Μενού
 
Ο Antony Blinken | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν «την τελευταία στιγμή» πριν αυτή πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη συνεδρίαση της G7.

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, μετέφερε τις σχετικές πληροφορίες. 

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, το Ιράν εντόπισε και αναχαίτισε drone κοντά και την κεντρική πόλη Ισφαχάν. Το χτύπημα ήρθε ύστερα από την ευρείας κλίμακας ιρανική επίθεση της περασμένης εβδομάδας. 

Ο Ταγιάνι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους υπουργούς της G7 ότι είχαν «ενημερωθεί την τελευταία στιγμή» από το Ισραήλ για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Αλλά δεν υπήρξε καμία ανάμειξη των ΗΠΑ στην επίθεση. Ήταν μια απλή ενημέρωση» διευκρίνισε.

Ο ίδιος ο Μπλίνκεν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επίθεση.

«Δεν πρόκειται να μιλήσω γι' αυτό, παρά μόνο θα πω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εμπλακεί σε καμία επιθετική επιχείρηση» είπε.

Σε ανακοινωθέν που ακολούθησε την τριήμερη συνάντηση, οι υπουργοί κάλεσαν τα δύο μέρη «να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση». 

Στην ανακοίνωση υπήρξε δέσμευση για υποστήριξη της ασφάλειας του Ισραήλ και καταδικάστηκε η «πρωτοφανής» επίθεση του Ιράν στη χώρα στις  13-14 Απριλίου, που αναχαιτίστηκε και με τη βοήθεια Αμερικής και Βρετανίας. 

«Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε περαιτέρω κυρώσεις ή να λάβουμε άλλα μέτρα» σε βάρος του Ιράν, προστέθηκε. 

Η ομάδα προειδοποίησε, επίσης, τη χώρα κατά της μεταφοράς βαλλιστικών πυραύλων και σχετικής τεχνολογίας στη Ρωσία.

Σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, η ομάδα κάλεσε τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους και υπενθύμισε στο Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA