Ο Μοχάμεντ αλ-Μπασίρ, επικεφαλής της «κυβέρνησης» του Ιντλίμπ που είχαν συγκροτήσει οι τζιχαντιστές και οι ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Συρία, αναμένεται να διοριστεί μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Όπως αναφέρει το Al Jazeera, ο Μοχάμεντ αλ-Μπασίρ γεννήθηκε στην πόλη Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, το 1983. Από τον Ιανουάριο του 2024 είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Συριακής Κυβέρνησης Σωτηρίας» που συγκροτήθηκε στην ίδια περιοχή.
Πριν από τον διορισμό αυτό, ο αλ-Μπασίρ διετέλεσε, μεταξύ 2022 και 2023, υπουργός Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Εργάστηκε στη Συριακή Εταιρία Αερίου, κατέχει πτυχία μηχανικού, καθώς και της Σαρία και του δικαίου.
Διαβάστε ακόμα: Οι ηγέτες κρατών που φυγαδεύτηκαν άρον-άρον: Από τον χασάπη της Ουγκάντα στον Έβο Μοράλες
HTS: «Η νέα κυβέρνηση θα αρχίσει να εργάζεται αμέσως μετά το σχηματισμό της»
Ο στρατιωτικός βραχίονας της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αναλάβει σύντομα την εξουσία από τη μεταβατική κυβέρνηση, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.
«Οι δυνάμεις μας πρόκειται να ολοκληρώσουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας και τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και η νέα κυβέρνηση θα αρχίσει το έργο της αμέσως μετά τον σχηματισμό της», ανέφερε το κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης σε σύντομη ανακοίνωση στο κανάλι του στο Telegram.
ΟΗΕ: «Τεράστια ευκαιρία» για συμπεριληπτικό διάλογο για την πολιτική μετάβαση στη Συρία
Υπάρχει μια «τεράστια ευκαιρία» για έναν συμπεριληπτικό διάλογο για την πολιτική μετάβαση κατά τη νέα αυτή εποχή που ξεκινά για τη Συρία, μετά την εκδίωξη από την εξουσία του προέδρου της Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ.
Ο ίδιος ζήτησε στο πλαίσιο της μελλοντικής αυτής διαδικασίας πολιτικής μετάβασης να λογοδοτήσουν όλοι οι δράστες και οι υπεύθυνοι των ωμοτήτων υπό το «καθεστώς» Άσαντ και να προστατευθούν οι μειονότητες.
«Ελπίζω ότι σε αυτό το τρέχον περιβάλλον προφανώς θα υπάρξει αυτός ο συμπεριληπτικός, πολύ συμπεριληπτικός διάλογος», δήλωσε ο Τουρκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
«Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για να συμβεί αυτό. Και αυτό που είδαμε αρχικά είναι όντως συνεργασία», πρόσθεσε.
«Είδαμε ένα καθεστώς να εκδιώκεται από την εξουσία έπειτα από δεκαετίες βάναυσης καταστολής και έπειτα από σχεδόν 14 χρόνια αδιάκοπης σύγκρουσης», σημείωσε.
Ωστόσο «οποιαδήποτε πολιτική μετάβαση θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι δράστες σοβαρών παραβιάσεων θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και ότι αυτοί που ευθύνονται θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», τόνισε ο Τουρκ κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι για αυτές τις παραβιάσεις, είτε πρόκειται για την προηγούμενη κυβέρνηση, τον πρόεδρο ή άλλους, αλλά και όλοι οι άλλοι που ευθύνονται για παραβιάσεις θα λογοδοτήσουν. Αυτό θα είναι ένα βασικό στοιχείο της μετάβασης», υπογράμμισε.
Για τον σκοπό αυτόν «είναι επιτακτικής σημασίας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία να διατηρηθούν σχολαστικά ενόψει χρήσης τους στο μέλλον», τόνισε και έκρινε «απαραίτητη» τη μεταρρύθμιση «του μηχανισμού ασφαλείας». Επίσης υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να «υπάρξει ανταπόκριση στην τραγωδία των αγνοουμένων».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.