Μενού
Το χωριό Bechtesgaden
Bechtesgaden | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το μίσος μπορεί να παράγει μίσος, αλλά πολλές φορές έχει απροσδόκητα αποτελέσματα. Αυτό συνέβη και στο μικρό βαυαρικό χωριό Berchtesgaden, γνωστό επίσης ως το «χωριό του Χίτλερ» όταν μία απροσδόκητη επίθεση από νεοναζί έκανε τους κατοίκους να πουν «ως εδώ».

Η γροθιά που έπληξε τον 34χρονο Joseph Brandner την 24η Αυγούστου σε ένα μπαρ του χωριού ήταν η αρχή όλων. Σύμφωνα με άρθρο του Guardian, τρεις άντρες που φορούσαν μπλουζάκια Division Deutschland (φίρμα που συνδέεται με νεοναζιστικές αντιλήψεις), αιφνιδίασαν τον Brandner ενώ καθόταν στη μπάρα του απροκάλυπτα «αριστερού» μαγαζιού με δύο φίλους του, και τον χτύπησαν φωνάζοντας «Ελάτε ρε μ@λ@κες, πάμε τρεις εναντίον τριών».

Το αυγό του φιδιού

Ήταν ένα τραυματικό επεισόδιο, ένα περιστατικό βίας στην οποία δεν έχει συνηθίσει αυτή η ήσυχη συντηρητική κοινότητα των 8.000 ανθρώπων για πολλά χρόνια, αλλά ήταν επίσης μια στιγμή αφύπνισης για τον ιδιοκτήτη του μπαρ και άλλους κατοίκους.

Οι τρεις δράστες είχαν επισκεφθεί από τη βόρεια Γερμανία την κοινότητα, η οποία αποτελούσε ανέκαθεν τόπο «λατρείας» των απανταχού νεοναζί, καθώς σημαδεύτηκε από τη δράση του Αδόλφου Χίτλερ στην περιοχή την περίοδο του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

Το σαλέ Berghof ως έδρα του Χίτλερ
Το σαλέ Berghof ως έδρα του Χίτλερ | Associated Press

Τότε ο Χίτλερ είχε έρθει στο αλπικό χωριό και έστησε την εξοχική του κατοικία το Haus Wachenfeld, η οποία θα του χρησίμευε και ως εφεδρική βάση επιχειρήσεων, στην ορεινή περιοχή του Obersalzberg πάνω από το χωριό. Μέχρι το 1936, το πρώην σαλέ μετονομάστηκε σε «Berghof», και εξελίχθηκε σε ένα συγκρότημα ιδιωτικών και κυβερνητικών κτιρίων όπου πέρασε το ένα τέταρτο του χρόνου του ως καγκελάριος ο φύρερ.

Πλέον λίγα ίχνη έχουν απομείνει από αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας. Το Berghof υπέστη ζημιές σε μια βρετανική αεροπορική επιδρομή στις 25 Απριλίου 1945 και κάηκε από τα SS της περιοχής λίγες μέρες αργότερα. Ωστόσο, ήταν πάντα «τόπος προσκυνήματος» για ορισμένους –και οι αριθμοί φαίνεται να αυξάνονται.

Ο Χίτλερ δίπλα στον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών (αριστερά), κατά την επίσκεψή του στο Obersalzberg, 1936
Ο Χίτλερ δίπλα στον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών (αριστερά), κατά την επίσκεψή του στο Obersalzberg, 1936 | Associated Press

Το Dokumentation Obersalzberg, ένα μουσείο κοντά στο Berghof, άνοιξε ξανά τον Οκτώβριο μετά από μια ανακαίνιση 30 εκατομμυρίων ευρώ με τη ρητή πρόθεση να αντιπαραβάλει το ειδυλλιακό περιβάλλον της περιοχής με τα εγκλήματα που διατάχθηκαν από τις βάσεις του Τρίτου Ράιχ.

Την ημέρα των εγκαινίων του, ένας επισκέπτης έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Das ist das wahre Deutschland, stolz national» (Αυτή είναι η πραγματική Γερμανία, περήφανα εθνική).

Η αντίσταση των κατοίκων

Ένα βίντεο του Jakob Palm, ιδιοκτήτη του μπαρ, που περιγράφει τι συνέβη έχει προβληθεί 15.000 φορές στο Instagram. Μια συνάντηση περίπου 40 ενδιαφερομένων πραγματοποιήθηκε στο μπαρ Kuckucksnest όπου έλαβε χώρα η επίθεση και διεξήχθη ψήφισμα.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να πούμε στους ναζί: "Δεν θα πάρετε αυτό το χωριό πίσω, αυτό το ιστορικό σημείο έχει φύγει για πάντα από τα χέρια σας"», λέει στο βίντεο.

«Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι από ακροδεξιούς κύκλους κάνουν ξανά "προσκυνήματα" στο Obersalzberg σήμερα, είναι ένα αγκάθι στο πλευρό πολλών στην κοινότητα του Berchtesgaden», αναφέρει μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από την πρωτοβουλία των κατοίκων. «Στόχος μας είναι να πάρουμε ξεκάθαρη θέση για μια δημοκρατική και κοσμοπολίτικη κοινωνία σε περιόδους δεξιών εξτρεμιστικών χτυπημάτων και επιθέσεων».

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η πρωτοβουλία τον Σεπτέμβριο, περίπου 300 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού και προέβη σε δημόσια ομιλία ο δήμαρχος Φραντς Ρασπ, σε ένδειξη αλληλεγγύης. 

Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αγρυπνία για τα θύματα των πογκρόμ της «Kristallnacht» του 1938. Περαιτέρω εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για τα γενέθλια του Χίτλερ, συμπεριλαμβανομένης μιας «ανθρώπινης αλυσίδας» ανθρώπων που πιάνονται χέρι-χέρι από τη μια άκρη της πόλης έως την άλλη.

Πιο πρόσφατα, έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες για την μετονομασία της οδού Von Hindenburg Allee μέσα στις επόμενες μέρες, που πήρε το όνομά του το 1933, από τον τότε Γερμανό πρόεδρο στα πλαίσια της απόφασής του να κάνει τον Χίτλερ καγκελάριο. Κάτοικοι της πρωτοβουλίας δήλωσαν:

«Θέλουμε όλοι να καταγγελθεί αυτή η απόφαση από το Συμβούλιο της Περιφέρειας και να μετονομαστεί ο δρόμος».

«Αργήσαμε, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να αγωνιστούμε για τη δημοκρατία».

«Μέσα στην επικίνδυνη κατάστασή που ζούμε, σε αντίθεση με το 1933, όλοι οι δημοκράτες πρέπει να συνεργαστούμε ενάντια στους φασίστες. Αυτό μας έλειπε στη Γερμανία πριν από 90 χρόνια, αλλά δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος».

 

 

 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA