Μενού
meteora-agia-triada
Μετέωρα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Εκκλησίες και μοναστήρια, που αρχιτεκτονικά είναι κομψοτεχνήματα. Η κληρονομιά στην Ευρώπη σε κτίσματα που στέκουν εδώ και πολλούς αιώνες, είναι μεγάλη με τις εκκλησίες να προκαλούν δέος όχι μόνο ως θρησκευτικοί τόποι αλλά και με τις εντυπωσιακές τους κατασκευές.

Η σελίδα Culture Critic συγκέντρωσε στο X τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες και μοναστήρια που μπορεί να συναντήσει κάποιος στις ευρωπαϊκές χώρες και ανάμεσά τους συναντάμε, όπως ήταν αναμενόμενο, τα Μετέωρα, αλλά και εκκλησίες από την Κύπρο και την Αλβανία.

Σύμφωνα με τη λίστα που δημιούργησε η ιστοσελίδα ο πιο εντυπωσιακός Ναός, συναντάται στη Γερμανία είναι είναι ο Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας που χτίστηκε το 1880.

Από τους νεότερους Ναούς της λίστας είναι ο Καθεδρικός ναός της Αναστάσεως του Κυρίου στην Κορυτσά που άρχισε να χτίζεται το 1992. Η συγκεκριμένη ορθόδοξη εκκλησία είναι σε νεοβυζαντικό ρυθμό και είναι βαμμένη σε ροζ, μπλε και καφέ.

Στην τρίτη θέση έχει τοποθετηθεί η εκκλησία Església de Sant Esteve στην Ανδόρα, που χτίστηκε τον 11ο-12ο αιώνα και στη συνέχεια ανακαινίστηκε τον 20ό αιώνα.

Ανάμεσα στις πιο επιβλητικές εκκλησίες βρίσκεται και ο Ναός του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα της Κύπρου.  Ο Ναός χρονολογείται από το τέλος του 9ου αιώνα και υπάγεται στην αυτοκέφαλη ελληνορθόδοξη εκκλησία της Κύπρου ενώ είναι αφιερωμένος στον Άγιο Λάζαρο της Βηθανίας. Η ξυλογλυπτική του μοναδικού μπαρόκ τέμπλου της εκκλησίας έγινε μεταξύ 1773 και 1782 από τον Χατζησάββα Ταλιαδόρου.

Η Μονή της Αγίας Τριάδας στα Μετέωρα

Από τη λίστα δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τα Μετέωρα και συγκεκριμένα η Μονή Αγίας Τριάδας. Το μοναστήρι είναι ένα από τα έξι που συνεχίζουν να είναι ενεργά στα Μετέωρα, τα οποία από το 1988 συμπεριλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. η κατασκευή του, δε, άρχισε τον 14ο με 15ο αιώνα.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η μονή της Αγίας Τριάδας κτίστηκε από τον μοναχό Δομήτιο το 1438,[3] όμως υπάρχουν αναφορές της μονής από το 1362. Το καθολικό της μονής, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, κτίστηκε το 1475-76. Η αγιογράφηση του ναού ξεκίνησε το 1741.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA