Μενού
Κατάστημα της Apple
Καταναλωτές στέκονται έξω από κατάστημα της Apple | AP Photos / Andy Wong
  • Α-
  • Α+

Αγωγή κατά της Apple αναμένεται να καταθέσουν αργότερα, σήμερα (21/3) οι ΗΠΑ και το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, με το CNN να μεταδίδει πως η μήνυση θα σχετίζεται με τη μονοπωλιακή πολιτική της εταιρείας τεχνολογίας.

Τρεις πηγές σχετικές με το θέμα μίλησαν στο αμερικάνικο δίκτυο και ανέφεραν πως η μήνυση των ΗΠΑ κατά της Apple έρχεται μετά από αρκετά χρόνια, που οι επικριτές του κολοσσού ισχυρίζονται πως έχει βλάψει τον ανταγωνισμό με τους περιοριστικούς όρους των app store και τις υψηλές χρεώσεις.

Παράλληλα, οι επικριτές της Apple θεωρούν πως η εταιρεία, με την προσέγγιση «walled-garden» στο υλικό και το λογισμικό της, ελέγχει αυστηρά τον τρόπο με τον οποίο τρίτες εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να αλληλεπιδρούν με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του κολοσσού.

Apple: Πού στέκεται η μήνυση των ΗΠΑ

Για παράδειγμα, σύμφωνα πάλι με το CNN, η Apple επιτρέπει στους κατόχους των iPhone να στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ποιότητας μεταξύ τους χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά τα μηνύματα πολυμέσων σε τηλέφωνα Android είναι πιο αργά.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η εταιρεία, στα τέλη του 2023, είχε συμφωνήσει να βελτιώσει το πρότυπο ποιότητας που χρησιμοποιεί για την αλληλεπίδραση με τηλέφωνα Android μέσω γραπτών μηνυμάτων.

Ωστόσο, οι επικριτές της Apple κάνουν λόγο πως εξακολουθεί να διατηρεί τα μηνύματα σε πράσινες φούσκες, δημιουργώντας ένα είδος «ταξικού διαχωρισμού».

Apple: Τι εννοούμε με την αντιμονοπωλιακή λογική

Η εταιρεία παρέχει, επίσης, στα δικά της προϊόντα τη δυνατότητα πρόσβασης σε ορισμένα τμήματα του υλικού της, τα οποία περιορίζει τη χρήση τους από άλλες εταιρείες. 

Φέτος, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ανάγκασαν την Apple να δώσει σε άλλες εταιρείες πρόσβαση στο τσιπ υλικού tap-to-pay του iPhone, επιτρέποντας τη δημιουργία ανταγωνιστικών ψηφιακών πορτοφολιών. Αλλά οι κανόνες αυτοί περιορίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, η εταιρεία διατηρεί μια μεγάλη προμήθεια 30% στις περισσότερες πωλήσεις μέσω του καταστήματος εφαρμογών της –ένα συχνό παράπονο από εταιρείες που προσπαθούν να πουλήσουν συνδρομές, λέγοντας ότι το τεράστιο μερίδιο της εταιρείας στην αγορά των smartphones τις αναγκάζει να πληρώνουν, όπως υποστηρίζουν, μια αδικαιολόγητα υψηλή προμήθεια.

Όπως έγινε γνωστό, η μήνυση θα μπορούσε να επιβαρύνει την τιμή της μετοχής της Apple, η οποία σήμερα αποτιμάται σε λίγο κάτω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, και θα μπορούσε να επιβάλει αλλαγές στις πολιτικές, τις επιχειρηματικές στρατηγικές, τα προϊόντα και τις εφαρμογές του τεχνολογικού κολοσσού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA