Μενού
σηκουανασ ολυμπιακοι αγωνεσ παρισι
Ο ποταμός Σηκουάνας από ψηλά | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο ποταμός Σηκουάνας, τουλάχιστον από άποψης δημοσιότητας, μπορεί να θεωρηθεί ο «ομφαλός» της φετινής διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσιπροσελκύοντας την προσοχή για το πρόβλημα ρύπανσης που αντιμετωπίζει.

Οι αρμόδιες αρχές της Πόλης του Φωτός έχουν επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση απομάκρυνσης φερτών υλικών και απορριμμάτων από τον πυθμένα του, και απορρύπανσης των νερών του, καθώς αναμένεται να φιλοξενήσει αθλήματα του υγρού στίβου, πέραν της Τελετής Έναρξης.

Παρά τη θλιβερή του σημερινή κατάσταση όμως, ο Σηκουάνας αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, που είδε πολλαπλές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας, και έγινε κοιτίδα του πολιτισμικού «κέντρου» της Ευρώπης.

Ο Σηκουάνας μέσα στις χιλιετίες

Ο Σηκουάνας είναι σήμερα το τρίτο μακρύτερο ποτάμι της Γαλλίας, έχει τις πηγές του σε ένα σημείο που ονομάζεται Source-Seine, στην οινοπαραγωγική περιοχή της Βουργουνδίας στη βορειοανατολική Γαλλία.

Ρέει βορειοδυτικά, καμπυλώνοντας μέσα από το Παρίσι, μέχρι τις ακτές της Νορμανδίας, όπου εκβάλλει στη Μάγχη. Ο πιο σημαντικός ποταμός στη βόρεια Γαλλία (και με τα σύγχρονα κανάλια που τον συνδέουν με τον Λίγηρα, τον Ροδανό και τον Ρήνο), ο Σηκουάνας ήταν ο κόμβος του Παρισιού και της Γαλλίας, από τον Μεσαίωνα.

Προϊστορική και προ Χριστού εποχή

Πρώιμοι πολιτισμοί κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα μπορούν να εντοπιστούν στα βάθη των χιλιετιών. Πέτρινα εργαλεία των ανθρώπων Νεάντερταλ πριν από 500.000 χρόνια έχουν ανακαλυφθεί στη λεκάνη του Σηκουάνα, κυρίως στην περιοχή του Chelles, στο σημερινό Παρίσι.

Από το 1000 π.Χ. περίπου, οι κελτικές φυλές, οι Γαλάτες, ζούσαν σε θύλακες κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα. Συγκεκριμένα, η φυλή των Παρισίων εγκαταστάθηκε στο Île de la Cité, στη δεξιά όχθη του σημερινού Παρισιού. Εν τω μεταξύ, οι πηγές του Source-Seine αποτελούσαν σημαντικό θρησκευτικό λατρευτικό κέντρο.

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Το 52 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας κατέκτησε τη Γαλατία και την ενσωμάτωσε, μαζί με τον Σηκουάνα, στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι Ρωμαίοι έδωσαν στο ποτάμι γνωστό ως Seine το όνομα που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, Sequene.

Διεύρυναν δραματικά τις ποτάμιες εμπορικές οδούς, οχύρωσαν τους οικισμούς κατά μήκος του και έχτισαν τη Γαλλική πόλη Lutetia, τον αρχαίο πρόδρομο του σημερινού Παρισιού.

Η ρωμαϊκή επιρροή άρχισε να φθίνει καθώς η αυτοκρατορία κατέρρεε, εν μέρει λόγω των συνεχών επιθέσεων από γερμανικές φυλές, με τον Clovis Α', βασιλιά των Φράγκων (μία από τις γερμανικές φυλές) να γίνεται ο πρώτος χριστιανός βασιλιάς που κυβέρνησε το Παρίσι.

Μεσαίωνας και Γαλλική επικυριαρχία

Οι Γάλλοι μονάρχες έκαναν το Παρίσι οικονομική, πολιτική, θρησκευτική και πολιτιστική πρωτεύουσα της Γαλλίας, ενώ η Νορμανδία στα βόρεια επήλθε την αγγλική επικράτεια και προπύργιο των προσπαθειών για επέκταση των συνόρων της.

Αφού η Ιωάννα της Λωρραίνης (Ζαν ντ' Αρκ), η «πρωταγωνίστρια» του εκατονταετή πολέμου, δικάστηκε από Άγγλους συμπαθούντες και κάηκε στην πυρά στη Ρουέν το 1431, οι στάχτες της ρίχτηκαν στον ποταμό Σηκουάνα από τη γέφυρα Ματίλντ.

Μετά την παγίωση της απόλυτης μοναρχίας, η περιοχή γύρω από τον Σηκουάνα ήταν η έδρα του Στέμματος της Γαλλίας, και προσωπική ιδιοκτησία του βασιλιά της.

Το 1750, με διάταγμα του παλατιού άρχισαν να «ξυλώνονται» οι βιοτεχνίες και οι αγορές, ενώ απαγορεύτηκε η πλύση ρούχων, στις όχθες του, για να γίνουν πιο φιλόξενες στη ναυσιπλοΐα.

Τόσο κεντρικός στην ταυτότητα του γαλλικού λαού ήταν ο Σηκουάνας, που η διαθήκη του Ναπολέοντα δήλωνε την επιθυμία του να ταφεί «στις όχθες του Σηκουάνα, ανάμεσα στον Γάλλο λαό που αγάπησα τόσο πολύ». 

Μετά τη βιομηχανική επανάσταση

Ο Σηκουάνας έχει φιλοξενήσει και στο μακρινό παρελθόν αγώνες κωπηλασίας, κολύμβησης και υδατοσφαίρισης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1900 και των Ολυμπιακών αγώνων κωπηλασίας το 1924

Το 1944, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποτέλεσε πεδίο κομβικών μαχών μετά την Απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, λειτουργώντας ως φυσική τάφρος που απέτρεψε τη φυγή των γερμανικών στρατευμάτων.

Σηκουάνας: Κατάλληλος για κολύμπι μετά από 100 χρόνια

Για δεκαετίες μετά τις αρχές του 20ου αιώνα, τα νερά του Σηκουάνα ήταν επιεικώς αφιλόξενα προς οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Το sportingnews εξηγεί πως η ρύπανση του Σηκουάνα οφείλεται κυρίως στην υπερχείλιση των αστικών λυμάτων, κάθε φορά που οι καιρικές συνθήκες διογκώνουν τα νερά, για τα οποία δεν υπάρχει σύστημα εκβολής σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας.

Και η μόλυνση αυτή επέμενε από τη δεκαετία του 1920, όταν, το 1923, απαγορεύτηκε το κολύμπι στο ποτάμι μέχρι πρόσφατα, με παροδικές εξαιρέσεις. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού είναι μια από αυτές.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει πράξει τα δέοντα για να καθαρίσει τα νερά, σε μία εκστρατεία που κόστισε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε αυτή τη γραμμή, η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo κράτησε την υπόσχεσή της να κολυμπήσει στον ποταμό Σηκουάνα, αποδεικνύοντας ότι είναι ασφαλής για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στις 17 Ιουλίου, η Hidalgo, μαζί με τον Tony Estanguet, Πρόεδρο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, και τον Marc Guillaume, τον κορυφαίο κυβερνητικό αξιωματούχο για την περιοχή του Παρισιού, έκαναν όλοι μια βουτιά στο νερό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA