Μενού
Φυλακή
Φυλακή | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Περισσότερο από έναν μήνα πριν, στις 5 Σεπτεμβρίου, έπαιζε παντού στα Γαλλικά ΜΜΕ η έναρξη της δίκης του Ρεντουάν Φαΐντ, υπό συνθήκες υψίστης ασφαλείας.

Για να κατανοήσει κανείς τον πανζουρλισμό που επικράτησε εκτός και εντός της αίθουσας, πρέπει να αναφερθεί πως αν και άγνωστος στο παγκόσμιο κοινό, ο Ρεντουάν, που έχει πάρει το παρατσούκλι «βασιλιάς των αποδράσεων», έχει καταφέρει να ταπεινώσει όχι μία αλλά δύο φορές το σωφρονιστικό σύστημα της Γαλλίας.

Ο 51χρονος άντρας μοιάζει να έχει βγει από φαιδρό μυθιστόρημα του Μορίς Λεμπλάν, αφού κάθε μία από τις αποδράσεις και τις επακόλουθες καταδιώξεις του ήταν βγαλμένη από σενάριο υπερπαραγωγής. Σήμερα, το BBC έκανε γνωστό πως ο δεξιοτέχνης εγκληματίας καταδικάστηκε σε 14ετή φυλάκιση.

Ποιος είναι ο πραγματικός «Ροζ Πάνθηρας»

Ο Ρεντουάν γεννήθηκε το 1972 στο Κρεήλ της βόρειας Γαλλίας από Αλγέριους γονείς, και ήταν το προτελευταίο από τα 11 αδέλφια της οικογένειας.

Το 1990, ο Φαΐντ λήστεψε την πρώτη του τράπεζα, και συνέχισε ηγούμενος μάλιστα εγκληματικής οργάνωσης που ειδικευόταν σε ληστείες τεθωρακισμένων οχημάτων. Ο Ρεντουάν και η συμμορία του έσπερναν τον τρόμο στα τραπεζικά ιδρύματα του Παρισιού μέσα στη δεκαετία του 90', ένα μπαράζ που τελείωσε με τη σύλληψη των συνεργατών του το 1997.

Ο ίδιος ο Φαΐντ κατάφερε να διαφύγει των αρχών για περίπου ένα χρόνο, ενώ κρυβόταν στην Ελβετία και περιοχές της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, μεταμφιεσμένος ως ορθόδοξος Εβραίος, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του. Μετά τη σύλληψή του το 1998, καταδικάστηκε σε 30ετή φυλάκιση.

Τα κατορθώματα του «Βασιλιά των αποδράσεων»

Λόγω καλής διαγωγής, ο Ρεντουάν αποφυλακίστηκε πολύ νωρίτερα απ' ό,τι όριζε η καταδίκη του, και μάλιστα κατάφερε να μείνει «καθαρός» για κάποια χρόνια. Αποδείχτηκε όμως πως το έγκλημα ήταν στο DNA του.

Ο Φαΐντ έχει ισχυριστεί πως εμπνέεται από τους «ηθικούς κλέφτες» ταινιών του Χόλιγουντ, και πως ποτέ δεν θα έβλαπτε κάποιο θύμα ληστείας. Ωστόσο, το 2010 κατηγορήθηκε για φόνο, καθώς μία αστυνομικός έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας που είχε οργανώσει.  

Η πρώτη απόδραση

Αυτή τη φορά, αντιμετωπίζοντας μία ποινή 20 ετών που θα εξέτιε ολόκληρη, ο Ρεντουάν άρχισε να μηχανεύεται την παρθενική του απόδραση. Το πρώτο του «σενάριο» το έγραψε το 2013.

Το πρωί της 13ης Απριλίου εκείνης της χρονιάς, ο «βασιλιάς» χρησιμοποίησε σειρά από εκρηκτικά για να κατεδαφίσει τις πόρτες ασφαλείας της φυλακής Σεντεκέν, παίρνοντας ομήρους τέσσερις φύλακες και δραπετεύοντας με αυτοκίνητο.

Αργότερα ξεφορτώθηκε το όχημα της απόδρασης κοντά στην πόλη Λιλ και άλλαξε μέσο. Η σύλληψή του δεν άργησε πολύ, καθώς οι αρχές τον «τσάκωσαν» ξανά στα τέλη Μαΐου, χαλώντας του τα σχέδια να δραπετεύσει και πάλι προς το Ισραήλ.

Η δεύτερη «υπερπαραγωγή»

Σε μία πολύ πιο οργανωμένη και ιδιοφυή επιχείρηση, ο Φαΐντ απέδρασε από τη φυλακή Ρεώ την 1η Ιουλίου του 2018, με τη συνδρομή της οικογένειάς του.

Αυτή τη φορά η βοήθεια ήρθε από αέρος. Τρεις συνεργάτες του Φαΐντ, μεταξύ των οποίων ο αδελφός του, Ραχίντ, επέταξαν υπό την απειλή όπλο ένα ελικόπτερο και προσγειώθηκαν στο προαύλιο της φυλακής, ρίχνοντας βόμβες καπνού για να αποπροσανατολίσουν τους φρουρούς.

Ο Ραχίντ χρησιμοποίησε κυκλικό πριόνι για να κόψει τα σίδερα του κελιού του Ρεντουάν, τον οποίο είχε επισκεφθεί άλλος ένας «συνεννοημένος» αδελφός του, ο Μπραχίμ, σε περίπτωση που χρειαζόταν επιπλέον κάλυψη.

Η όλη επιχείρηση δεν κράτησε ούτε δέκα λεπτά, ενώ τα 3 αδέλφια μαζί με τους συνεργούς τους απογειώθηκαν εν μέσω χειροκροτημάτων από τους κατάδικους που έγιναν μάρτυρες στην απόδραση βγαλμένη από blockbuster.

Αυτή φορά ο Ρεντουάν κατάφερε να διαφύγει των αρχών για τρεις μήνες, με ακόμα πιο εξωφρενική μεταμφίεση. Όταν οι αρχές κατάφεραν να τον συλλάβουν κοντά στην πατρική του κατοικία στο Κρεήλ, τον Οκτώβριο του 2018, ο Φαΐντ ήταν μεταμφιεσμένος σε... μουσουλμάνα σύζυγο, φορώντας μπούρκα και μακριά ριχτάρια.

Τι είπε στο δικαστήριο

Ο 51χρονος Ρεντουάν μπορεί να γέρασε, δεν σταμάτησε όμως να ενσαρκώνει το ρόλο που φαντασιωνόταν από παιδί. Στην πρόσφατη δίκη του, μπήκε στην αίθουσα φορώντας αθλητικά παπούτσια, λέγοντας «Ποτέ δεν ξέρεις. Αν ξαφνικά σβήσουν τα φώτα, όταν ξανανοίξουν θα έχω γίνει καπνός».

Κατά την απολογία του, ο πολυμήχανος εγκληματίας είπε πως άδραξε την ευκαιρία για απόδραση καθώς δεν μπορεί να αντέξει μία ζωή πίσω από τα σίδερα:

«Ζω σε ένα τσιμεντένιο φέρετρο 23 ή και 24 ώρες τη μέρα. Τι να έκανα; Να χοροπηδούσα; Έχω ένας εθισμό που με καταναλώνει και δεν μπορώ να θεραπεύσω. Είμαι εθισμένος στην ελευθερία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA