Μενού
utkin
Ο νεοναζί Ντμίτρι Ούτκιν | YouTube
  • Α-
  • Α+

Εκτός από τον Πριγκόζιν στο αεροπλάνο που συνετρίβη βόρεια της Μόσχας επέβαινε και μια εξαιρετικά σκοτεινή προσωπικότητα. Ήταν ο No 2 της Wagner κάτι που σημαίνει πως η μισθοφορική οργάνωση εκτός από τον φυσικό ηγέτη της έχασε και τον στρατιωτικό διοικητή της. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Ντμίτρι Ούτκιν ένας εξαιρετικά σκληρός νεονάζι πρωην στρατιωτικός ο οποίος είχε καλύψει το σώμα του με τατουάζ τα οποία παρέπεμπαν στα διακριτικά σήματα που έφεραν στη στολή τους οι αξιωματικοί των SS (Schutzstaffel)! Λέγεται, μάλιστα, πως ήθελε να τον φωνάζουν με το παρατσούκλι «Βάγκνερ» εξαιτίας της αγάπης που έτρεφε ο Αδόλφος Χίτλερ στον Γερμανό συνθέτη  Ρίτσαρντ Βάγκνερ το έργο του οποίου οικειοποιήθηκαν οι Ναζί.

Ο Ντμίτρι Ούτκιν, πρώην αξιωματικός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, είχε αναδειχθεί ως βασικό πρόσωπο και συνιδρυτής της Wagner, της διαβόητης ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας που εμπλέκεται σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται ως ο άνθρωπος που το 2014 ίδρυσαν την Wagner μαζί με τον Πριγκόζιν. Ως πρώην αξιωματικός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ούτκιν έφερε στρατιωτική εμπειρία και ηγεσία στην ομάδα.

Ο Ούτκιν συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες «εκστρατείες» της Wagner. Πριν την Ουκρανία, είχε πάει δυο φορές στην Τσετσενία ενώ η φήμη του είχε γιγαντωθεί στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας όπου «διέπρεψε» δια της απανθρωπιάς αφού λέγεται πως είχε βάλει να ξυλοκοπήσουν μέχρι θανάτου έναν μισθοφόρο που είχε λιποτακτήσει και να καταγράψουν με κάμερα την όλη διαδικασία προκειμένου να διαδοθεί το βίντεο... προς παραδειγματισμό! Ο 53χρονος έχει επίσης κατηγορηθεί για συμμετοχή σε πολλά εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής στη μαρτυρική Χομς της Συρίας. Αιματηρός ήταν ο ρόλος του και στις συγκρούσεις που έγιναν τον Φεβρουάριου του 2014 στην Κριμαία και το Ντονμπάς όπου πολέμησε στο πλευρό των ρωσόφιλων.

Από το 2016 και έπειτα ο Ούτκιν ονομαζόταν και «άνθρωπος σκιά» αφού δεν είχε κάνει ούτε μια δημόσια εμφάνιση και ελάχιστοι ήταν αυτοί που ήξεραν που βρίσκεται. Στις 9 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς φωτογραφήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς παρευρέθηκε, στο Κρεμλίνο, στον εορτασμό της Ημέρας των Ηρώων της Πατρίδας, στη διάρκεια του οποίου ο Ούτκιν έλαβε το παράσημο του Τάγματος του Θάρρους, ένα κρατικό παράσημο που δημιουργήθηκε για να απονέμεται σε όσους στρατιωτικούς επιδεικνύουν ανδρεία, γενναιότητα και κάνουν ανιδιοτελείς πράξεις θάρρους.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά του πρώην πράκτορα της GRU τον Ιούνιο του 2017 ενώ το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε περιοριστικά μέτρα εναντίον του και άλλων ατόμων που συνδέονται με τον Wagner τον Δεκέμβριο του 2021. Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις περιελάμβαναν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και περιέγραψαν τον Ούτκιν ως «υπεύθυνο για τον συντονισμό και τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη μισθοφόρων της Wagner στην Ουκρανία». Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία , οι κυβερνήσεις της Νέας Ζηλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλαν επίσης κυρώσεις κατά του Ούτκιν.

Ο Ντμίτρι Βαλερίεβιτς Ούτκιν γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1970 στο Άσβεστ, ένα χωριό στην περιφέρεια Σβερντλόφσκ (στα Ουράλια) της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Όταν ήταν μικρός σε ηλικία μετακόμισε μαζί με τη μητέρα του στην Ουκρανία. Όταν τελείωσε το σχολείο επέστρεψε στη Σοβιετική Ένωση και συγκεκριμένα στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη). Φοίτησε στη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία «SM Kirov» και αργότερα εντάχθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις της GRU. Παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά. Χώρισε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και η πρώην γυναίκα του είχε πει πως από το 2015 ο Ούτκιν... αγνοείτο!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA