Μενού
trump
Ο Τραμπ μπροστά στο σχέδιο του «Χρυσού Θόλου» | AP Photo
  • Α-
  • Α+

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στο πρότυπο του ισραηλινού «Σιδηρού Θόλου», το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος βάφτισε «Χρυσό Θόλο».

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι επιλέξαμε επισήμως την αρχιτεκτονική για αυτό το υπερσύγχρονο σύστημα», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, διευκρινίζοντας πως στην πρωτοβουλία θα συμμετάσχει και ο Καναδάς.

Ο πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε πως ο «Χρυσός Θόλος» θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος της θητείας του και υπολογίζεται πως θα κοστίσει συνολικά «περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια».

«Ο Χρυσός Θόλος θα μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους που προέρχονται ακόμη και από την άλλη άκρη της Γης ή από το Διάστημα» είπε και πρόσθεσε ότι το αμερικανικό σύστημα θα ξεπερνά σε αποτελεσματικότητα το ισραηλινό Iron Dome.

Σε ερώτηση για το αν έχει προηγηθεί κάποια συζήτηση για τον Χρυσό Θόλο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τραμπ απάντησε «όχι». Είπε ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν το Ισραήλ με το δικό του σύστημα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αμερικανική τεχνολογία «είναι ακόμη πιο προηγμένη».

«Και ο Καναδάς μας κάλεσε και θέλει να συμμετάσχει σε αυτό. Έτσι, θα μιλήσουμε μαζί τους. Θέλουν να έχουν, επίσης, προστασία. Έτσι, ως συνήθως, βοηθάμε τον Καναδά να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Αυτό το σχέδιο για τον Χρυσό Θόλο θα ενσωματωθεί με τις υπάρχουσες αμυντικές μας δυνατότητες» τόνισε ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για την ανάπτυξη του «αμερικανικού Σιδηρού Θόλου», τον οποίο ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει ολοκληρωμένη ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας για την προστασία της αμερικανικής επικράτειας.

Η Ρωσία και η Κίνα επικρίνουν το σχέδιο, με τη Μόσχα να το συγκρίνει με τον «Πόλεμο των Άστρων» του Ρόναλντ Ρίγκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

«Σιδηρούς Θόλος» ονομάζεται ένα από τα τρία συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, το οποίο προστατεύει τη χώρα από επιθέσεις με πυραύλους, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Έχει αναχαιτίσει χιλιάδες πυραύλους από το 2011, όταν τέθηκε σε λειτουργία. Το ποσοστό αναχαιτίσεων ανέρχεται σε περίπου 90%, σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Rafael που συνέβαλε στον σχεδιασμό του συστήματος.

Το Ισραήλ άρχισε να αναπτύσσει με ίδια μέσα τον «Σιδηρούν Θόλο» μετά τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, προτού οι ΗΠΑ ενισχύσουν την προσπάθεια με παροχή αμυντικής τεχνολογίας και οικονομική υποστήριξη ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναφερθεί στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Ωστόσο ειδικοί υπογραμμίζουν πως τέτοια συστήματα σχεδιάστηκαν αρχικά για να αντιμετωπίσουν επιθέσεις από μικρή ή μέση απόσταση, όχι για να αναχαιτίζουν διηπειρωτικούς πυραύλους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA