Μενού
tank israel 1.jpg
Ισραηλινός στρατός κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. | AP Photo/Ohad Zwigenberg
  • Α-
  • Α+

Για έναν «χερσαίο ελιγμό» στη Λωρίδα της Γάζας προετοιμάζεται ο ισραηλινός στρατός, αλλά τίποτα «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος του Τελ Αβίβ σήμερα, κατά την έκτη ημέρα των εχθροπραξιών ανάμεσα σε Χαμάς και ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά.

«Μπορεί να είναι από αέρος, μπορεί να είναι μαζί από θαλάσσης και αέρος. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν τελικά οι πολιτικοί μας αξιωματούχοι, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί», πρόσθεσε ο αξιωματικός.

«Δεν έχει αποφασιστεί»

«Ξέρω ότι ακούτε κάποιες δηλώσεις, αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά προετοιμαζόμαστε για έναν χερσαίο ελιγμό, στην περίπτωση που αυτό αποφασιστεί», εξήγησε ο αντισυνταγματάρχης.

Στόχος του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η «εξάλειψη της κυβέρνησης της Χαμάς», του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στους υψηλόβαθμους ηγέτες τους, όχι μόνον στην στρατιωτική ηγεσία, αλλά και στους κυβερνητικούς τους αξιωματούχους ως τον Σινουάρ (σ.σ.: ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα). Αυτοί εμπλέκονται άμεσα στην φονική επίθεση του Σαββάτου, που συγκλόνισε το Ισραήλ και λόγω της βαρβαρότητάς της», σημείωσε ο αντισυνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού.

Λωρίδα της Γάζας: Στους 1.354 οι νεκροί

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε τους 1.354, όπως ανέφερε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας της Χαμάς, μετά τον πολλαπλασιασμό των ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους 1.354 και ο αριθμός των τραυματιών τους 6.049», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση, πέντε ημέρες μετά τη μεγάλη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ που σφυροκοπά από το Σάββατο τη Λωρίδα της Γάζας. Προηγούμενος απολογισμός που δημοσιοποιήθηκε την αυγή έκανε λόγο για περίπου 1.200 νεκρούς.

Λωρίδα της Γάζας: Κραυγή αγωνίας

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC- ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας διαθέτει ακόμη καύσιμα προκειμένου να λειτουργούν οι γεννήτριες, αλλά αυτά ενδέχεται να τελειώσουν μέσα σε μερικές ώρες.

«Από όσα έχουμε καταλάβει υπάρχουν ακόμη καύσιμα – αλλά πιθανόν μόνο για μερικές ώρες-- ώστε να λειτουργούν οι γεννήτριες, περιλαμβανομένων των γεννητριών στα νοσοκομεία», δήλωσε ο Φραμπρίτσιο Καρμπόνι περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Καρμπόνι υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσει να διανεμηθεί με ασφάλεια η ανθρωπιστική βοήθεια που βρίσκεται ήδη μέσα στη Γάζα. Σημείωσε επίσης ότι οι προμήθειες που υπάρχουν στον θύλακα εξαντλούνται, εκτιμώντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα θα είναι «πολύ σύντομα ανεξέλεγκτη».

Υπό πίεση ο Νετανιάχου

Την ίδια ώρα, η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ κλονίζει συθέμελα την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι καταστροφικές αποτυχίες του ισραηλινού στρατού, των υπηρεσιών Πληροφοριών και της ισραηλινής κυβέρνησης που έδωσαν την δυνατότητα στην Χαμάς να πραγματοποιήσει την πρωτοφανή στην ιστορία του Ισραήλ επίθεση θέτουν σε σοβαρή αμφιβολία την επιβίωση του σημερινού κυβερνητικού σχήματος και του ίδιου του Νετανιάχου, όταν ο πόλεμος θα έχει τελειώσει.

«Ο Νετανιάχου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ολοι ασκούν πίεση επάνω του, ακόμη και το κόμμα του», το Λικούντ, εξηγεί ο πολιτικός σχολιαστής Ακίβα Ελντάρ

Ο Ακίβα Ελντάρ πιστεύει ότι ακόμη και η υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν δεν αποτελεί «λευκή επιταγή»: «ο Μπίμπι πρέπει να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς, φυσικά. Αλλά, αν αυτό γίνει με τίμημα τα παιδιά που θα αρχίσουν να πεθαίνουν από πείνα στην Γάζα, η παγκόσμια κοινή γνώμη, προς το παρόν ευνοϊκή απέναντι στο Ισραήλ, θα αρχίσει να μεταβάλλεται».

«Η απάντηση θα πρέπει να είναι αναλογική με τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από την Χαμάς. Όμως ο Νετανιάχου δεν μπορεί να μείνει με τους θανάτους 1.000 ακόμη στρατιωτών ή των ομήρων στα χέρια», λέει.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA