Μενού
Προσκύνημα στη Μέκκα
Προσκύνημα στη Μέκκα | AP
  • Α-
  • Α+

Εκατόμβη νεκρών σημειώθηκε στη Μέκκα, με το κύμα καύσωνα που υπερέβη τους 50 βαθμούς Κελσίου να έχει σκοτώσει, λόγω θερμοπληξίας, πάνω από 550 μουσουλμάνους που παρευρέθηκαν για το καθιερωμένο προσκύνημα.

Σύμφωνα με τον Guardian, τουλάχιστον 323 από τους νεκρούς είναι Αιγύπτιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους υπέκυψαν σε περιπλοκές που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως δήλωσαν δύο Άραβες διπλωμάτες που συντονίζουν τις απαντήσεις των χωρών τους.

Ακόμα, τουλάχιστον 60 Ιορδανοί έχασαν τη ζωή τους, ανέφεραν οι διπλωμάτες, από τον επίσημο απολογισμό των 41 που δόθηκε νωρίτερα την Τρίτη (18/6) από το Αμμάν.

Εκατοντάδες νεκροί στο «καμίνι» της Μέκκα

Οι νεοαναφερθέντες θάνατοι ανεβάζουν τον συνολικό εκτιμώμενο αριθμό νεκρών μέχρι στιγμής στους 577. Οι διπλωμάτες είπαν ότι στο νεκροτομείο στο Al-Muaisem, ένα από τα μεγαλύτερα στη Μέκκα, καταγράφηκαν 550.

Νωρίτερα την Τρίτη, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι το Κάιρο συνεργάζεται με τις σαουδαραβικές αρχές σε επιχειρήσεις αναζήτησης Αιγυπτίων που είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια του χατζ.

Ενώ μια δήλωση του Υπουργείου ανέφερε ότι σημειώθηκε «ορισμένος αριθμός θανάτων», δεν διευκρίνισε εάν μεταξύ αυτών ήταν και Αιγύπτιοι.

Η αθρόα προσέλευση για το φετινό Χατζ
Η αθρόα προσέλευση για το φετινό Χατζ | AP

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανέφεραν ότι περιθάλπουν περισσότερους από 2.000 προσκυνητές που υποφέρουν από θερμικό στρες, αλλά δεν έχουν ενημερώσει αυτόν τον αριθμό από την Κυριακή και δεν έχουν παράσχει πληροφορίες για θύματα.

Τουλάχιστον 240 προσκυνητές αναφέρθηκαν νεκροί από διάφορες χώρες πέρυσι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ινδονήσιοι.

Το χατζ είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ και όλοι οι μουσουλμάνοι που διαθέτουν τα μέσα αναμένεται να το ολοκληρώσουν τουλάχιστον μία φορά.

Το προσκύνημα επηρεάζεται όλο και περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με μια σαουδαραβική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, κατά την οποία οι θερμοκρασίες στην περιοχή όπου λαμβάνουν χώρα οι τελετουργίες αυξάνονται κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία.

Οι θερμοκρασίες φέτος έφτασαν τους 51,8 βαθμούς στο Μεγάλο Τζαμί στη Μέκκα τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της Σαουδικής Αραβίας.

Σπρέι με κρύο νερό για τους προσκυνητές του Χατζ
Σπρέι με κρύο νερό για τους προσκυνητές του Χατζ | AP

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA