Μενού
Καύσωνας στην Ινδία
Καύσωνας στην Ινδία | ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA
  • Α-
  • Α+

Με την Ινδία να ετοιμάζεται να διανύσει μία από τις πιο «ζεστές» περιόδους της ελέω κλιματικής αλλαγής, οι πολίτες σε αρκετά κρατίδια, τα περισσότερα εκ των οποίων πυκνοκατοικημένα, καλούνται να βρουν νέες λύσεις για τους ολοένα και πιο θερμούς καύσωνες.

Όπως αναφέρει σχετικά το Reuters, εκατοντάδες στέγες σε άτυπους οικισμούς στο δυτικό κρατίδιο Γκουτζαράτ της Ινδίας έχουν βαφτεί τους τελευταίους δύο μήνες με μια ανακλαστική, λευκή επίστρωση για να κρατήσουν τους κατοίκους τους πιο δροσερούς καθώς πλησιάζει η πιο ζεστή εποχή του χρόνου.

Η προσπάθεια, στην οποία συμμετέχουν 400 σπίτια στο Αχμενταμπάντ, στην Ινδία, αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας επιστημονικής δοκιμής για τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο η ζέστη στους εσωτερικούς χώρους επηρεάζει την υγεία και την «οικονομική απόδοση» των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες - και πώς οι «δροσερές στέγες» θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Ινδία: Τι αναφέρουν επιστήμονες

«Παραδοσιακά, το σπίτι είναι το μέρος όπου οι άνθρωποι έρχονται για να βρουν καταφύγιο και ανάπαυλα από τα εξωτερικά στοιχεία» δήλωσε η Aditi Bunker, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, η οποία ηγείται του προγράμματος, το οποίο υποστηρίζεται από το Wellcome Trust με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τώρα, βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση όπου οι άνθρωποι ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, όπου αυτό που υποτίθεται ότι τους προστατεύει στην πραγματικότητα αυξάνει την έκθεσή τους στη ζέστη».

Καθώς η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τα καλοκαίρια της Ινδίας πιο ακραία, το Αχμενταμπάντ έχει «ζήσει» θερμοκρασίες άνω των 46 βαθμών Κελσίου τα τελευταία χρόνια.

Ινδία: Οι κάτοικοι παρατηρούν διαφορές

Στη φτωχογειτονιά Vanzara Vas στην περιοχή Narol της πόλης, η οποία διαθέτει περισσότερες από 2.000 κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μονοκατοικίες χωρίς αέρα, οι κάτοικοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως ο Nehal Vijaybhai Bhil, λένε ότι έχουν ήδη παρατηρήσει μια διαφορά.

«Το ψυγείο μου δεν ζεσταίνεται πια και το σπίτι είναι πιο δροσερό. Κοιμάμαι πολύ καλύτερα και ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος έχει μειωθεί» δήλωσε ο Bhil, η οροφή του οποίου βάφτηκε τον Ιανουάριο.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι καύσωνες που, πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, είχαν πιθανότητα μία στις δέκα να εμφανιστούν σε κάθε δεδομένο έτος, είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανοί, σύμφωνα με μελέτη του 2022 στο περιοδικό Environmental Research Letters.

Βάφοντας τις στέγες με μια λευκή επίστρωση που περιέχει ιδιαίτερα ανακλαστικές χρωστικές ουσίες όπως το διοξείδιο του τιτανίου, η Bunker και η ομάδα της στέλνουν περισσότερη από την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στην ατμόσφαιρα και εμποδίζουν την απορρόφησή της.

«Σε πολλά από αυτά τα σπίτια με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη μεταφορά θερμότητας προς τα κάτω - δεν υπάρχει κανένα μονωτικό φράγμα από την οροφή» δήλωσε η Bunker.

Πριν συμμετάσχει στο πείραμα του Bunker, η Arti Chunara δήλωσε ότι κάλυπτε τη στέγη της με πλαστικά φύλλα και άπλωνε χόρτο πάνω τους.

Κάποιες μέρες, αυτή και η οικογένειά της κάθονταν έξω για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, μπαίνοντας στο σπίτι μόνο για δύο με τρεις ώρες όταν η ζέστη ήταν υποφερτή.

Η δοκιμή στο Αχμενταμπάντ θα διαρκέσει ένα χρόνο και οι επιστήμονες θα συλλέξουν δεδομένα για την υγεία και το εσωτερικό περιβάλλον από τους κατοίκους που ζουν κάτω από μια δροσερή στέγη - και από εκείνους που δεν ζουν κάτω από μια δροσερή στέγη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA