Μενού
Ο πρωθυπουργός του Καναδά
Ο πρωθυπουργός του Καναδά | ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA
  • Α-
  • Α+

Ο Καναδάς μέσα από επίσημα χείλη, συγκεκριμένα του πρωθυπουργού της χώρας Μαρκ Κάρνει εξέφρασε την πρόθεσή του να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος κατά τη Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Ο Μαρκ Κάρνι, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για αλλαγή στάσης και πολιτικής στο μεσανατολικό ζήτημα που χαρακτήρισε απαραίτητη για να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα να υπάρξει λύση των δυο κρατών.

«Ο Καναδάς έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια της 80ής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2025» τόνισε ο κ. Κάρνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την αναγγελία από πλευράς χωρών όπως η Γαλλία και η Βρετανία πως θα προχωρήσουν στην ίδια κίνηση.

Καναδάς: Καταδικάζει το Ισραήλ την απόφαση για παλαιστινιακό κράτος

Η διπλωματία του Ισραήλ καταδίκασε την πρόθεση της κυβέρνησης του Καναδά να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση που έκανε ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνι λίγο νωρίτερα μέρος «διεστραμμένης εκστρατείας διεθνούς πίεσης» που θα «σκληρύνει τη θέση της Χαμάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε κρίσιμη στιγμή».

«Το να αναγνωρίζεται παλαιστινιακό κράτος απούσης υπεύθυνης κυβέρνησης, θεσμών που λειτουργούν και κυβέρνησης με καλές προθέσεις» είναι ισοδύναμο με την «επιβράβευση και τη νομιμοποίηση της τερατώδους βαρβαρότητας της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023», ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Οτάβα.

Την ίδια ώρα, η προεδρία της Γαλλίας χαιρέτισε την πρόθεση του Καναδά να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο και διαβεβαίωσε πως θα «συνεχίσει τις προσπάθειές της» ώστε και άλλα κράτη να κάνουν το ίδιο.

«Χαιρόμαστε για τη δυνατότητα που θα μας δοθεί να συνεργαστούμε με τον Καναδά για να δώσουμε νέα ώθηση στην προοπτική της ειρήνης στην περιοχή» της Εγγύς Ανατολής, ανέφερε το Ελιζέ. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε και άλλες χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή τη δυναμική» ενόψει της ΓΣ, συνέχισε, προσθέτοντας πως ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε με τον καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνι «λίγο νωρίτερα» χθες για το ζήτημα αυτό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...