Στα Τίρανα Αλβανίας θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη (10/10) ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα συμμετάσχει στα εγκαίνια του νέου τεμένους Namazgja, του μεγαλύτερου τζαμιού των Βαλκανίων.
Το τζαμί στα Τίρανα, η ανέγερση του οποίου άρχισε το 2015, χαρακτηρίζεται το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, έχει τέσσερις μιναρέδες ύψους 35 μέτρων ο καθένας και η δομή του παραπέμπει στην οθωμανική αρχιτεκτονική. Γύρω από το τέμενος θα υπάρχουν εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος, αίθουσα συνεδρίων, «μουσείο συνύπαρξης» και σχολή εκμάθησης του Κορανίου.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Μουσουλμανική Κοινότητα Αλβανίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί τον «αδελφό τουρκικό λαό», τον πρόεδρο Ερντογάν και και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα «που κατέστησαν εφικτή την ανέγερση του νέου μεγάλου τζαμιού των Τιράνων».
Με ποιους θα συναντηθεί ο Ερντογάν στα Τίρανα
Ο μουφτής των Τιράνων Γκαζμέντ Τεκία ορίστηκε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινού ιδρύματος της Μουσουλμανικής Κοινότητας και της τουρκικής πλευράς, που θα έχει τη διαχείριση του νέου τζαμιού.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί στα Τίρανα και με τον θρησκευτικό ηγέτη της μουσουλμανικής σέκτας των Μπεκτασήδων (ή Μπεκτασί) στην Αλβανία και ταυτόχρονα όλων των Μπεκτασήδων στον κόσμο Εντομοντ Μπραχίμαϊ, ευρύτερα γνωστό στους πιστούς ως Μπαμπά Μόντι.
Τον περασμένο μήνα είχε γίνει γνωστό, μέσω δημοσιεύματος των New York Times, το σχέδιο του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, να ιδρύσει εντός της επικράτειας της Αλβανίας ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό κράτος Μπεκτασήδων, στο πρότυπο του Βατικανού, προκαλώντας την αντίδραση εκπροσώπων της πολυπληθούς κοινότητας των Μπεκτασήδων στην Τουρκία.
Η ατζέντα Ερντογάν στα Τίρανα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, σύμφωνα όμως με πληροφορίες ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να ηγηθεί μαζί με τον Αλβανό πρωθυπουργό στην προγραμματισμένη διακυβερνητική διάσκεψη μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών και να γίνει δεκτός από τον Αλβανό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαϊράμ Μπέγκαϊ.
- Ελένη Ζαρούλια: Πόσα χρόνια θα μείνει στη φυλακή η σύζυγος του χρυσαυγίτη Μιχαλολιάκου
- «75 άτομα με 45 κατοικίδια δεν μπορούμε να γυρίσουμε»: Ελληνίδα στο Ντουμπάι καταγγέλλει στο Reader
- Αντριάνα Σκλεναρίκοβα: Αγνώριστη σε νέα εμφάνιση με κοντά μαλλιά και άσπρα φρύδια
- Τηλεθέαση: Η ελληνική σειρά σε επανάληψη που άγγιξε διψήφιο στο Μακεδονία TV
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.