Μενού
Πούτιν
AP Photos
  • Α-
  • Α+

H περίπτωση του ξαφνικού θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι είναι η τελευταία από μία σειρά περίεργων θανάτων που έχουν βρει κατά καιρούς οι εχθροί του Πούτιν ή έστω όσοι έβρισκαν το θάρρος να τον κατακρίνουν. 

Αυτή η περίπτωση βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος από τους σημαίνοντες εχθρούς του Προέδρου Πούτιν βρίσκει περίεργο θάνατο, συνήθως κάτω από αδιεκυρίνιστες συνθήκες. Υπάρχει πολλά αντίστοιχα παραδείγμα που σας παρουσιάζουμε παρακάτω.

Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο θάνατος που ήρθε από αέρος

O Γιεβγκένι Πριγκόζιν βρισκόταν εντός ενός ιδιωτικού αεροσκάφους τύπου Embraer-135 το οποίο συνετρίβη βόρεια της Μόσχας με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του ιδίου και των υπόλοιπων 9 επιβαινόντων. Μεταξύ αυτών και του πιο σημαντικού συνεργάτη του, του νεοναζί Dmitry Utkin

Μπορεί να μην υπάρχουν άμεσες αποδείξεις γι' αυτό, ωστόσο, το μυαλό όλων στράφηκε προφανώς προς το Κρεμλίνο. Ο Prigozhin, ιδρυτής και αρχηγός του μισθοφορικού στρατού Wagner, είχε ως γνωστόν επιχειρήσει αποτυχημένα να ρίξει τον Putin με κάτι που έμοιαζε με πραξικόπημα.

Ραβίλ Μαγκάνοφ, πτώση από παράθυρο νοσοκομείου

Ήταν Σεπτέμβριος του 2022 και ο πρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil, Ραβίλ Μαγκάνοφ, πέθανε αφού έπεσε από το παράθυρο ενός νοσοκομείου στη Μόσχα. Οι συνθήκες του θανάτου του παραμένουν άγνωστες και οι πληροφορίες συγκεχυμένες.

Τα κρατικά media της Ρωσίας παρουσίασαν τον θάνατο ως αυτοκτονία, μιλώντας για μία πηγή στην αστυνομία. Αντιθέτως, η εταιρεία που διηύθυνε o Μαγκάνοφ υποστήριξε πως ο λόγος ήταν η σοβαρή ασθένεια από την οποία έπασχε.

Είχε προηγηθεί η κριτική της εταιρείας προς τη ρωσική κυβέρνηση σχετικά με την επίθεση στην Ουκρανία, καθώς και η έκφραση της ανησυχίας εκ μέρους της διοίκησης της εταιρείας σχετικά με τα «τραγικά γεγονότα της Ουκρανίας».

Λεχ Κατσίνσκι, ο θάνατος του Προέδρου

Είμαστε στο 2010, όταν ο Πολωνός Πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι επέβαινε σε ένα αεροπλάνο μαζί με άλλα 95 άτομα, μεταξύ των οποίων και η σύζυγός του. Όλοι οι επιβάτες σκοτώθηκαν, όταν το αεροσκάφος τους συνετρίβη ξαφνικά στη Ρωσία.

Οι πολωνικές αρχές λίγο μετά το περιστατικό μίλησαν για πολιτική δολοφονία δείχνοντας προς το Κρεμλίνο με τη Ρωσία να αρνείται φυσικά όλες τις κατηγορίες. 

Το 2022, 12 χρόνια μετά το περιστατικό, η κυβέρνηση της Πολωνίας δημοσίευσε μία έρευνα που έβρισκε ως πιθανότερο λόγο της πτώσης του αεροσκάφους εκρηκτικά που βρίσκονταν εντός του.

Ο Πούτιν και ο πρέσβης της Ρωσίας στην Πολωνία
Ο Putin στην κηδεία του προέδρου της Πολωνίας λίγο μετά την πτώση του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε. | (AP Photo/Sergey Ponomarev)

Πάβελ Άντοβ, πτώση από δωμάτιο ξενοδοχείου

Πρόκειται για έναν Ρώσο πολιτικό και εκατομμυριούχο ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός σχετικά με τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία εις βάρος της Ουκρανίας. Είχε  προηγηθεί, τον Ιούνιο του 2022, η κοινοποίηση στα ρωσικά media μιας προσωπικής του συνομιλίας στο WhatsApp στην οποία χαρακτήριζε μία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ως «τρομοκρατία».

Ο Άντοφ είχε τότε δημόσια αρνηθεί ότι έγραψε αυτό το μήνυμα και υποστήριξε ότι εξαρχής στεκόταν υπέρ της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία. Τελικά, δεν πέρασαν παρά λίγοι μήνες και ο ίδιος βρέθηκε νεκρός λόγω πτώσης από όροφο πολυτελούς ξενοδοχείο της Ινδίας. 

Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο είχε πάει μαζί με άλλους τρεις άλλους Ρώσους και του θανάτου του είχε προηγηθεί o θάνατος ενός άλλου μέλους της ομάδας που έχασε τη ζωή του από ξαφνικό καρδιακό επεισόδιο.

Μιχαήλ Λεζίν, αμβλύ τραύμα στο κεφάλι

O υπουργός τύπου της Ρωσίας, Μιχαήλ Λεζίν βρέθηκε νεκρός «με ένα αμβλύ τραύμα στο κεφάλι» σε ξενοδοχείο της Washington τον Νοέμβριο του 2015.

Ο Λεζίν ήταν ιδρυτής του RT και υπήρχε η φημολογία ότι είχε έρθει σε συνεργασία με το FBI το οποίο θα τον προστάτευε από τις κατηγορίες για διαφθορά με αντάλλαγμα (ενδεχομένως) σημαντικές πληροφορίες για τη ρωσική κυβέρνηση. Ο Λεζίν είχε γνώση των σκοτεινών σημείων της ρωσικής κυβέρνησης και της επιχειρηματικής ελίτ.

Μπορίς Μπερεζόφσκι, η «αυτοκτονία» στο μπάνιο

Ήταν ένας από τους Ρώσους ολιγάρχες που τα έσπασαν με τον Πούτιν. Ο Μπερεζόφσκι πέταξε προς την Μεγάλη Βρετανία από όπου απειλούσε τον Ρώσο Πρόεδρο ότι θα τον ρίξει από την εξουσία

Τελικά βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Berkshire τον Μάρτιο του 2013. Το σώμα του εντοπίστηκε σε ένα κλειδωμένο μπάνιο με ένα ένα σύρμα γύρω στον λαιμό του. Η βρετανική αστυνομία δεν μπόρεσε να εξηγήσει ποτέ ακριβώς τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του.

Άννα Πολιτκόφσκαγια, γυρνώντας από το super market

Επρόκειτο για μία γνωστή δημοσιογράφο η οποία δολοφονήθηκε έξω από το διαμέρισμά της στη Μόσχα, το 2006, και αφού εκείνη γύριζε σπίτι από το supermarket.

Η Πολιτκόφσκαγια είχε συχνά-πυκνά καταγγείλει την ρωσική κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον Πούτιν για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα καθώς και για το αντιδημοκρατικό καθεστώς.

διαμαρτυρία
Διαμαρτυρία για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Anna Politkovskaya. | (AP Photo/Misha Japaridze)

Η δολοφονία της έγινε ακριβώς πάνω στα γενέθλια του Putin, έφερε ένα κύμα αντιδράσεων στη Δύση και γέννησε την ανησυχία για τους κινδύνους που έχουν οι ρεπόρτερ που ζουν και εργάζονται στη Ρωσία.

Αλεξάντερ Περεπιλίζνι, η δηλητηριασμένη σούπα

Βρέθηκε και εκείνος νεκρός πολύ κοντά στο πολυτελές σπίτι του σε μία ιδιαίτερα ασφαλή γειτονιά λίγο έξω από το Λονδίνο. Το περιστατικό συνέβη το 2012 και ο Περεπιλίζνι είχε βγει για την καθημερινή του γυμναστική.

Ο 44χρονος τότε Ρώσος ήταν πολιτικός πρόσφυγας στη Μεγάλη Βρετανία από το 2009, καθώς βοήθησε τις ελβετικές αρχές να ακολουθήσουν τη ροή και τα μοτίβα στο ξέπλυμα μαύρου ρωσικού χρήματος

Η προκαταρκτική έρευνα βρήκε ίχνη ενός σπάνιου θανατηφόρου δηλητηρίου στο στομάχι του. Πριν το τρέξιμο, ο Περεπιλίζνι είχε φάει μία μεγάλη μερίδα σούπας που περιείχε κάστανο, ένα παραδοσιακό ρωσικό πιάτο. Η Ρωσία αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο πιο βασανιστικός θάνατος

Επρόκειτο για έναν πρώην πράκτορα της KGB που πέθανε τρεις εβδομάδες αφότου ήπιε μία κούπα τσάι σε ξενοδοχείο του Λονδίνου το 2006. Στο τσάι εντοπίστηκε αργότερα το δηλητήριο πολώνιο-210. 

Οι βρετανικές αρχές έδειξαν ότι ο Λιτβινένκο είχε δηλητηριαστεί από τους πράκτορες της FSB. Ο Λιτβινένκο ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς τον Putin και τον κατηγορούσε μεταξύ πολλών άλλων ότι διέταξε τον θάνατο της Άννα Πολιτκόφσκαγια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA