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.