Μενού
rommel
Ο στρατηγός Ρόμελ στο πεδίο της μάχης.
  • Α-
  • Α+

«Όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο», είχε πει χαρακτηριστικά ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο πιθανότατα κορυφαίος επιστήμονας που έχει αναδείξει η ανθρωπότητα.

Η Ιστορία είναι γεμάτη λάθη, αβλεψίες και παραλείψεις, όμως όλα τα παραπάνω είναι αναπόφευκτα και ανθρώπινα.

Το watchmojo.com εντόπισε και παρουσίασε τις 10 μεγαλύτερες γκάφες όλων των εποχών, που άλλαξαν την ιστορία του ανθρώπου. Ποιες είναι;

Λάθος ώρα στην Κούβα

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ υποστήριξαν πολυάριθμα πραξικοπήματα σε όλο τον κόσμο. Σε πολλά από αυτά η Ουάσινγκτον κατάφερε να εδραιώσει νέα καθεστώτα, ωστόσο, οι προσπάθειες στην Κούβα απέτυχαν παταγωδώς.

Με την ανησυχία στα ύψη για τις πολιτικές του κομμουνιστή πρωθυπουργού Φιντέλ Κάστρο, το 1961 η CIA ενορχήστρωσε τη διαβόητη Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, όταν αποβιβάστηκαν Κουβανοί αντεπαναστάτες στη νοτιοδυτική ακτή της χώρας.

Μια τελευταία επιδρομή με βομβαρδιστικά από τις ΗΠΑ έπεσε στο κενό καθώς δύο από αυτά κατερρίφθησαν. Τα μαχητικά που υποτίθεται ότι θα τα συνόδευαν είχαν πετάξει μία ώρα νωρίτερα.

Ο λόγος ήταν ότι οι Αμερικανοί επιτελείς αγνόησαν τη διαφορά ώρας με τη Νικαράγουα και δημιουργήθηκε μπέρδεμα, με αποτέλεσμα την αποτυχία της αποστολής.

Ξέχασε τα βακτήρια

Ο Σκωτσέζος γιατρός Αλεξάντερ Φλέμινγκ ήταν διάσημος ερευνητής, γνωστός για την εργασία του στα βακτήρια, αλλά και μια σπουδαία τυχαία ανκάλυψη. Ενώ ερευνούσε το βακτήριο του σταφυλόκοκκου το 1928, ο Φλέμινγκ ξέχασε μια Παρασκευή κάποιες καλλιέργειες πάνω σε μια πλάκα, σε έναν πάγκο στο εργαστήριό του.

Όταν επέστρεψε, μετά το Σαββατοκύριακο, παρατήρησε ότι στην πλάκα είχαν αναπτυχθεί μύκητες. Στις περιοχές κοντά στον μύκητα, τα βακτήρια είχαν εξαλειφθεί. Η μούχλα οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου αντιβιοτικού, της πενικιλίνης.

Ξεκλείδωτη πόρτα

Η Κωνσταντινούπολη τέθηκε υπό πολιορκία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1453, η οποία διήρκεσε 53 ημέρες. Παρότι οι δυνάμεις των Οθωμανών ήταν πιο ισχυρές από αυτές των πολιορκημένων Βυζαντινών, πιθανότατα η Πόλη δεν θα έπεφτε τόσο γρήγορα αν δεν άφηνε κάποιος ξεκλείδωτη μια μικρή πύλη, που ονομάζεται Κερκόπορτα.

Πενήντα περίπου από τους εισβολείς μπόρεσαν να εισέλθουν στην πόλη και να υψώσουν τη σημαία τους από τα τείχη, με αποτέλεσμα να πανικοβάλουν τους υπερασπιστές και να επιτρέψουν στους Οθωμανούς να τους νικήσουν.

Γενέθλια τη λάθος μέρα

Στις 6 Ιουνίου 1944, άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση των Συμμάχων απέναντι στους γερμανούς για την ανακατάληψη της Δυτικής Ευρώπης. Οι πρώτες προσγειώσεις έγιναν στις παραλίες της Νορμανδίας, στη Γαλλία. Οι απώλειες ήταν μεγάλες, αλλά η επιχείρηση έδωσε στους Συμμάχους μια βάση πάνω στην οποία κτίστηκε η νίκη στο Δυτικό Μέτωπο.

Ωστόσο, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάρει διαφορετική τροπή. Ο κορυφαίος Γερμανός στρατηγός, Έρβιν Ρόμελ, ήταν υπεύθυνος για την υπεράσπιση των συγκεκριμένων περιοχών, οι αμυντικές οχυρώσεις των οποίων αποτελούσαν το περιβόητο Τείχος του Ατλαντικού.

Ωστόσο, ο Ρόμελ είχε αποφασίσει να πάρει άδεια, καθώς η 6η Ιουνίου ήταν η ημέρα των γενεθλίων της γυναίκας του. Επιπλέον, οι Γερμανοί μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει λανθασμένα καταιγίδες για μερικές εβδομάδες και θεωρούνταν απίθανη η θαλάσσια εισβολή.

Σύμφωνα με ιστορικούς αναλυτές, αν ο Ρόμελ, γνωστός και ως Αλεπού της Ερήμου, βρισκόταν στη θέση του εκείνη τη μέρα, οι Σύμμαχοι μπορεί να μην είχαν ποτέ την ευκαιρία να ανακτήσουν τη Γαλλία.

Η Ρωσία πούλησε την Αλάσκα

Κατά τον 19ο αιώνα, ο Κριμαϊκός Πόλεμος έκανε πολλές χώρες να ασκήσουν πίεση και να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία με αποκλεισμό των θαλάσσιων οδών τους. Εξαιτίας των αποκλεισμών, οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να έχουν επαφή χωρίς προβλήματα με τη μεγαλύτερη υπερπόντια επικράτειά τους, την Αλάσκα.

Έτσι το 1867 η Ρωσία πούλησε το έδαφος στις Ηνωμένες Πολιτείες για 7,2 εκατομμύρια δολάρια. Εκ των υστέρων, θεωρείται συχνά λάθος απόφαση, καθώς ο χρυσός και το πετρέλαιο που ανακαλύφθηκαν στην Αλάσκα υπερβαίνουν κατά πολύ την αξία που πωλήθηκε.

Επίσης, αν η Ρωσία είχε βάση στη βορειοαμερικανική ήπειρο, θα είχε κάνει τον Ψυχρό Πόλεμο να εξελιχθεί πολύ διαφορετικά.

Βιαστική ανακοίνωση στο Βερολίνο

Το Τείχος του Βερολίνου ήταν ένα ζοφερό σύμβολο του διαχωρισμού μεταξύ όχι μόνο της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας, αλλά και του Σιδηρούν Παραπετάσματος.

Χτίστηκε για να ανακόψει τη μαζική έξοδο από την κομμουνιστική Ανατολή, στη δημοκρατική Δύση.

Ωστόσο, όλα κατέρρευσαν πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, χάρη σε έναν απροετοίμαστο αξιωματούχο της Ανατολικής Γερμανίας. Στις 9 Νοεμβρίου 1989, ο Günter Schabowski έλαβε ένα κείμενο σχετικά με τα νέα ταξιδιωτικά επιδόματα, αλλά δεν είχε χρόνο να το διαβάσει ενδελεχώς πριν από τη συνέντευξη Τύπου του.

Αντί να πει ότι οι πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση για να περάσουν τα σύνορα την επόμενη μέρα, είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να περάσουν αμέσως.

Αυτό οδήγησε γρήγορα στο συνωστισμό χιλιάδων στον τοίχο. Απρόθυμοι να ανοίξουν πυρ, οι συνοριοφύλακες τους άφησαν να περάσουν και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Η εισβολή του Χίτλερ στη Ρωσία

Παρά την υπογραφή του συμφώνου μη επίθεσης με τη Ρωσία, ο Χίτλερ εξακολουθούσε να θεωρεί εχθρούς του τον Ιωσήφ Στάλιν και τη Σοβιετική Ένωση.

Τον Ιούνιο του 1941, οι Γερμανοί εισέβαλαν στη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι διέπραξαν τη μεγαλύτερη εισβολή στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι Ναζί ήταν απροετοίμαστοι για τις τακτικές της καμένης γης των Σοβιετικών ή τον ζοφερό ρωσικό χειμώνα, και είχαν πάνω από μισό εκατομμύριο θύματα.

Adolf Hitler
Αδόλφος Χίτλερ | AP

Η επίθεση διέλυσε και εξάντλησε τις γερμανικές δυνάμεις και έβαλε τη Ρωσία στο πλευρό των Συμμάχων.

Λάθος στροφή

Μια από τις πιο γνωστές δολοφονίες όλων των εποχών, αυτή του Αρχιδούκα Φραντς Φερδινάνδου συνήθως πιστώνεται ως ο καταλύτης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν ορισμένοι είναι ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Ο αρχιδούκας είχε ήδη επιζήσει από μια απόπειρα δολοφονίας κατά την επίσκεψή του στο Σεράγεβο. Στο ταξίδι της επιστροφής, οι οδηγοί του αρχιδούκα, που μιλούσαν τσέχικα, δεν μπορούσαν να καταλάβουν τις οδηγίες για μια νέα διαδρομή και πήραν λάθος στροφή.

Όταν σταμάτησαν για να επαναπροσανατολιστούν, ήταν ακριβώς δίπλα σε έναν από τους δολοφόνους που έβγαλε αμέσως ένα όπλο και πυροβόλησε τόσο τον Φερδινάνδο όσο και τη γυναίκα του.

Καταστροφική συνέντευξη

Το 1945, με ηττημένη τη Ναζιστική Γερμανία, οι Σύμμαχοι απαίτησαν την άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας. Σε μια συνέντευξη Τύπου, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σουζούκι Καντάρο είπε ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να πολεμά, όμως πολλοί ισχυρίζονται ότι κάποιες από τις λέξεις που χρησιμοποίησε παρερμηνεύτηκαν.

Ενώ ήταν σαφές ότι η Ιαπωνία δεν μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο, ο στρατός αντιτάχθηκε στον πλήρη αφοπλισμό του και η κυβέρνηση ήθελε να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις για το μέλλον του Αυτοκράτορα.

Τα σχόλια του Σουζούκι Καντάρο μπορεί να παρερμηνεύτηκαν ως πιο ακραία από ό,τι ήθελε. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα αυτής της συνέντευξη Τύπου ήταν ότι οι ΗΠΑ έριξαν ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι με αποτέλεσμα τον θάνατο 200.000 αμάχων.

Κακός στα Μαθηματικά

Ο Χριστόφορος Κολόμβος απεικονιζόταν για αιώνες ως ήρωας και ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αμερική. Σήμερα, έχει δοθεί πολύ περισσότερη προσοχή στη βάναυση μεταχείριση των ιθαγενών πληθυσμών από τον ίδιο και τους άνδρες του.

Το πιο διάσημο κατόρθωμά του, όταν διέσχιζε τον Ατλαντικό Ωκεανό αναζητώντας την Ασία, στην πραγματικότητα προέκυψε λόγω της λανθασμένης πεποίθησής του ότι η Γη είναι πολύ μικρότερη από ότι πραγματικά είναι.

Κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα χρησιμοποιώντας ένα συνονθύλευμα διαφορετικών εκτιμήσεων, καθώς και τις δικές του εσφαλμένες πεποιθήσεις.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.