Με τις διαπραγματεύσεις για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως είναι, σύμφωνα με το Sky News, διατεθειμένος να ακούσει αποκλειστικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για να επικυρωθεί το «deal».
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο Truth Social στην οποία εμμέσως πλην σαφώς τονίζει πως «μειώνει» τις αρμοδιότητες του απεσταλμένου του, ο οποίος -υποτίθεται- ηγούνταν της εκστρατείας του για την ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Ο λόγος για τον στρατηγό εν αποστρατεία Κιθ Κέλογκ, ο οποίος ήταν αρχικά απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά τώρα η αρμοδιότητά του καλύπτει μόνο την ουκρανική πλευρά των πραγμάτων, σύμφωνα με όσα έγραψε ο Τραμπ στα social media.

Τραμπ: Ο νέος ρόλος του Κέλογκ
Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε ότι ο Κέλογκ θα ασχολείται πλέον μόνο «απευθείας» με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που η Μόσχα είχε απαιτήσει ότι για να υπογραφεί η συμφωνία για την ειρήνη, πρέπει να απομακρυνθεί ο Αμερικανός στρατηγός.
Σύμφωνα με τον αρχικό του τίτλο, θα έπρεπε να είναι επικεφαλής ή τουλάχιστον να έχει συμμετάσχει σε μεγάλο βαθμό στις πρόσφατες ειρηνευτικές συναντήσεις κορυφής στη Σαουδική Αραβία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Αλλά τώρα φαίνεται ότι ο Κέλογκ δεν θα ασχοληθεί καθόλου με τη ρωσική πλευρά, αφού το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν τον ήθελε εκεί και σε μία ακόμη ένδειξη ότι ο Τραμπ δεν θέλει την Ουκρανία στη συμφωνία για την ειρήνη
Ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πίστευε ότι ήταν πολύ φιλοουκρανικός, δήλωσε στο συνεργαζόμενο δίκτυο NBC News ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος με άμεση γνώση των σκέψεων του Κρεμλίνου.
«Ο Κέλογκ είναι ένας πρώην Αμερικανός στρατηγός, πολύ κοντά στην Ουκρανία. Δεν είναι το είδος του προσώπου μας, δεν είναι του διαμετρήματος που ψάχνουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Τραμπ: Η στρατηγική Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήθελε να βγάλει κάτι από μέσα του. Πριν καν απαντήσει στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «που έδωσε τόση προσοχή στη διευθέτηση της Ουκρανίας».
Αυτό δεν ήταν τυχαίο. «Ο Πούτιν θέλει ο Τραμπ να πιστέψει ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία», σχολίασε ο Anton Barbashin, πολιτικός επιστήμονας και αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας ανάλυσης Riddle Russia τον οποίο επικαλείται η Deutsche Welle.
Ο Πούτιν δεν θέλει να εκνευρίσει τον Τραμπ, όπως έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αντίθετα, εξηγεί ο Barbashin, ο Ρώσος πρόεδρος «θέλει να πατήσει όλα τα απαραίτητα κουμπιά για να κάνει τον Τραμπ να του μιλήσει και να κλείσει μια συμφωνία».
Ωστόσο, η ιδέα του Πούτιν για το πώς πρέπει να είναι αυτή η συμφωνία μπορεί να είναι διαφορετική από εκείνη του Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να υπάρξει μια αρχική αναστολή των μαχών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για 30 ημέρες.
Ο Πούτιν ανέφερε ότι το υποστηρίζει αυτό, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν «ερωτήματα που πρέπει να συζητήσουμε».
Ποια ερωτήματα εννοεί και τι αποκαλύπτουν για το πώς σκοπεύει να προχωρήσει η Ρωσία;
Οι αντιρρήσεις του Πούτιν, τις οποίες περιέγραψε ως «ερωτήσεις», είναι στην πραγματικότητα απαιτήσεις. Οι Ουκρανοί στρατιώτες που εξακολουθούν να πολεμούν στο ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Κουρσκ πρέπει να παραδοθούν.
Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να κινητοποιήσει νέους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός. Και η Δύση πρέπει να σταματήσει να παραδίδει όπλα στο Κίεβο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει «να οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη ειρήνη και να εξαλείψει τις αιτίες της σύγκρουσης». Αυτή η ασαφής διατύπωση είναι μια προσπάθεια να κατευθύνει τις διαπραγματεύσεις προς τους μακροπρόθεσμους στόχους της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία στοχεύει σε μια κατάπαυση του πυρός που θα οδηγήσει απευθείας σε ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο Anton Barbashin. Κατά συνέπεια, η Μόσχα θέλει να εξασφαλίσει αρκετές παραχωρήσεις εκ των προτέρων, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσης ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέρος του ΝΑΤΟ - και ο Barbashin λέει ότι θέλει αυτή την επιβεβαίωση «τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την Ουκρανία».
Επιπλέον, οι δημοσίως διακηρυγμένοι πολεμικοί στόχοι του Πούτιν περιλαμβάνουν την απαίτηση για πλήρη αποχώρηση της Ουκρανίας από τις περιοχές του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, οι οποίες επί του παρόντος κατέχονται μόνο εν μέρει από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.